fbpx
Skip to main content
Ana Brnabić

"ČUVAM TE": Prva nacionalna platforma za prevenciju i zaštitu od vršnjačkog nasilja u Srbiji zvanično kreće sa radom

Foto: Srbija Danas/Saša Džambić
Glavna uloga platforme "Čuvam te" jeste da na jednom mestu integriše sve potrebne aspekte temeljne prevencije i alate za suzbijanje nasilja u školama.

Platforma na jednom mestu predstavlja javnosti, a posebno ciljnim grupama - učenicima, roditeljima i nastavnicima sve preduzete mere, dostupne programe, aktivnosti i aktuelnosti, ali i kroz edukativni deo podiže nivo znanja i informisanosti o ovoj temi. Dugoročni cilj projekta, pored prevencije vršnjačkog nasilja, jeste poboljšanje komunikacije, kako u vršnjačkim grupama, tako i u kasnijem životu, sa idejom da od najranijeg uzrasta radimo na tome da svako dete odraste u zdravog i funkcionalnog člana našeg društva.

SRBIJA I DALJE OBARA REKORDE U IMUNIZACIJI STANOVNIŠTVA: Prešli smo "magičan" broj od 1,6 miliona vakcinacija

SRBIJA I DALJE OBARA REKORDE U IMUNIZACIJI STANOVNIŠTVA: Prešli smo "magičan" broj od 1,6 miliona vakcinacija

Marina i Mirko imaju jedinstven biznis u Srbiji: Mladi hemičari iz Kragujevca cede ulje od divlje ruže (FOTO)

Marina i Mirko imaju jedinstven biznis u Srbiji: Mladi hemičari iz Kragujevca cede ulje od divlje ruže (FOTO)

KAD KOREJCI ZAPEVAJU "MOLITVU" MARIJE ŠERIFOVIĆ: U dalekoj Južnoj Koreji orila se srpska pobednička pesma (VIDEO)

KAD KOREJCI ZAPEVAJU "MOLITVU" MARIJE ŠERIFOVIĆ: U dalekoj Južnoj Koreji orila se srpska pobednička pesma (VIDEO)

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prokomentarisala je situaciju vršnjačkog nasilja u Srbiji, kolika je važnost i značaj ovakvog projekta u našoj zemlji, ali i dala svoj komentar o samoj platformi.

- Platforma Čuvam te je prva nacionalna platforma za prevenciju i zaštitu od vršnjačkog nasilja u Republici Srbiji. Namenjena je deci, učenicima, roditeljima i prosvetnim radnicima, a koristiće je i ljudi iz državne uprave i lokalnih samouprava, kako bi se zajedno borili protiv ovog problema. Pored vršnjačkog nasilja, koje jeste u fokusu ove platforme, ona je i alat koji će nam pomoći u borbi protiv nasilja prema nastavnicima i svim zaposlenima u školama širom Srbije - rekla je premijerka Srbije i dodala:

- Prema vršnjačkom nasilju, nasilju u školama, a posebno prema bilo kakvoj vrsti nasilja nad prosvetnim radnicima, kao Vlada, imamo nultu toleranciju. Zato smo izmenili Protokol o postupanju u ustanovi u odgovoru na nasilje, zanemarivanje i zlostavljanje, kao prvi korak ka sistemskom uređenju ovog važnog problema. Posebnu pažnju usmeravamo ka adekvatnoj komunikaciji sa decom, njihovim porodicama, građanima, pravovremenom informisanju i obezbeđivanju sigurnog mesta za sva pitanja koja se tiču ove vrste nasilja. Jedan od rezultata zajedničkog rada Vlade Srbije, sindikalnih organizacija koje predstavljaju prosvetne radnike i organizacija civilnog društva je i platforma Čuvam te.

DNM
Foto: Printscreen/Чувам те

- Nadamo se da će ova platforma omogućiti centralizaciju ovog složenog problema, sistemski pristup prevenciji, integraciju ključnih aktera (deca, nastavnici, roditelji) i to kroz kvalitetni edukativni onlajn kanal. Na ovoj platformi roditelji, učenici i nastavnici mogu naći na jednom mestu sve informacije koje se tiču vrste nasilja i postupanja u različitim situacijama, a objedinjuju sve naše resore - Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, kao i Ministarstvo zdravlja. Svi oni su aktivno uključeni u realizaciju sadržaja ove platforme - istakla je premijerka Srbije.

Premijerka Brnabić u svojoj izjavi dodaje da je posebno važan segment koji se odnosi na besplatne onlajn obuke za učenike, roditelje i nastavnike. Kako navodi, ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pažljivo je kreiralo različite obuke za sve tri grupe i pozivala sve da ih isprobaju.

deca
Foto: Shutterstock

- Za sada ih je kreirano pet, a nastavićemo da ih razvijamo i dalje u skladu sa rezultatima i iskustvima građana. Edukativni sadržaji su namenjeni svim roditeljima, nastavnicima i učenicima srednjih škola. Zbog zaštite maloletnika, a u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, deca osnovnoškolskog uzrasta će obuke moći da prolaze samostalno samo uz prethodnu saglasnost roditelja ili staratelja - rekla je premijerka i dodaje:

- Platforma će vremenom biti unapređivana i na tome kontinuirano radimo. Sledeći važan korak nam je omogućavanje onlajn prijave nasilja, što će omogućiti građanima da u svakom trenutku mogu da prijave nasilje koje uključuje decu, ali i da oni lično prate tok i rešavanje svoje prijave. Time ćemo dobiti jednu potpuno novu dimenziju borbe protiv vršnjačkog nasilja, sigurnije okruženje za naše najmlađe sugrađane i mnogo kvalitetnije uslove rada za naše prosvetare.

DNM
Foto: Srbija Danas

Na incijativi i realizaciji platforme "ČUVAM TE" aktivno je bilo uključeno i Udruženje "Drug nije meta", čiji osnivač Aleksandra Martinović kaže: 

- Ponosni smo na činjenicu da je Vlada Republike Srbije, na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, preduzela značajan i odlučan korak u prevenciji vršnjačkog nasilja. Platforma "Čuvam te" je vrlo složen projekat koji uključuje više različitih aspekata (edukativni, informativni i prijavni) kao i učesnika (deca, nastavnici i roditelji) pa je samam tim izazov za rešavanje tako sistemskog problema za sve nas bio veliki. Udruženim delovanjem vladinog i nevladinog sektora ušli smo u proces ozbiljnog bavljenja i targetiranja problema vršnjackog nasilja koji se decenijama držao po strani. Platforma "Čuvam te" je poruka svima da su deca naš prioritet i naša budućnost - bezbedna deca koju svi zajedno ČUVAMO. Ovom prilikom pozivam sve roditelje, decu i nastavnike, ukoliko imaju bilo kakav problem sa vršnjačkim nasiljem i generelano sa nasiljem u školama, da prva adresa pomoći bude cuvamte.gov.rs jer vas tamo čekaju sva neophona rešanja, saveti i podrška - istakla je Aleksandra Martinović.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
9 Beograd