fbpx
Skip to main content
Promo

Gradska opština Zemun pokrenula akciju darivanja: Junaci sa Košara dobili darove povodom praznika (FOTO)

Foto: Promo
Na inicijativu zamenika predsednika Gradske opštine Zemun Damira Kovačevića pokrenuta je akcija darivanja junaka sa Košara, a povodom novogodišnjih i božićnih praznika. 

Zajedno sa darodavcem ''Empero lajn'' i ''Fondom mala Milica Rakić iz Batajnice'', Gradska opština Zemun počela je 25. decembra sa podelom poklon paketa, odnosno terapeutske krevetnine za 45 junaka sa Košara i 215 članova njihovih porodica koji žive od Vranja do Subotice.

Podeli u Opštini Zemun prisustvovali su veterani i njihove porodice sa područja Beograda i Vojvodine, a darove su im uručili zamenik predsednika GO Zemun Damir Kovačević i član Veća GO Zemun i predsednik UO ''Fond mala Milica Rakić iz Batajnice'' Vladimir Kostić i predstavnici firme ''Empero lajn''. 

Promo
Foto:Promo

Ukupno će biti darovano 260 kompleta prekrivača, 500 jastuka, 45 dušek podmetača, 5 dušeka, 10 elektro-stimulatora. 

Ratne veterane - učesnike u borbama na Košarama tokom 1998-1999. godine i njihove porodice koje žive od Vranje do Subotice u narednih nekoliko dana posetiće zamenik predsednika GO Zemun Damir Kovačević, pukovnik Ljubinko Đurković, kao i predstavnici darodavaca i podeliti poklon pakete. 

Promo
Foto:Promo

Podela će u saradnji sa lokalnim samoupravama gradova Kruševac i Kraljevo biti organizovana već sutra 26. decembra. 

Zamenik predsednika GO Zemun Damir Kovačević rekao je da je ova donacija samo jedna u nizu i da će upravo u toku posete porodicama biti evidentirano koje su njihove potrebe i šta se sve može uraditi kako bi se položaj kako veterana, tako i njihovih porodica popravio i pozvao druge privrednike i društveno odgovorne kompanije da se pridruže svim narednim akcijama koje će organizovati Gradska opština Zemun. 

- Na njihovu žrtvu, junaštvo, patriotizam i viteštvo ne smemo zaboraviti, oni su odbranili naše svete granice, naše domove, naše porodice i našu otadžbinu i zato će 2020. godine o Vaskrsu u porti Hrama svetih prepodobnih mučenika đakona Avakuma i igumana Pajsija u naselju Altina biti podignut spomenik junacima sa Košara - rekao je Kovačević.

Promo
Foto:Promo

Pukovnik Ljubinko Đurković, komandant odbrane Košara u vreme NATO agresije rekao je da kako se tada brinuo o svojim saborcima, to nastavlja da čini i danas, pomažući i porodice poginulih. 

Jedan od učesnika bitke Aleksandar Zagorac, zahvalio se darodavcima na pomoći i naglasio da to znači da on i njegovi drugovi nisu zaboravljeni.

Promo
Foto:Promo

Bitka na Košarama ili pakao Košara, bila je bitka između pripadnika Vojske Jugoslavije i pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, podržavane od strane regularne Vojske Republike Albanije i NATO avijacije. Bitka se vodila oko graničnog prelaza Raša Košares na granici SR Jugoslavije i Republike Albanije između 9. aprila i 10. juna 1999, tokom NATO bombardovanja SRJ.

Promo
Foto:Promo

U rejonu Košara poginulo je 108 vojnika, podoficira, oficira, rezervista i dobrovoljaca. Prosečna starost poginulih bila je 25 godina. 

 

Vremenska prognoza
Fog
5 Beograd