fbpx
Skip to main content
korona virus

DELTA SOJ PROBIJA IMUNITET: Dr Banko saopštila loše rezultate istraživanja, otkrila da li su vakcinisani zaštićeni od virusa

Foto: SD/ilustracija
Postoji nekoliko ključnih razloga porasta broja obolelih u našoj zemlji

Nedovoljan obuhvat vakcinacije, evolucija virusa i stil života su ključni faktori zašto imamo porast obolelih od kovida 19, navodi dr Ana Banko, virusološkinja.

Ističe da su istraživanja pokazala da imunitet vakcinisanih, a i onih koji su preležali virus opada nakon šest meseci, ali i da dve do tri nedelje nakon treće doze počinje nagli pad broja novozaraženih. Ocenjuje da će epidemija dugo trajati jer novi sojevi probijaju zaštitu.

"KO TU ISPADA MAJMUN?" Dr Šekler u svom stilu objasnio šta misli o kovid propusnicama

"KO TU ISPADA MAJMUN?" Dr Šekler u svom stilu objasnio šta misli o kovid propusnicama

OVAKVU PROGNOZU NIKO NIJE OČEKIVAO! U oktobru stiže miholjsko leto, klimatolog Đurđević detaljno objasnio šta nam se sprema

OVAKVU PROGNOZU NIKO NIJE OČEKIVAO! U oktobru stiže miholjsko leto, klimatolog Đurđević detaljno objasnio šta nam se sprema

TRAJE PREDUGO I UTIČE STRAHOVITO: Dr Tidorović kaže da u svojoj karijeri nije video ovako nešto, otkrio šta ga plaši

TRAJE PREDUGO I UTIČE STRAHOVITO: Dr Tidorović kaže da u svojoj karijeri nije video ovako nešto, otkrio šta ga plaši

Dr Ana Banko je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, navela da su istraživanja pokazala da imunitet vakcinisanih a i onih koji su preležali virus opada nakon šest meseci.

dr Ana Banko
dr Ana Banko
Foto: Printscreen/RTS

- Studije iz Izraela pokazale su da imunitet šest meseci nakon vakcinacije pada na onaj imunitet koji mi stičemo samo prvom dozom ili šest meseci nakon preležane infekcije, ali su takođe pokazale i da dve do tri nedelje nakon treće buster doze počinje nagli pad broja novozaraženih. Dakle, oni su dokazali da imunitet ne traje dugo, ali su isto tako dokazali, naročito u populaciji nakon 50 godina da je buster doza neophodna kako bi se kriva zapravo spustila - objašnjava Banko. Ističe da to što imunitet ne traje dugo, ipak ne sme i ne treba da nas obeshrabri i da mi moramo da radimo na tome da povećamo obuhvat vakcinacije.

Ključni razlozi porasta broja obolelih

- Nekoliko ključnih razloga je za porast broja obolelih u Srbiji i zašto opet imamo talase. Vakcinacija kao takva ne sme da nas obeshrabri jer činjenica jeste da obuhvat vakcinacije mora da bude mnogo veći jer imunitet nakon preležane koronavirusne infekcije nije dugotrajan i to je u stvari najveći problem zašto i oni koji su prirodno preležali infekciju ponovo je dobijaju, a to se ovde dešava i sa vakcinisanim - objašnjava dr Ana Banko.

Dodaje da su sve one zemlje, pa i Izrael, koje su na početku ove godine vakcinisale veliki deo svog stanovništva i imale tu prednost u odnosu na druge, praktično zastali na tom putu na nekih 50 ili 60 odsto.

- Izrael nije dostigao obuhvat vakcinacije koji je neophodan, a drugo, imunitet je tokom leta počeo da opada. Dakle to je prvi i osnovni razlog zašto će pandemija dugo da traje - objašnjava Banko.

Delta soj probija imunitet

Drugi razlog, zašto u Srbiji imamo porast broja obolelih, navodi Banko, jeste taj što se virus menja i u ovom trenutku delta soj, koji je dominantan, probija taj imunitet.

- To znači da će oni koji su vakcinisani i oni koji su prirodno preležali infekciju moći da se zaraze. Oni neće teško oboleti ako još uvek imaju imunitet, ali će biti dalji prenosioci. Vakcinisana osoba će dalje prenositi virus zbog čega je ovo jedan nezaustavljiv proces u ovom trenutku. I nama nije više cilj vakcinacijom da potpuno eliminišemo virus već nam je cilj da ne dolazi do teških kliničkih slika i fatalnih smrtnih ishoda - objašnjava Banko.

korona virus
korona virus
Foto: Profimedia

Preventivne mere se nedovoljno poštuju i mi, kako kaže, moramo da promenimo način ponašanja.

- Ako se ponašamo kao da virus ne postoji, ako ga ignorišemo to ga zapravo neće eliminisati. Dakle, ignorisanje neće ispisati virus iz ove istorije - ističe Banko.

Stil života će uticati na epidemijsku situaciju

Ističe da se će na to kakvu situaciju sa koronavirusom ćemo imati uticati i stil života.

- Ako nosimo maske, ako smo vakcinisani mi zaista možemo relativno normalno da funkcionišemo. Treba da nam primer budu zemlje sa velikim obuhvatom vakcinacije - Malta, Portugal, Španija, Islandu i Danska, vidimo da tamo nema eksponencijalnog rasta broja zaraženih - objašnjava gošća Jutarnjeg dnevnika.

U bolnicama najviše nevakcinisanih

Navodi da je u bolnicama u ovom trenutku najviše nevakcinisanih i među mlađom populacijom i onih starijih koji nisu primili treću dozu.

korona virus
Foto: Profimedia

- Nije kasno za naredne talase da se imunizacija u masovnom obliku počne sada. Ona je u ovom trenutku kasna za sve one živote koji su nažalost izgubljeni među mladima zato što nisu vakcinisani. Dakle, nije kasno za sve naredne talase da ta imunizacija krene u ovom trenutku - poručila je Banko.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd