Skip to main content
patrijarh Irinej

BORBA za prevlast u SPC: Interesne grupe biraju patrijarha?!

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Poslednje nedelje aprila počinje tradicionalno prolećno zasedanje Svetog arhijerejskog sabora u Pećkoj patrijaršiji

Ako na predstojećem zasedanju Sabora Srpske pravoslavne crkve budu usvojene izmene crkvenog ustava, postoji mogućnost da će zapravo interesne grupe unutar SPC birati patrijarha, smatra verski analitičar Draško Đenović. Naime, poslednje nedelje aprila počinje tradicionalno prolećno zasedanje Svetog arhijerejskog sabora u Pećkoj patrijaršiji, a glavna tema su predložene izmene crkvenog ustava.

Glavne promene, koje je predložila komisija kojom je predsedavao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, tiču se načina izbora patrijarha, njegove titule i promene zvaničnog naziva SPC. Predlog je da se procedura za izbor poglavara SPC pojednostavi tako što će se on birati tajnim glasanjem uz obaveznu dvotrećinsku većinu umesto apostolskim žrebom kao dosad.

Amfilohije Radović
Amfilohije Radović
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- Kod nas je princip apostolskog žreba prihvaćen upravo kako se politika ne bi mešala u izbor patrijarha. U SPC patrijarh se bira jednom i na tom mestu ostaje doživotno. Ako prihvate izmene, onda će se patrijarh birati glasanjem, odnosno ljudski faktor će imati mnogo veću ulogu u izboru, posebno jer postoje interesne grupe. Veća grupa će pobediti - objašnjava Đenović. On naglašava da patrijarh Irinej ne podržava ove izmene.

- Njemu je sigurno jasno da postoje brojne interesne grupe koje bi se tako borile za prevlast u Crkvi. Te grupe su religijske i političke. Srpska pravoslavna crkva je veliki sistem, ona ima moć i finansije i razumljivo je zašto mnogi žele da na njenom čelu imaju "svog čoveka". Ako, recimo, neki patrijarh stane iza političkog kandidata, to donosi mnogo poena. Nisam siguran da li su neke od grupa izvan SPC, ali unutar naše crkve sigurno postoje razne struje kojima bi ovo išlo u prilog - kaže Đenović.

Kako predviđa Nacrt novog ustava, zvaničan naziv Srpske crkve ubuduće će biti Srpska pravoslavna crkva - Pećka patrijaršija, 13 postojećih eparhija će postati mitropolije, a izabrani kandidat će se zvati "arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpskih i pomorskih zemalja".

- Moguće je da novim nazivom Crkva daje do znanja da je Kosovo neodvojivi deo Srbije, pa tako i SPC. Ipak smatram da bi mnogo veći efekat od naziva imalo premeštanje sedišta patrijarha u Pećku patrijaršiju - ističe naš sagovornik.

Republika.rs

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Slaba kiša
26 Beograd