Skip to main content
Đaci

Da li će deca iz Srbije i Srpske učiti iz ISTIH UDŽBENIKA? Uskoro usaglašavanje nastavnih programa!

Foto: Profimedia
Došao je i taj dan!

Zajedničke lekcije iz istorije, goegrafije i srpskog jezika i književnosti za đake u Srbiji i Republici Srpskoj jedan su od koraka koje predviđa Deklaracija o opstanku srpskog naroda, čiji tekst je usaglašen, pišu "Novosti". Ove nedelje odbori za obrazovanje ozvaničili su ujedinjavanje nastavnih planova, a prosvetni stručnjaci sa dve strane Drine na njima rade već nekoliko meseci.

Pedagoški zavod Republike Srpske već je formirao svoj tim, a uskoro bi i srpski Zavod za unapređivanje kvaliteta obrazovanja trebalo da oformi odsek koji će se baviti samo nacionalnim korpusom tema u nastavnim planovima i programima. One će sa posebnom pažnjom da budu ugrađene u nastavu osnovnih i srednjih škola.

- Svaka ozbiljna država ima svoju nacionalnu nauku koja se bavi nacionalnim korpusom tema. U svakoj državi to su specifične teme i deca stiču drugačija znanja. Svi o tome vode posebnu brigu i u svetu i u regionu, pa na isti način i mi treba da se posvetimo nacionalnim temama. S obzirom na specijalne veze sa Republikom Srpskom i na to da je reč o zajedničkoj istoriji i tradiciji, sa njima ćemo unapređivati ovu oblast - kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

mladen-sarcevic
Mladen Šarčević
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Platili letovanje u Grčkoj, stigli do Kragujevca: Vlasnik agencije iz Čačka ima ROK od 15 dana da vrati NOVAC

On kaže da za sada neće biti promene udžbenika, a kako na red bude dolazilo inoviranje celokupnog nastavnog plana i programa u nekom razredu, u nove udžbenike će se integrisati i novine u nacionalnim temama.

Direktor Zavoda za unapređivanje Zlatko Gušanović kaže da su već imali nekoliko sastanaka sa kolegama iz Republike Srpske oi da su u toku pripreme za formiranje posebnog sektora koji će se baviti očuvanjem nacionalnih vrednosti u nastavnim planovima i programa.

đaci, škola
đaci, škola
Foto: Srbija Danas

Predmeti u kojima će biti promena su istorija, geografija, srpski jezik i književnost, a u nižim razredima osnovne škole - svet oko nas. Zasada neće biti promene udžbenika, a kako na red bude dolazilo inoviranje celokupnog nastavnog plana i programa u nekom razredu, u nove udžbenike integrisaće se i novine u nacionalnim temama.

PAZITE SE! VIRUS NILA opet preti: Zaraženi ljudi i komarci, NAJKRITIČNIJE je u ovim naseljima

- Imali smo već nekoliko  sastanaka sa kolegama iz Republike Srpske. U toku su i pripreme za formiranje posebnog sektora koji će se baviti očuvanjem nacionalnih vrednosti u nastavnim planovima i programima - objašnjava Zlatko Gušanović, direktor Zavoda za unapređivanje kvaliteta obrazovanja.

đaci
đaci
Foto: Profimedia

- Programi u Srbiji i Republici Srpskoj su već slični, ali moramo da uskladimo ishode koje znanje učenici stiču i na koji način uče, recimo neku pesmu. Bavićemo se i ujednačavanjem nacionalnih književnih dela, koja se obrađuju.

Najveća izmena u programu za Republiku Srpsku biće uvođenje ratova devedesetih godina prošlog veka u program istorije. U Srbiji se taj period spominje, ali šturo. Sada će se uvesti lekcije o ratovima devedesetih, zasnovane na naučnim činjenicama.

Osim tema i ishod, naglašava Grušanović, suština je da se usaglase i utvrde prave nacionalne vrednosti.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
19 Beograd