fbpx
Skip to main content
Digitalni sertifikat

SVI NEOPHODNI PODACI ZA PUTOVANJE NA JEDNOM MESTU! Šta sve sadrži i koje zemlje su prihvatile srpski "korona pasoš"?

Foto: SD/ilustracija
Sve što treba da znate na jednom mestu.

Srbija je među prvim zemljama koja je svojim građanima obezbedila Zeleni digitalni sertifikat ili kovid pasoš koji sadrži sve relevantne informacije o korisniku - o vakcinaciji, da li je radio i koji serološki test, kao i da li je preležao koronavirus. Iako EU još razmatra kako će se postaviti prema zemljama izvan Unije kada je reč o putovanjima, neke zemlje već prihvataju naš sertifikat poput Mađarske, Grčke, Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata, rekao je za RTS direktor Kancelarije za e-Upravu Mihailo Jovanović.

OBJAVLJENI NAJNOVIJI PODACI O PROSEČNIM PLATAMA: Ko najviše zarađuje u Srbiji?

OBJAVLJENI NAJNOVIJI PODACI O PROSEČNIM PLATAMA: Ko najviše zarađuje u Srbiji?

BESPLATNA PUTARINA ZA TURISTE IZ SRBIJE! Severna Makedonija danas donela odluku - ovo su detalji

BESPLATNA PUTARINA ZA TURISTE IZ SRBIJE! Severna Makedonija danas donela odluku - ovo su detalji

NOVA RADNA MESTA ZA NAŠE GRAĐANE: Vučić danas sa delegacijom nemačke kompanije BIZERBA

NOVA RADNA MESTA ZA NAŠE GRAĐANE: Vučić danas sa delegacijom nemačke kompanije BIZERBA

Zeleni sertifikat ili kovid pasoš sadrži informacije o primljenim dozama, da li je korisnik radio i koji serološki test i da li je bolovao od koronavirusa, Mihailo Jovanović.

- Pratili smo šta se dešava u Evropskoj uniji, SZO, pa i Kini i napravili smo našu verziju. Takođe, ima kju-ar kod da se ti podaci lakše očitaju, a ima i električni pečat kao dodatnu zaštitu od zloupotreba - rekao je direktor Kancelarije za e-Upravu.

EU još razmatra kako će da se postavi prema zemljama koje su van Unije, ali naše sertifikate već priznaju Mađarska, Grčka, Turska i Ujedinjeni Arapski Emirati.

- Očekujemo da će i Evropska komisija početkom juna da zauzme zvaničan stav. Do tada naši građani mogu da koriste ove sertifikate za putovanja, jer sadrže one podatke koje sve zemlje uglavnom traže bilo o vakcinaciji ili urađenom pi-si-ar testu. Najbolje je da se građani vakcinišu, jer taj podatak je dugotrajan za razliku od testova čije je važenje uglavnom ograničeno na 72 sata - ističe Jovanović.

Do potvrde se takođe dolazi onlajn, potrebno je da se građani registruju na portalu e-Uprave i moći će da izaberu srpsko - englesku verziju sertifikata, kao i srpsko - kinesku za one koji putuju na Daleki istok.

Digitalizacija koju je Vlada Srbije stavila kao jedan od prioriteta doprinela je da u epidemiji mnoge stvari uradimo brže i jednostavnije, poručuje Jovanović.

Pasoš
Pasoš.
Foto: Profimedia

- Ubrzana digitalizacija je pomogla u velikoj meri da dočekamo spremno ovakvu situaciju i omogućila je građanima elektronske uplate, upis u škole, vakcinaciju - naveo je Jovanović.

Iako je bilo slučajeva da se preko interneta za novac nude lažne potvrde o urađenom pi-si-ar testu, Jovanović kaže da je u pitanju klasična internet prevara.

- Mada liče, pa čak imaju i kju-ar kod, ukoliko ga učitate ili odete na adresu sa koga se potvrda šalje ona vas vodi na adresu koja nije državna. Mi smo juče alarmirali nadležne institucije i obavestili građane da ne nasedaju i ne uplaćuju novac, a takvi domeni su u međuvremenu zabranjeni i takvi pi-si-ar testovi ne mogu da se dobiju - istakao je direktor Kancelarije za e-Upravu Mihailo Jovanović.

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd