few clouds
15°C
16.05.2024.
Beograd
eur
117.1192
usd
107.5969
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

NAŠI BRILJANTNI SREDNJOŠKOLCI OSTVARILI FANTASTIČNE REZULTATE: Održana dva značajna takmičenja, najbolji učenici dobili vredne nagrade

27.03.2023. 17:13
Piše:
Srbija Danas
FDN, Fakultet društvenih nauka
FDN, Fakultet društvenih nauka / Izvor: Foto: Srbija Danas/Milana Pavković/Saša Džambić

Učenici srednjih škola nadmetali su se na dva republička takmičenja u različitim oblastima

Zajednica ekonomskih, pravno-birotehničkih, trgovinskih i ugostiteljsko-turističkih škola Republike Srbije organizovala je dva republička takmičenja 25. marta za učenike srednjih škola. Učesnici širom Srbije pokazali su izvanredno znanje iz različitih oblasti, a Fakultet društvenih nauka u Beogradu (FDN) bio je sponzor oba republička takmičenja i obezbedio brojne vredne nagrade za učenike i njihove mentore.

DAME NAJBOLJI GOVORNICI: Održano republičko takmičenje iz besedništva i retorike

DAME NAJBOLJI GOVORNICI: Održano republičko takmičenje iz besedništva i retorike

UČENICI NIŠKE ŠKOLE NAJBOLJI U SRBIJI - veliki trijumf na takmičenju u simulaciji sudskog procesa

UČENICI NIŠKE ŠKOLE NAJBOLJI U SRBIJI - veliki trijumf na takmičenju u simulaciji sudskog procesa

BEOGRAĐANKA OSVOJILA PRVO MESTO: Neda Panić najbolja na republičkom takmičenju iz Poslovne ekonomije u Sremskoj Mitrovici

BEOGRAĐANKA OSVOJILA PRVO MESTO: Neda Panić najbolja na republičkom takmičenju iz Poslovne ekonomije u Sremskoj Mitrovici

Svi takmičari primili su poklon paket od fakulteta, a troje najboljih iz svih oblasti dobili su vredne nagrade i stipendije za buduće studiranje na Fakultetu društvenih nauka. Takođe, mentori troje najboljih takmičara dobili su vaučer stipendije za master studije na FDN-u.

Republičko takmičenje iz Poslovne ekonomije u Sremskoj Mitrovici

Zajednica ekonomskih, pravno-birotehničkih, trgovinskih i ugostiteljsko-turističkih škola Republike Srbije organizovala je republičko takmičenje iz Poslovne ekonomije za učenike 24 srednje škole. Takmičenje je održano u Ekonomskoj školi "9.maj" u Sremskoj Mitrovici, a sponzor takmičenja bio je Fakultet društvenih nauka u Beogradu (FDN) koji je za sve učesnike obezbedio vredne nagrade.

Uvodnu reč na otvaranju takmičenja imali su prof. dr. Andrea Bučalina ispred Fakulteta društvenih nauka u Beogradu (FDN), kao i direktor Ekonomske škole "9.maj" u Sremskoj Mitrovici, Novica Novaković, koji su učesnicima takmičenja poželeli mnogo sreće i uspeha u daljem nastavku školovanja i usavršavanju.

Prof.dr. Andrea Bučalina
Prof.dr. Andrea Bučalina / Izvor: Srbija Danas/Milana Pavković

Za sve učesnike takmičenja, Fakultet društvenih nauka (FDN) je obezbedio po 20 odsto popusta na školarine koje važe tokom marta, tako da ukoliko se odluče, svi učesnici bez obzira na mesto koje osvoje imaju 20 odsto popusta i vaučer koji mogu da proslede nekom od svojih, a Fakultet društvenih nauka (FDN) je posebno obezbedio nagrade za prvo, drugo i treće mesto, za mentore i za učenike – rekla je profesorka Fakulteta društvenih nauka u Beogradu, dr. Andrea Bučalina.

Fakultet društvenih nauka je za prvo mesto obezbedio besplatno školovanje tokom sve četiri godine i besplatne master studije za mentora, drugo mesto dobija dve godine besplatnog školovanja za učenika i 50 odsto popusta školarine na master studijama za mentora, dok treće mesto dobija besplatno školovanje na prvoj godini studija za učenika i 50 odsto popusta na master studijama za mentora, istakla je prof. dr. Andrea Bučalina.

Republičko takmičenje iz Poslovne ekonomije u Sremskoj Mitrovici
Republičko takmičenje iz Poslovne ekonomije u Sremskoj Mitrovici / Izvor: Srbija Danas/Milana Pavković

Potom se prisutnima obratio direktor Ekonomske škole "9.maj" Novica Novaković, koji je izrazio veliku zahvalnost mentorima učenika, ali i posebnu zahvalnost Fakultetu društvenih nauka u Beogradu (FDN) koji je pomogao u organizaciji ovog takmičenja.

- Pre svega bih želeo da se zahvalim mentorima. Mentori su ti koji spremaju decu i koji imaju entuzijazam, koji imaju energiju. Veliku zahvalnost dugujemo tim ljudima koji hoće da rade i dodatno spremaju decu. Što se đaka tiče, ovo je najprestižnije takmičenje kad je ekonomija u pitanju i svakako da će mnogi od njih biti budući ekonomisti i da će vrlo brzo donositi veoma važne odluke kako za svoj grad, tako i za državu. Hteo bih da se zahvalim fakultetima koji su nam pomogli u organizaciji ovog takmičenja, pre svega Fakultetu društvenih nauka i moja zahvalnost je zaista na svesrdnoj podršci u organizaciji ovog takmičenja – istakao je direktor škole Novica Novaković.

Republičko takmičenje iz Poslovne ekonomije u Sremskoj Mitrovici
Republičko takmičenje iz Poslovne ekonomije u Sremskoj Mitrovici / Izvor: Srbija Danas/Milana Pavković

- Danas smo domaćini republičkog takmičenja iz Poslovne ekonomije zahvaljujući Nikolini Nenadović koja je prošle godine pobedila i njenoj mentorki Zori Beader. Danas se takmiče 24 škole iz cele Srbije i imamo još jednu školu iz Doboja sa kojom sarađujemo, to je Ekonomska škola i ta škola će učestvovati u revijalnom delu, zato što đaci iz Republike Srpske dolaze u Srbiju da studiraju i ovo je njima prilika da se oprobaju u znanju kada je u pitanju ekonomija. Nadam se da će ovo biti lep dan u smislu emocija i razmene informacija tokom takmičenja. Nadam se da će poneti lepe utiske iz Sremske Mitrovice i iz Ekonomske škole "9.maj" – istakao je direktor Ekonomske škole "9.maj", Novica Novaković.

Kako kaže, veoma je počastvovan, jer je škola čekala više od 20 godina na republičkog prvaka kada je u pitanju ekonomija, tako da su mu čast i zadovoljstvo što je za njegovog mandata organizovano ovo prestižno takmičenje.

Novica Novaković, direktor Ekonomske škole "9.maj" iz Sremske Mitrovice
Novica Novaković, direktor Ekonomske škole "9.maj" iz Sremske Mitrovice / Izvor: Srbija Danas/Milana Pavković

Prvo mesto na ovogodišnjem takmičenju iz Poslovne ekonomije osvojila je učenica Neda Panić ispred Prve ekonomske škole iz Beograda osvojivši maksimalnih 100 bodova, drugo mesto pripalo je učenici Ekonomsko-trgovinske škole iz Kruševca, Mariji Marisavljević, koja je osvojila 95 bodova, dok je treće mesto osvojila Anđelija Milojković, učenica Ekonomsko-trgovinske škole iz Smedereva, osvojivši 90 bodova.

Za portal Srbija Danas govorila je i pobednica ovogodišnjeg takmičenja iz Poslovne ekonomije Neda Panić koja je osvojila prvo mesto.

Neda Panić, pobednica republičkog takmičenja iz Poslovne ekonomije
Neda Panić, pobednica republičkog takmičenja iz Poslovne ekonomije / Izvor: Srbija Danas/Milana Pavković

- Ovo je moje prvo republičko takmičenje iz Poslovne ekonomije, ranije sam se takmičila iz srpskog jezika i književnosti i računovodstva. Osećam se veoma uzbuđeno. Test je bio lakši nego prethodnih godina. Zahvaljujem se domaćinima, lepo su nas ugostili i stvarno smo se prijatno osećali ovde, utisak je divan. Prvi put sam u Sremskoj Mitrovici, stvarno je prijatna atmosfera i drugačije je od većih gradova, manje je gužvi i mirnije je i prijatnije. Obišla sam centar grada i videla znamenitosti Mitrovice. Upoznala sam dosta drugara iz raznih gradova i nadam se da ćemo biti kolege u budućnosti na fakultetu i kasnije tokom života - rekla je pobednica ovogodišnjeg takmičenja, Neda Panić.

Republičko takmičenje u simulaciji sudskog procesa održano je u Nišu

U Nišu je 25. marta održano republičko takmičenje u simulaciji sudskog procesa učenika ekonomskih , pravno-birotehničkih, trgovinskih i turističko-ugostiteljskih škola Srbije. Domaćin takmičenja je bila Pravno-poslovna škola iz Niša, a pored njih učestvovale su: Ekonomska škola iz Kragujevca, Ekonomsko-trgovinska škola iz Zaječara, Ekonomsko-trgovinska škola iz Kruševca, Pravno-birotehnička škola "Dimitrije Davidović" iz Zemuna, Pravno-poslovna škola iz Beograda i Srednja škola "Mladost" iz Petrovca na Mlavi.

Sponzor takmičenja bio je Fakultet društvenih nauka u Beogradu (FDN) koji je za sve učesnike obezbedio vredne nagrade.

Republičko takmičenje u simulaciji sudskog procesa
Republičko takmičenje u simulaciji sudskog procesa / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Takmičenje je otvorio učenički hor sa gimnazijskom himnom "Gaudeamus igitur", a okupljenima se obratio Milorad Gavrilović, direktor Pravno-poslovne škole iz Niša: "Svim takmičarima želim mnogo uspeha, nadam se da će pravda pobediti i da će žiri raditi u skladu sa pravilnikom koji smo doneli".

Takmičenje je zamišljeno kao simulacija sudskog procesa u učionici koja je organizovana kao prostorija suda. Svaki školski tim je sačinjen od šest učenika koji su raspoređeni u uloge: sudija, tužilac, optuženi, branilac, veštak i svedok. Đaci su simulirali sudski proces za sledeća dela: za krivična delo protiv života i tela, i to ubistvo, teško ubistvo, teška telesna povreda, laka telesna povreda, i za krivično delo protiv imovine, i to, krađa, teška krađa, razbojnička krađa i razbojništvo.

Takmičare je ocenjivao četvoročlani žiri u sastavu: profesor dr Ivan Ilić sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu, zamenik višeg javnog tužioca Milica Jovović, sudija osnovnog suda u Aleksincu krivično odeljenje Dragan Marjanović i advokat Aleksandar Ilić iz Niša.  

Nakon izvedenih simulacija, žiri nije imao nimalo lak zadatak da odredi najbolje. Pobednici su odabrani u svakoj sudskoj ulozi.

Za najboljeg svedoka proglašena je Katarina Ivanović iz Ekonomske škole iz Kragujevca, dok je Lazar Matić iz iste škole trijumfovao u ulozi optuženog. U ulozi branioca najbolje ocene je dobila Jana Milosavljević iz Pravno-poslovne škole iz Niša, najbolji veštak je bila Staša Mladenović, takođe, iz niške Pravno-poslovne škole, a iz ove obrazovne ustanove trijumfovali su i Petar Đurković kao sudija i Dajana Ranđelović u ulozi Tužioca.

Republičko takmičenje u simulaciji sudskog procesa
Republičko takmičenje u simulaciji sudskog procesa / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

U konačnom zbiru bodova za najbolji tim proglešeni su učenici iz Pravno-poslovne škole u Nišu.  

Fakultet društvenih nauka je bio sponzor ovog takmičenja i svi učesnici su dobili poklon paket. Troje učenika koji su trijumfovali u ulogama sudije (Petar Đurković), tužioca (Dajana Ranđelović) i branioca (Jana Milosavljević) dobili su stipendije za sve četiri godine studiranja na ovoj visokoobrazovanoj instituciji. Na ovaj način, Fakultet društvenih nauka nastavlja da podržava razvoj najtalentovanijih mladih osoba. Stipendije i poklon pakete uručio je profesor sa ovog fakulteta dr Srđan Žikić.