clear sky
18°C
26.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

GDE SRBI MOGU DA PUTUJU? Koje granice su otvorene za naše državljane i kakva je procedura ulaska u evropske zemlje

17.06.2020. 21:00
Piše:
Srbija Danas/Blic
Grnaica
Grnaica / Izvor: Foto: Profimedia/SD/ilustracija

Zaustavljanje, pa puštanje srpskih turista na granici s Grčkom nije, nažalost, ništa neobično, ako se pogleda čitavo zamešateljstvo koje trenutno vlada unutar same EU.

Iako je Brisel očekivao uniformisana pravila od 15. juna za unutrašnje granice i 1. jula za spoljne prelaske, danas praktično niko ne zna šta ga čeka.

ŠOK ZA SRBE NA GRANICI: Grci dozvolili ulazak našim turistima, a onda im uradili OVO

ŠOK ZA SRBE NA GRANICI: Grci dozvolili ulazak našim turistima, a onda im uradili OVO

HLADAN TUŠ ZA SRBE: Masovno krenuli na more u Grčku, a neke od njih dočekalo 30cm snega! (FOTO/VIDEO)

HLADAN TUŠ ZA SRBE: Masovno krenuli na more u Grčku, a neke od njih dočekalo 30cm snega! (FOTO/VIDEO)

Gradonačelnik Tasosa ogorčen dešavanjima prethodnih dana: "DUGUJEMO IZVINJENJE SRBIMA"

Gradonačelnik Tasosa ogorčen dešavanjima prethodnih dana: "DUGUJEMO IZVINJENJE SRBIMA"

Nekada se gleda pasoš, nekada region, negde žitelji Zapadnog Balkana čak bolje prolaze od stanovnika EU.

Kada bi državljanin Srbije sa boravkom u Francuskoj, na primer, krenuo automobilom iz Pariza za Beograd, ne zna dokle bi mogao da stigne. Građani Srbije bi, normalno, na putu iz francuske prestonice, mogli da prođu tranzit kroz Nemačku, Austriju i Mađarsku, iako se spoljne granice zvanično otvaraju tek 1. jula. Mnogi su autobusima tako već prošli.

Kroz Mađarsku, iako je u "šengenu", mogu, čak, slobodno da putuju. S druge strane, Mađarska je Francusku stavila na crnu listu. Pitanje je da li će carinici putnika procenjivati po pasošu ili registarskim tablicama, odnosno mestu boravka?

Drugim rečima, sa pasošem Srbije bi možda mogao da prođe, ali možda ne s francuskim boravkom.

Takvih "izuzetaka" ima tušta i tma. Trenutno, svi srpski državljani s boravkom u nekoj od zemalja članica EU imaju protok kroz "šengen", ali sa posebnim pravilima koja važe za svaku zemlju. Ostali moraju da čekaju 1. jul, osim za Mađarsku i Bugarsku, ne računajući najnoviji grčki primer.

Crna lista unutar EU

Unutar EU, na crnoj listi najčešće su žitelji Velike Britanije i Švedske. Austrija je na ovaj spisak pridodala Španiju i Portugaliju, ali i Italijane iz Lombardije. Mađari, još i Holandiju i Italiju. Italija je među prvima otvorila granice, još 3. juna, ali je ironija sudbine htela da mnoge članice EU i dalje drže specifične restrikcije prema ovoj zemlji snažno pogođenoj epidemijom.

Postoje, u celoj ovoj zbrci, i oni koji se nikada nisu zatvarali. Švedska je izabrala opciju kolektivnog imuniteta i drži svoje granice non-stop otvorenim, za sve namernike. A Poljska je preduhitrila zvanični datum i već od subote otvorila svoje granice za građane EU.

Luksemburg, zbog svoje geografske specifičnosti, sa veoma velikim brojem zaposlenih iz susednih zemalja, dozvoljavao je i tokom izolacije slobodan protok radne snage.

Od 10. juna, Slovačka je slobodna za pristup žitelja 19 zemalja. S druge strane, Rumunija i dalje ostaje izolovana. Trenutno mogu da uđu jedino rumunski državljani ili oni koji imaju bliskog rođaka Rumuna.

Španija, koja je veoma pogođena kovidom, ne dozvoljava ulazak sve do 1. jula. Izuzetak je desetak hiljada nemačkih turista. Isti datum važi i za Portugaliju, kada će se delimično otvoriti i Malta. Danska dozvoljava samo ulazak turistima iz Nemačke, Norveške i sa Islanda, uz određene uslove.

Prilikom ulaska u Slovačku, žitelji Francuske će, na primer, morati da prilože negativan test, ne stariji od 4 dana. U Češku, zasad, neće moći da uđu. Nemci su poručili da će, i pored slobodnog prolaza, kontrole na njihovim granicama, zbog pandemije, ostati. Francuzi, s druge strane Rajne, primenjuju princip reciprociteta za sve članice EU. Tako su obavezni dvonedeljni karantin, uz žaljenje, uveli za Britance, posle identične odluke službenog Londona. Isto važi i za Irsku.

Finska takođe filtrira ulaz. Estonija, Letonija i Litvanija su odavno omogućile slobodnu međusobnu cirkulaciju, dok se za ostale procenjuje stopa zaraženosti. U Letoniju i Estoniju mogu da uđu državljani onih zemalja gde ima manje od 15 inficiranih na 100.000 stanovnika, a u Litvaniju s manje od 25.

Van EU, Norveška je od 15. juna otvorila granice samo za nordijske zemlje, ali ne i za Švedsku. Švajcarska od 15. juna dozvoljava ulazak svima iz EU, Šengena i Velike Britanije. Za ulazak na Island potreban je negativan test, ili odlazak u dvonedeljni karantin.

Gde i kako mogu Srbi

Da bi državljani Srbije ušli u Hrvatsku moraju pre svega da dokažu razlog putovanja, što može biti poslovni, privatni ili turistički. Tursitički, samo ako su unapred već uplatili i rezervisali smeštaj, odnosno imaju dokaz bilo da je to potvrda ili vaučer. Ako poseduju nekretnine u Hrvatskoj, ulazak će biti jednostavan, a ako je razlog dolaska privatni, recimo na sahranu, moraće da prilože dokumentaciju. Na graničnom prelazu građani Srbije treba da ispune formular u kojem će navesti adresu boravka i detalje oko putovanja, kao i datum kada će napustiti Hrvatsku.

Ako je razlog putovanja posao, onda državljani Srbije treba da imaju poziv kompanije ili neki dokument koji ukazuje koji je razlog dolaska, a takođe će morati navesti gde će boraviti i kada će napustiti Hrvatsku. Za turistička putovanja treba dokaz o rezervaciji smeštaja. Ako se ne poseduje potrebna dokumentacija moguće je na mejl uzg.covid@mup.hr navesti razlog dolaska i u najkraćem mogućem roku stići će odgovor sa detaljima šta treba uraditi da se uđe u Hrvatsku.

Državljanima Srbije produžena je zabrana ulaska na teritoriju Hrvatske bez posebnih razloga do 1. jula.

Severna Makedonija

Severna Makedonija od srede, 17. juna, je otvorila sve svoje granične prelaze, pri čemu su uslovi za ulazak i izlazak domaćih i stranih državljana ostali isti, saopštili su iz makedonskog MUP. Strani državljani mogu da budu u tranzitu kroz teritoriju Severne Makedonije, bez obzira na kom graničnom prelazu, ali imaju obavezu da ne napuštaju autoput i da trajanja tranzita ne sme biti duže od pet sati.

U Severnu Makedoniju dozvoljen je ulazak za makedonske i strane državljane sa regulisanim stalnim ili privremenim boravkom, ali pod uslovom da imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sati, kao i obavezno domaću samoizolaciju od 14 dana.

Ova odluka, međutim, ne menja mnogo kada je u pitanju putovanje srpskih turista ka Grčkoj. Problem je, naime, što Grčka još nije otvorila za srpske turiste prelaz Evzoni, između ove zemlje i Severne Makedonije. Ipak, nije isključeno da i on bude otvoren pre 1. jula, kada se očekuje otvaranje svih granica.

Crna Gora

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović pre dva dana je izjavio da ima informacije da će u petak Nacionalno koordinaciono telo dati preporuku da se granica Crne Gore otvori za sve građane koji dolaze iz Srbije, kao i da se nada da će od ponedeljka uspostaviti normalno kretanje između dve zemlje. Vlada Crne Gore je, međutim, u svom saopštenju demantovala Božovića. Oni su naveli da će odluke, kao i svaki put do sada, biti donete na osnovu preporuka Instituta za javno zdravlje koje još nisu ni formulisane.

- Prema tome, sve takve tvrdnje su apsolutno neutemeljene. Vreme je preozbiljno za vidovitost i takva nagađanja. Ni Nacionalno koordinaciono telo nema informacije o tome, pa ih ne može imai ni niko drugi - saopštili su iz Vlade.

Grčka

Srpski turisti mogu da uđu Grčku preko Bugarske do 1. jula, a posle toga i preko Severne Makedonije, pošto trenutno granični prelaz "Evzoni" između Severne Makedonije i Grčke je otvoren samo za razmenu robe.

Treba napomenuti, da na Bugarskoj granici srpski državljani mogu da očekuju dezinfekciju vozila spolja, ali mogu očekivati i da budu upitani "kuda idu", "koliko se zadržavaju" i slično, kao i popunjavanje bezbednosnog formulara. Međutim, kako su javljeno sa pograničnog prelaza Kulata na bugarskoj strani bugarsko-grčke granice, nikakve provere dodatne provere, osim pasoša, nisu tražene.

Na grčkoj strani granice ipak je moguće testiranje, ali ono je nasumično i procenjuje se da da se jednom od 500 putnika uzima bris. Prilikom predaje pasoša, graničari u listu ručno upisuju sve podatke putnika – ime i prezime, kontakt telefon, imejl, kao i tačnu adresu boravka u Grčkoj.

Onaj kome bude uzet bris, nastavlja planirani put. Ukoliko rezultat bude pozitivan – grčke vlasti na osnovu kontakta ostavljenog na granici, dolaze po zaraženog i odvode ga u karantin u Grčkoj.

Ukoliko je jedan član porodice pozitivan, a drugi zdravi, ostali moraju da se vrate kući u zemlju iako nemaju pozitivan rezultat i nisu testirani.

Ako u Grčku putujete avionom, u toj zemlji su otvoreni aerodromi su samo u Atini i Solunu. Posle 1. jula, očekuje se da i ostali aerodromi budu otvoreni za internacionelne letove. Takođe, sve luke u zemlji Helena su trenutno zatvorene za međunarodni saobraćaj i očekuje se da budu otvorene 1. jula.

Da podsetimo, iako je bilo najavljeno da će državljani Srbije od ponedeljka u 23 sata moći da uđu na teritoriju Grčke preko Bugarske, u jednom trenutku došlo je do zastoja. Srpski turisti koji su u svojoj režiji krenuli put omiljene mediteranske zemlje završili su u koloni dugoj 10 kilometara, a oprečne informacije o tome da li će moći da stignu do letovališta smenjivale su se iz časa u čas.

DR TEPAVČEVIĆ OBJAŠNJAVA ZAŠTO SE U SRBIJI I DALJE OBOLEVA OD KORONE: Ne smemo da se bojimo lične odgovornosti

DR TEPAVČEVIĆ OBJAŠNJAVA ZAŠTO SE U SRBIJI I DALJE OBOLEVA OD KORONE: Ne smemo da se bojimo lične odgovornosti

DVE TREĆINE NOVOOBOLELIH JE IZ OVOG GRADA U SRBIJI: Novi korona virus ne pokazuje iste karakteristike kao u martu

DVE TREĆINE NOVOOBOLELIH JE IZ OVOG GRADA U SRBIJI: Novi korona virus ne pokazuje iste karakteristike kao u martu

OBJAVLJENI NAJNOVIJI REZULTATI: U protekla 24 časa zaraženo 96, preminula je jedna osoba

OBJAVLJENI NAJNOVIJI REZULTATI: U protekla 24 časa zaraženo 96, preminula je jedna osoba

DOKTORKA HITNE POMOĆI DALA HITNO UPOZORENJE: Ako vas koža svrbi, odmah se javite lekaru, može biti SIMPTOM OPASNIH BOLESTI

DOKTORKA HITNE POMOĆI DALA HITNO UPOZORENJE: Ako vas koža svrbi, odmah se javite lekaru, može biti SIMPTOM OPASNIH BOLESTI

Dr Belojević: U epidemiju korone je UMEŠAN "LJUDSKI UM", virus će potrajati, stalno ćemo imati talase

Dr Belojević: U epidemiju korone je UMEŠAN "LJUDSKI UM", virus će potrajati, stalno ćemo imati talase