fbpx
Skip to main content
č

Đorđević čestitao Međunarodni dan žena na selu: Sve žene u Srbiji imaju jednaka prava bez obzira gde žive

Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja
Zoran Đorđević posetio je Udruženje žena u selu Crna Bara.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena na selu - 15. oktobra, posetio je Udruženje žena u selu Crna Bara i poslao poruku da žene na selu nisu zaboravljene i da Republika Srbija, ne čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, posvećuje posebnu pažnju unapređenju uslova života i rada ovoj kategoriji stanovništva.

Ministar Đorđević je istakao da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja već nekoliko godina pruža finansijsku podršku udruženjima koja se bave ovom problematikom, sa ciljem ekonomskog osnaživanja žena na selu, posebno onih sa iskustvom nasilja, te je to bio slučaj i sa podrškom koju je Ministarstvo pružilo Udruženju žena "Crnobarke".

- Kako bismo poboljšali položaj žena na selu, resor kojim rukovodim svakodnevno se zalaže za poboljšanje njihovih uslova života i rada. Bilo gde da žive, na selu ili u gradu, sve žene su jednake. Svaka žena je dama, ona je nečija ćerka, sestra ili majka, a pre svega građanka Srbije. One zaslužuju podjednake mogućnosti kao i muškarci, a zakonodavni okviri im garantuju prava i zaštitu, baš kao i muškarcima. Upravo zato sa ponosom mogu da kažem da je ova Vlada za razliku od nekih ranijih vremena prepoznala sve kapacitete i mogućnosti koje imaju žene i zalaže se za antidiskriminaciju i rodnu ravnopravnost - rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, zakonski okviri nisu dovoljni za poboljšanje života žena na selu već o problemima sa kojima se ove žene susreću mora javno da se priča i više medijski isprati, jer problemi žena na selu nisu isti kao oni sa kojima se susreću one
koje žive u gradu.

zt
Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Ministar je rekao i da se na čelu sektora koji se bavi upravo ovim pitanjem u resoru kojim rukovodi, nalazi žena, državni sekretar Stana Božović, koja svakodnevno ulaže maksimalne napore kako bi sve žene u Srbiji imale mogućnost da iskoriste svoja prava i time pružile svoj doprinos unapređenju života u Srbiji.

Državna sekretar Stana Božović čestitala je svim ženama Međunarodni dan žena na selu i istakla da Vlada Srbije, na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednicom Vlade Anom Brnabić i resornim ministrom Zoranom Đorđevićem, aktivno radi na poboljšanju njihovih uslova života.

Kako je navela, Republika Srbija se ponosi činjenicom da se u Indeksu rodne ravnopravnosti za 2018. godinu naša zemlja nalazi na 16. mestu, tj. ima bolji rezultat u tom domenu od polovine zemalja članica Evropske unije. Prema njenim rečima, ovaj napredak je ostvaren kontinuiranim radom na unapređenju ravnopravnosti polova u
političkom i javnom životu.

Obeležavanju Međunarodnog dana žena na selu prisustvovala je i izvršni direktor "Naleda" Violeta Jovanović koja je zahvalila ministru Đorđeviću na dosadašnjoj saradnji i istakla da će uvek pružati podršku u realizaciji projekata koje se odnose na poboljšanje uslova života žena na selu.

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
17 Beograd