Utorak 19. mar 2024.
Sveti Luka

Danas je Sveti Luka: Verovanje kaže da jednu stvar nikako ne treba raditi, ako se pomolite svecu OČEKUJE VAS ČUDO!

Foto: Profimedia
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Luku

Za ime ovog sveca vezuju se mnoga lepa i zanimljiva narodna verovanja. Veruje se da je Sveti Luka lično poznavao Bogorodicu i da su tri ikone sa njenim likom koje je svetitelj naslikao najbliže njenom pravom izgledu. Zbog ovoga se smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa.

U gradu na Kolubari preteća epidemiološka situacija: Raste broj obolelih, samo jedno mesto korona napušta!

U gradu na Kolubari preteća epidemiološka situacija: Raste broj obolelih, samo jedno mesto korona napušta!

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU UPALE PLUĆA I BRONHITISA? Saznajte odgovor i brže prodišite

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU UPALE PLUĆA I BRONHITISA? Saznajte odgovor i brže prodišite

NAJVEĆI GREHOVI U PORODICI I NA POSLU: Ukoliko činite nešto sa ovog spiska, trebalo bi da menjate ponašanje

NAJVEĆI GREHOVI U PORODICI I NA POSLU: Ukoliko činite nešto sa ovog spiska, trebalo bi da menjate ponašanje

Njegove mošti se čuvaju u Carigradu, dok se njegovo stopalo nalazi u crkvi Roždestva Presvete Bogorodice u Manastiru Kosijerevo u selu Petrovići.

Pisac jednog od Hristovih jevanđelja živeo je u 1. veku. Smatra se da je Jevanđelje po Luki - treće jevanđelje u Novom zavetu napisao oko 60. godine. Ili tako bar misle vernici.

Moderni tumači Biblije ne veruju da je Luka autor jevanđelja, za koje većina smatra je napisano najranije između 80. i 90. godine nove ere. Praznik je u narodu poznat kao Lučindan i česta je slava srpskih pravoslavnih porodica. Sveti Luka je zaštitnik lekarske profesije i mnogih bolnica.

U Srbiji ovih dana koncima opasuju torove da vukovi ne dave stoku. Poznata je izreka: "Ide Luka, eto vuka". Sa druge strane, i zima je tu, kuca na vrata. Kaže se: "Sveti Luka, sneg do kuka". Zato se valja što pre pripremiti. U 4. veku naročito se pročulo mesto gde su počivale časne mošti svetoga Luke, zbog isceljivanja koja su se zbivala od njih.

Posebno isceljivanje od bolesti očiju. Saznavši o tome car Konstancije je poslao upravnika Egipta Artemija da mošti svetoga Luke prenese u prestonicu, u Carigrad, što je i bilo učinjeno veoma svečano. Međutim, crkva danas obeležava još jednog sveca, istina mnogo novijeg datuma. Sveti Petar Cetinjski živeo je krajem 18. i početkom 19. veka u Crnoj Gori. Godine 1784. postao je mitropolit i gospodar Crne Gore. Crkva pamti, a narod posebno slavi, njegovu pobedu nad Napoleonovom vojskom u Boki i Dalmaciji. Život je posvetio borbi protiv neprijatelja i pomirenju zavađenih prelema u Crnoj Gori.

Njegove čudotvorne mošti počivaju u Cetinjskom manastiru. Iako predstavnici dve različite epohe i Luka i Petar svojim delima zadužili su pravoslavlje. Zato je i crvenim slovom obeležen praznik u pravoslavnom kalendaru i ne valja se baviti teškim poslovima. Danas nikako ne bi trebalo da budete preki i nervozni, da se upuštate u svađe i rasprave, jer je Sveti Luka bio blag i miran i uvek pomagao ljudima!

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd