fbpx
Skip to main content
sveće, baka, crkva

DANAS SU MATERICE: Najveći praznik majki i žena, DARUJTE DECU i ispoštujte OBIČAJE

Foto: Profimedia
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Materice. Ovaj praznik pada uvek u drugu nedelju pred Božić.

Ovo je najveći hrišćanski praznik majki i žena. Tog dana deca porane i unapred pripremljenim kanapom, šalom, maramom ili kaišem na prepad zavežu svoju majku, za noge, na isti način kao što su njih majke vezivale na Detinjce.

Čak se i pravi Beograđani često pitaju: Ako je ovo Novo groblje, gde je onda staro?

Majka se pravi da ne zna zašto je vezana. Deca joj čestitaju praznik, a majka onda deli deci poklone, i na taj način se "dreši". Na isti način se vežu sve udate žene, koje se dreše poklonima deci: kolačima, ili nekim drugim slatkišima.

Praznik Materica se u novije vreme svečano proslavlja i pri našim hramovima, naročito po gradovima. Bogomoljne žene u dogovoru sa sveštenikom pripreme prigodnu akademiju sa programom, u kojem učestvuju deca sa prikladnim recitacijama i pevanjem, a onda deca vezuju prisutne starije žene.

Crkva, sveće
Foto: Profimedia/ilustracija

One im se "dreše" poklonima i pripremljenim paketićima, knjigama... Negde se organizuje poseta bolnici, naročito dečjim odeljenjima, gde se deci nose pokloni, što daje ovom prazniku pun hrišćanski smisao.

Na Materice se prema običaju sastaju muškarci i devojke koji planiraju brak, a tom prilikom treba da se daruju nekom sitnicom.

- Dobro jutro gazdarice, došle su vam Materice. Mi smo došli znaš, da nam nešto daš - nekada se na Materice pevalo.

Materice uvek padaju nedelju dana posle Detinjaca, hrišćanskog praznika dece i roditelja, ali i nedelju dana pre Očeva (Oca), praznika svih muškaraca koji su postali tate.

Ova tri praznika imaju za cilj da učvrste jedinstvo u porodici hrišćanskog sveta.

BONUS VIDEO: Ovo su poslovi sa srednjom školom ili licencom koji mogu da vam donesu VIŠE OD 700 EVRA MESEČNO

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Slaba kiša
6 Beograd