fbpx
Skip to main content
Darija Kisić

DR KISIĆ O GRAĐANIMA KOJI SE DANAS VRAĆAJU U SRBIJU: Evo šta će biti sa onima koji se vrate pre 18 časova

Foto: Srbija Danas
- Značajan podatak je da je 45 odsto novozaraženih sa teritorije grada Beograda - istakla je epidemiolog dr Darija Kisić-Tepavčević danas na konferenciji Kriznog štaba.

Upitana da li za građane kojima je dat papir pre 18 sati važi mera nadzora, doktorka Kisić Tepavčević kaže da je osnovni koncept da se svi građani obaveste o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u regionu da bi se sagledao rizik po sebe i po zdravlje svoje porodice.

OVE GRUPE ĆE IMATI PRIORITET! Da li ste među njima? SZO iznela plan distribucije vakcina

OVE GRUPE ĆE IMATI PRIORITET! Da li ste među njima? SZO iznela plan distribucije vakcina

(UŽIVO) KONFERENCIJA KRIZNOG ŠTABA: Ko pre 18 sati uđe u Srbiju, ne mora da se prijavi na sajt, treba obaviti test samoprocene

(UŽIVO) KONFERENCIJA KRIZNOG ŠTABA: Ko pre 18 sati uđe u Srbiju, ne mora da se prijavi na sajt, treba obaviti test samoprocene

KORONA KONAČNO POSUSTAJE: U poslednja 24 sata ovaj SRPSKI GRAD nije zabeležio ni jedan novi slučaj oboljevanja

KORONA KONAČNO POSUSTAJE: U poslednja 24 sata ovaj SRPSKI GRAD nije zabeležio ni jedan novi slučaj oboljevanja

- Dužnost svih nas je bila da obavestimo svoje građane. Takođe, apelovali smo na naše građane da se vrate kako bismo smanjili rizik prenošenja. To pitanje zakonskih odredbi kazni zaista ne bi trebalo da bude u prvom planu. Najgora kazna za sve je da se razboli. Postoje sankcije države i postoje zakonska akta za nepoštovanje. Akcenat je da u ovoj borbi moramo biti solidarni i isključivo jeste cilj da kontrolišemo prenošenje ovog virusa - istakla je ona, i dodala da je cilj ovih mera da se omogući bolja kontrola onih koji dolaze.

Ideja je da od ulaska u zemlju budu deo zdravstvenog sistema.

- Mi se nadamo da su se svi ponašali odgovorno i savesno, ali dodatne mere nisu na odmet. Epidemiološka situacija je povoljnija, ali na nama svima je zadatak da to što više držimo pod kontrolom - naglašava ona.

Ona je istakla da oni koji su dobili obaveštenje pre 18 sati nisu u obavezi da se prijave, ali da je preporučljivo da urade jedan detaljan test samoprocene u okviru ove aplikacije.

Ovaj sistem nadzora nije napravljen da bilo kome smeta, već da bude na korist svim građanima.

Zašto je to bilo neophodno?

- U Beogradu ima pojave pozitivnih među povratnicima. Imamo iz Turske, Egipta, Hrvatske. U jednom domu zdravlja smo imali od 9 pozitivnih 3 povratnika. Svaki pojedinac kada se uloguje i prijavi na e-zdravlje treba mu bukvalno tri minuta. To su ta tri minuta u roku od 24 sata koja treba da ovoji. Ako se radi o starijoj osobi ima nekog sina, ćerku, komšiju... - istakao je epidemiolog Predrag Kon i dodao na pitanje o kaznenoj politici da svako ko vozi brzo zna da je u prekršaju, a ako načini udes to nije samo prekršaj.

konferencija
Predrag Kon
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

On kaže da je to isto i sa ovom merom - ako se ne prijavi on je u prekršaju, ako se razboli niko neće gledati da li je bio u inostranstvu, ali ako prenese na nekog, on treba da odgovara.

- Treba biti vrlo oprezan sa onima koji dolaze iz područja velikih transmisija. Samoizolaciju ne možemo da sprovodimo, jer je to praktično kućni pritvor i za to nam treba vanredno stanje, koje je sada neprimereno - objašnjava Kon i dodaje da je test samoprocene već uradilo 50.000 ljudi, te da je to razrađen sistem.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Slaba kiša
12 Beograd