fbpx
Skip to main content
Pravoslavna crkva

DANAS SLAVIMO BRANITELJE SRBIJE: Oni su čuvali zemlju od TURSKOG ZAVOJEVAČA

Foto: Profimedia/ilustracija
U Srbiji se danas slave dva velika sveca, Sveti Stefan Visoki i njegova majka kneginja, u narodu poznatija kao carica Milica.

Sveti Stefan Visoki bio je sin svetog kneza Lazara i kneginje Milice. Bio je zaštitnik hrišćanstva na Balkanu u najtežim danima. Nakon očeve pogibije u Kosovskom boju 1389. godine, kao maloletan je došao na vlast i uz pomoć majke Milice Hrebeljanović je vladao do svog punoletstva 1393. godine. Osnovao je krasne manastire Manasiju i Kalenić. Posle mnogih problema i nevolja umro je 1427. godine.

Pravoslavlje
Foto: Profimedia/ilustracija

Sveta carica Milica vodila je poreklo od svete loze Nemanjića, a u monaštvu je nazvana Evgenija i Efrosinija. Bila je ćerka čuvenog topličkog i polimskog vojvode Vratka, poznatog u srpskom narodu kao Jug Bogdan. On je vodio poreklo od Vukana, najstarijeg sina Svetog Simeona (Stefana Nemanje).

VEROVANJE NA ĐURĐEVDAN: Danas obavezno išibajte decu koprivom, da bi...

Sveti Stefan Veliki- despot Stefan Lazarević
Foto: Youtube Printscreen/Crkveni kalendar

Vojvoda Vratko je bio velikan na dvoru srpskog cara Dušana Silnog, pa zato je i njegova ćerka Milica u detinjstvu stekla najbolje hrišćansko i carsko vaspitanje. Po prirodi je bila blagorodna, čestita i mudra, a u pobožnosti je prednjačila u svom rodu.

Kao careva rođaka, često je bila na Dušanovom dvoru i kad je odrasla car je udao za jednog od svojih vitezova, za vojvodu Lazara Hrebeljanovića.

SVEĆU PALIM, KOLAČ SEČEM: Znate li kako smo počeli da slavimo slave?

Carica Milica
Foto: Youtube Printscreen/Crkveni kalendar

Ona Jje kasnije podigla svoju zadužbinu Ljubostinju. Još tada su se njih dvoje iskreno zavoleli, a kasnije sklopili časni brak. U ovom braku koji je zaista bio Bogom blagosloven, njih dvoje su podsticali jedno drugo u vrlinama i pobožnosti. Lazar ništa manje od nje nije bio pobožnog i miroljubivog duga, a zbog toga je udostojen od Boga svetosti i mučeničkog podviga i venca.

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
20 Beograd