fbpx
Skip to main content
Đak, koronavirus

DA LI SU DECA U OVOM TALASU UGROŽENA? Dr Vukomanović otkrio koliko britanski soj utiče na tešku sliku kod mališana

Foto: Profimedia/ilustracija
Kao i kod odraslih, i kod dece se može javiti teža klinička slika, ali kod onih koji imaju komobiditete

Iz mnogih zemalja dolazi upozorenje da je britanski soj zarazniji po decu, a da su roditelji i bake i deke lakša meta, a tim povodom prof. dr Vladislav Vukomanović, pedijatar-kardiolog i vršilac dužnosti zamenik direktora Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić" rekao je da je najverovatnije da je povećan broj dece sa novim sojem virusa koji je prisutan i u Srbiji, ali da na sreću nema dece sa težom kliničkom slikom. 

"SITUACIJA U NOVOM PAZARU JE ALARMANTNA" Dr Đerlek otkrio: Za pogoršanu epidemiološku sliku kriv Kopaonik

"SITUACIJA U NOVOM PAZARU JE ALARMANTNA" Dr Đerlek otkrio: Za pogoršanu epidemiološku sliku kriv Kopaonik

FACIJALNA EKSPRESIJA GOVORI SVE - SMEJE SE SRBIJA! Učesnica Slagalice u epizodi "ne moraš na sve da se ljutiš" (VIDEO)

FACIJALNA EKSPRESIJA GOVORI SVE - SMEJE SE SRBIJA! Učesnica Slagalice u epizodi "ne moraš na sve da se ljutiš" (VIDEO)

SRBIJA NE SILAZI SA TRONA: Naša zemlja i dalje pri samom vrhu po broju vakcinacija, prvo mesto u regionu

SRBIJA NE SILAZI SA TRONA: Naša zemlja i dalje pri samom vrhu po broju vakcinacija, prvo mesto u regionu

- Nešto se sigurno dešava i ne možemo, a da ne uputimo na nove sojeve virusa koji povećavaju broj dece koji obolevaju, imaju povišenu temperaturu, žale se na glavobolju, curenje nosa, zapušen nos, bolove u zglobovima i mišićima. To su simptomi koji se preklapaju sa gripom i sa koronom, a najverovatnije je da je povećan broj dece sa novim sojem, i oni su prenosioci za bake i deke koji se zaražavaju novim sojem. To je loša vest, a dobra vest je da u Institutu nema zbrinjavanja teško obolele dece, odnosno njihov broj nije u porastu, to je ono što je dobro kada je reč o novom mutiranom virusu - kazao je prof. dr Vukomanović.

Kao i kod odraslih, i kod dece se može javiti teža klinička slika, ali kod onih koji imaju komobiditete.

- Pogovoto sa neurološkim oboljenjima, hematološkim, urođenim srčanim manama.... Najteža forma bolesti je multisistemski inflamotorni sindrom - upala svih organa kod dece, veoma teška klinička slika. U Institutu je do sada oko 40 dece sa teškom kliničkom slikom, bili su zbrinuti u intenzivnoj nezi, a na sreću nije bilo dece na respiratoru, ali je bilo onih koji su imali tešku upalu srčanih mišića. Sa druge strane, izlečenje je bilo potpuno i mogu reći da u kratkom roku praćenja nije bilo većih sekvela opasne forme bolesti izazvane sa kovid 19 - kazao je prof. dr Vukomanović.

škola
Foto: Profimedia

Iz KBC "Dr Dragša Mišović" na Institut za majku i dete je prebačena devojčica od dve godine.

- Devojčica je imala simptome preteće respiratorne insufincijencije. Zahtevala je kiseoničnu terapiju i dodatnu antibiotsku. Nekoliko dece se u toku meseca  prevede iz "Mišovića" u našu ustanovu, broj te dece nije veliki, jesu teže forme bolesti, manifestuju se teškom upalom pluća ali izlečenje je uglavnom potpuno osim ako se ne radi o deci sa komorbiditetma - naveo je Vukomanović.

Profesor je rekao da i deca mogu da se naviknu da nose masku, da kod njega dolaze deca od 2 godine koja je strpljivo nose, a na pitanje da li bi sada u ovoj situaciji trebalo zatvoriti vrtiće i škole kazao je da je stav struke da se oni poslednji zatvaraju a prvi otvaraju:

- Ukoliko se jave simptomi bolesti i postoji sumnja da se radi o kovid infekciji treba napraviti kućnu izolaciju i ne treba mešati sa ostalima. Treba ispoštovati karantin od 10 dana - zaključio je on. 

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd