fbpx
Skip to main content
Bebe

Novac za drugo, treće i četvrto dete će se primenjivati i retroaktivno, evo i od kada

Foto: Profimedia
Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku objasnila na koji će se način ostvariti nova roditeljska prava

Prema procenama stručnjaka sa mape Srbije godišnje nestane po jedna opština od oko 30.000 stanovnika. Negativan natalitet u zemlji beleži se već 25 godina, a u cilju stajanja na put takvom neželjenom trendu Vlada RS donela je mere za podsticaj rađanja. Kako je najavljeno, počeće da se primenjuju od prvog jula, a predviđaju jednokratnu pomoć za prvo dete u iznosu od 100.000 dinara, kao i dugoročnu pomoć za drugo, treće i četvrto. Roditelji će, dakle, tokom dve godine dobijati po 10.000 dinara mesečno za drugo dete, tokom deset godina po 12.000 dinara mesečno za treće i u istom desetogodišnjem periodu po 18.000 mesečno za četvrto dete.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović nedavno je otkrila da će se ove mere primenjivati i retroaktivno, te da će od sredine godine sve ići automatski.

Ona je objasnila da se mere odnose na one koji su postali roditelji drugog, trećeg i četvrtog deteta od stupanja zakona na snagu što uključuje i poslednje dane decembra 2017. godine. Napominje da normativno uređivanje, tj. izmena zakonskih i podzakonskih akta, tek predstoji, te da će građani kasnije biti informisani o načinu ostvarivanja svojih prava.

Slavica Đukić Dejanović
Slavica Đukić Dejanović
Foto: Srbija Danas

- Mi smo doneli odluku o suštinskim stvarima, a tehnički koraci će biti sigurno urađeni tako da svakoj majci koja ima drugo, treće i četvrto dete bude jasno na koji način će ona postati nosilac tih finansijskih sredstava - rekla je ocenjujući da neće biti potrebno podnošenje dodatne dokumentacije.

Kad prvi put čuju srce svoje bebe, mnoge trudnice odustanu od ABORTUSA

Od 1. jula ostvarivanje ovog prava ići će, kako kaže, automatski.

- Negde postoji program e-beba, negde se implementira, tako da majke već u porodilištima mogu prijaviti rođenje svojih beba, zajedno sa brojevima računa na koje se uplata vrši. Tamo gde elektronska prijava još nije uvedena, čim se prijavi rođenje detata, obaveza države je da automatski počne da isplaćuje dodatke - objasnila je na koji će se način, prema odluci države, praktično izraziti ekonomska cena podizanja deteta.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Slaba kiša
12 Beograd