fbpx
Skip to main content
Promo

Gradska opština Zemun pokrenula akciju darivanja: Junaci sa Košara dobili darove povodom praznika (FOTO)

Foto: Promo
Na inicijativu zamenika predsednika Gradske opštine Zemun Damira Kovačevića pokrenuta je akcija darivanja junaka sa Košara, a povodom novogodišnjih i božićnih praznika. 

Zajedno sa darodavcem ''Empero lajn'' i ''Fondom mala Milica Rakić iz Batajnice'', Gradska opština Zemun počela je 25. decembra sa podelom poklon paketa, odnosno terapeutske krevetnine za 45 junaka sa Košara i 215 članova njihovih porodica koji žive od Vranja do Subotice.

Podeli u Opštini Zemun prisustvovali su veterani i njihove porodice sa područja Beograda i Vojvodine, a darove su im uručili zamenik predsednika GO Zemun Damir Kovačević i član Veća GO Zemun i predsednik UO ''Fond mala Milica Rakić iz Batajnice'' Vladimir Kostić i predstavnici firme ''Empero lajn''. 

Promo
Foto:Promo

Ukupno će biti darovano 260 kompleta prekrivača, 500 jastuka, 45 dušek podmetača, 5 dušeka, 10 elektro-stimulatora. 

Ratne veterane - učesnike u borbama na Košarama tokom 1998-1999. godine i njihove porodice koje žive od Vranje do Subotice u narednih nekoliko dana posetiće zamenik predsednika GO Zemun Damir Kovačević, pukovnik Ljubinko Đurković, kao i predstavnici darodavaca i podeliti poklon pakete. 

Promo
Foto:Promo

Podela će u saradnji sa lokalnim samoupravama gradova Kruševac i Kraljevo biti organizovana već sutra 26. decembra. 

Zamenik predsednika GO Zemun Damir Kovačević rekao je da je ova donacija samo jedna u nizu i da će upravo u toku posete porodicama biti evidentirano koje su njihove potrebe i šta se sve može uraditi kako bi se položaj kako veterana, tako i njihovih porodica popravio i pozvao druge privrednike i društveno odgovorne kompanije da se pridruže svim narednim akcijama koje će organizovati Gradska opština Zemun. 

- Na njihovu žrtvu, junaštvo, patriotizam i viteštvo ne smemo zaboraviti, oni su odbranili naše svete granice, naše domove, naše porodice i našu otadžbinu i zato će 2020. godine o Vaskrsu u porti Hrama svetih prepodobnih mučenika đakona Avakuma i igumana Pajsija u naselju Altina biti podignut spomenik junacima sa Košara - rekao je Kovačević.

Promo
Foto:Promo

Pukovnik Ljubinko Đurković, komandant odbrane Košara u vreme NATO agresije rekao je da kako se tada brinuo o svojim saborcima, to nastavlja da čini i danas, pomažući i porodice poginulih. 

Jedan od učesnika bitke Aleksandar Zagorac, zahvalio se darodavcima na pomoći i naglasio da to znači da on i njegovi drugovi nisu zaboravljeni.

Promo
Foto:Promo

Bitka na Košarama ili pakao Košara, bila je bitka između pripadnika Vojske Jugoslavije i pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, podržavane od strane regularne Vojske Republike Albanije i NATO avijacije. Bitka se vodila oko graničnog prelaza Raša Košares na granici SR Jugoslavije i Republike Albanije između 9. aprila i 10. juna 1999, tokom NATO bombardovanja SRJ.

Promo
Foto:Promo

U rejonu Košara poginulo je 108 vojnika, podoficira, oficira, rezervista i dobrovoljaca. Prosečna starost poginulih bila je 25 godina. 

 

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
13 Beograd