fbpx
Skip to main content
Ivanuša

SVE ZAVISI OD NAS! Direktor SZO za Srbiju UPOZORAVA: Ako ne pazimo, OPET ćemo imati 8.000 zaraženih DNEVNO

Foto: Printscreen/RTS
Dr Marjan Ivanuša objasnio šta bi takve brojke značile!

U Srbiji broj novozaraženih opet raste, Krizni štab razmatra nove mere, a u Areni je u značajnom porastu broj novih pacijenata, uglavnom mladih ljudi zaraženih na mestima gde je veliki broj kontakata, kao što su skijališta, kafići i restorani.

DR BELOJEVIĆ O POTPUNOM ZAKLJUČAVANJU: "Srbija nije na pustom ostrvu, trend opadanja će doći i kod nas"

DR BELOJEVIĆ O POTPUNOM ZAKLJUČAVANJU: "Srbija nije na pustom ostrvu, trend opadanja će doći i kod nas"

"NEŠTO STRAŠNO SE DEŠAVA" Direktor kovid bolnice u Areni zabrinut: Imamo čitave porodice na lečenju

"NEŠTO STRAŠNO SE DEŠAVA" Direktor kovid bolnice u Areni zabrinut: Imamo čitave porodice na lečenju

SRBIJA NA PRAGU NOVOG LOKDAUNA? Medicinski deo Kriznog štaba PRELOMIO, ne odustaju od potpunog zatvaranja

SRBIJA NA PRAGU NOVOG LOKDAUNA? Medicinski deo Kriznog štaba PRELOMIO, ne odustaju od potpunog zatvaranja

Epidemiološka situacija u Srbiji pogoršana je zbog kombinacije nesprovođenja epidemioloških mera i prisustva novih sojeva korona virusa u zemlji, navodi za RTS direktor kancelarije Svetske zdrvstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša.

- Znamo da su mere koje sprečavaju prenos virusa: fizička distanca, nošenje maske, higijena ruku i higijena kašlja i naravno, ako je neko bolestan treba da bude u striktnoj izolaciji i njegovi kontakti treba da budu u karantinu. Dakle naše ponašanje je od velikog značaja za to kaav će biti trend i kakve će biti brojke - rekao je Ivanuša.

Krizni štab
Krizni štab
Tanjug/​Rade Prelić

Poslednjim presekom stanja u Srbiji registovan je 4.491 slučaj zaraze, a Ivanuša je ocenio da taj broj može da brzo da poraste na 8.000 i da ugrozi zdravstveni sistem.

- I te brojke koje sada vidimo u Srbiji, ja zapravo mogu reći puno su bolje nego što su bile krajem novembra, početkom decembra, ali je trend pogrešan. Mi znamo da kad vi imate preko 4.000 obolelih dnevno, jako brzo ta brojka može da poraste na 8.000, a imali smo preko 8.000 u Srbiji i znamo šta to znači za zdravstveni sektor - bolnice. Znači, situacija je jako ozbiljna - ocenjuje direktor Svetske zdrvstvene organizacije (SZO) u Srbiji.

Naveo je da je teško izračunati koliki procenat građana treba da bude vakcinisan da bi se ostvario kolektivni imunitet i istakao da je prerano govoriti o tome.

koronavirus
Foto: Profimedia

- Naročito imajući u vidu pojavu virusa koji se lakše prenosi. Ako se virus lakše prenosi, onda treba da bude više vakcinisanih (za ostvarivanje kolektivnog imuniteta) - ukazao je gost Jutarnjeg programa.

Ivanuša je naveo da će u Srbiju putem progama Kovaksa prve vakcine u najboljem slučaju doći u martu i dodao da je naša zemlja uradila sve kako bi to bilo ostvareno. Kazao je da je do problema u tom programu došlo zbog nekih regulatornih uslova i nestašice vakcina.

- Tek pre nekoliko dana su prve vakcine (preko Kovaksa) distribuirane u Africi i nadam se da će što pre biti distribuirane u našim krajevima - dodao je direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Slaba kiša
9 Beograd