fbpx
Skip to main content
grčko-bugarska granica

GRČKA OTVORILA GRANICE NAKON 300 DANA: Testiraju sve, policijski čas još na snazi, a kakve su cene?

Foto: Profimedia
Na grčkoj granici ipak testiraju sve koji ulaze u Grčku

Grčka je u ponedeljak i zvanično, posle gotovo 300 dana, ponovo otvorila granice za naše državljane. Putnici iz Srbije mogli su da uđu na dva granična prelaza preko Bugarske, a nadležne sanitarne službe u Grčkoj uradile su svakom putniku brzi test, bez obzira na to da li ima potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR.

PREVRTLJIVI APRIL NASTAVLJA S KIŠOM: Biće i vetra i sunca, a ponegde i snega

PREVRTLJIVI APRIL NASTAVLJA S KIŠOM: Biće i vetra i sunca, a ponegde i snega

OTKRIVENE DOSAD NEPOZNATE INFORMACIJE O ZLIKOVCIMA IZ JASENOVCA! Bivši operativac otvorio dušu: Sve smo ih pobili kao pse!

OTKRIVENE DOSAD NEPOZNATE INFORMACIJE O ZLIKOVCIMA IZ JASENOVCA! Bivši operativac otvorio dušu: Sve smo ih pobili kao pse!

NAJNOVIJA PROGNOZA! Profesor Kočović otkrio TAČAN DATUM kada ćemo moći da predahnemo, nazire li se kraj pandemije? (FOTO)

NAJNOVIJA PROGNOZA! Profesor Kočović otkrio TAČAN DATUM kada ćemo moći da predahnemo, nazire li se kraj pandemije? (FOTO)

Gužve se nisu ni očekivale, naročito jer se zna da je u Grčkoj i dalje na snazi policijski čas, da je turistima ograničeno kretanja samo u mestu gde imaju uplaćen boravak, kako i da restorani i kafići ne rade. Osim državljana Srbije, Grčka je dozvolila ulazak stanovnicima EU, Ujedinjenog Kraljevstva, SAD, Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

- Ovo je samo priprema za otvaranje turističke sezone, koja je najavljena za 14. maj. Otvaranje granica je najviše za ljude koji u Grčkoj imaju nekretnine ili onima koji treba da putuju iz poslovnih razloga. Mi nikada nismo imali u ovo vreme organizovane ture. - kazao je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije.

Grčka granica
Foto: Profimedia

 

Na granici ipak sve testiraju

Turistička sezona, inače, počinje krajem maja. Kako objašnjava Seničić, svi očekuju da će od 14. maja, doći i do popuštanja mera. Tada bi trebalo da počnu i hoteli da rade, restorani, ali i da našim građanima bude omogućeno da ulaze preko Severne Makedonije i prelaza Evzoni.

- Do tada bi trebalo da bude i potpisan Sporazum sa Grčkom, koji će omogućiti našim građanima da putuju sa potvrdom o vakcinaciji ili negativnim PCR ili antigenskim testom. Za sada su prihvaćeni sertifikati sa bilo kojom vakcinom. Sada deca do 10 godina ne moraju da imaju negativan test, a nadamo se i da će se ta granica pomeriti - istakao je Seničić. 

Grčka
Foto: Profimedia

 

Na društvenim mrežama pojavili su se komentari naših putnika koji su prešli granicu. Među njima ima i onih koji su pošli u grčku prestonicu na kratak odmor. Svi su bili testirani na graničnom prelazu, iako je rečeno da će izbor biti nasumičan. Srpskim vakcinisanim putnicima najviše je zasmetao brzi test, jer su očekivali da će moći "lagodno" da uđu u Grčku.

Svi moraju da imaju i popunjen PLF formular, ne stariji od 24 sata. Tu se unose osnovni podaci o putniku i gde će da boravi u Grčkoj. Kada se formular pošalje dobija se QR kod. Može da ostane na telefonu ili da se odštampa, jer se obavezno pokazuje na graničnom prelazu.

Cene ostale na nivou iz 2019.

Cene aranžmana su na nivou onih iz 2019. godine i nije bilo nekih većih povećanja, kazao je Seničić. Građani zovu turističke agencije, raspituju se za aranžmane, ali ih i dalje najviše interesuju zamenska putovanja i vaučeri.

Nacionalni policijski čas u Grčkoj trenutno traje od 19 časova uveče, sve do pet ujutru. Vikendom počinje dva sata kasnije. Maske su obavezne i na otvorenom, a rade samo prehrambene prodavnice, pijace i apoteke.

 

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd