Skip to main content
korona virus u Srbiji

HOSPITALIZOVAN NAJMLAĐI KORONA PACIJENT U SRBIJI: Najteža borba mu predstoji na samom početku života!

Foto: SD/Ilustracija/Profimedia
Srbija je na vrhuncu trećeg talasa pandmeije

Broj novoobolelih od korona virusa raste, a prekjuče je zabležen i najveći broj zaraženih od početka pandemije - njih 757. Raste i broj hospitalizovanih, kako u Beogradu, tako i u drugim gradovima Srbije, dok je u Dečjoj klinici KBC "Dr Dragiša Mišović" primljena i beba od pet meseci.

U ARENI ZBRINUT PRVI ZARAŽENI: Lončar pozvao na odgovornost građana, spremni smo za najgori scenario!

U ARENI ZBRINUT PRVI ZARAŽENI: Lončar pozvao na odgovornost građana, spremni smo za najgori scenario!

VREMENSKA KLACKALICA U SRBIJI: Sutra toplo i sunčano, a kada nas očekuje potpuni temperaturni obrt?

VREMENSKA KLACKALICA U SRBIJI: Sutra toplo i sunčano, a kada nas očekuje potpuni temperaturni obrt?

MIRSAD ĐERLEK: Epidemiološka situacija u Novom Pazaru je vrlo nestabina!

MIRSAD ĐERLEK: Epidemiološka situacija u Novom Pazaru je vrlo nestabina!

U KBC "Dragiša Mišović" na lečenju beba od pet meseci

Dr Olivera Ostojić, rukovodilac Dečje klinike KBC "Dr Dragiša Mišović" ističe za RTS da su deca koja se nalaze na lečenju u toj ustanovi u dobrom stanju i da se broj ne povećava drastično.

- Trenutno je u našoj bolnici sedmoro pacijenata. Za vikend je bilo devetoro. Nema puno dece. Imamo dete od pet meseci koje je visoko febrilno koje nije lošeg opšteg stanja, ali je kovid pozitivno i primljeno je u bolnicu da se isprati njegovo stanje - istakla je Ostojićeva.

Na lečenju su, navodi, deca od pet meseci do 18 godina. U kovid ambulanti ATD tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 60 pregleda, a ukupan broj prvih pregleda je 37. Uzorkovana je krv kod 43 pacijenta i sačinjeno 36 RTG pluća.

Takođe, urađena su 23 pi-si-ar i 33 brza testa, a dijagnostikovana bronhopneumonija kod 4 pacijenta.

U kovid bolnici ZC Vranje hospitalizovano je 30 pacijenata, od kojih je 17 pozitivno na korona virus. Sa bronhopneumonijom su 23 pacijenta, na kiseoniku 11. Primljena su 3 pacijenta, a otpušten isti broj.

Među hospitalizovanima nema dece, a trenutan broj slobodnih postelja je 150, saopštava gradski štab.

Utrostručen broj pregleda u KBC "Bežanijska kosa", 236 hospitalizovanih pacijenata
Dr Bogdan Crnokrak, pomoćnik direktora za medicinska pitanja KBC "Bežanijska kosa" kaže za RTS da se broj pregleda u toj ustanovi utrostručio.

Korona virus
Korona virus
Foto: Profimedia/ilustracija

- U stabilnoj fazi koja je bila do pre dve nedelje bilo je 30-40 pregleda u 24 sata, sada ih je preko stotinu.

Što se tiče broja hospitalizacija one su drastično porasle. U proseku je bilo pet do sedam pacijenata, sada je u petak i subotu bilo preko 40 za 24 sata. Trenutan broj pacijenata je 236, što je četiri petine naših ukupnih kapaciteta - kazao je Crnokrak.

U kovid ambulanti u Bujanovcu za vikend 20 pregleda

Raste broj obolelih od korona virusa i u tri od sedam opština Pčinjskog okruga, Bujanovcu, Vranju i Preševu, a prvi slučajevi posle dužeg vremena pojavili su se i u Surdulici i Vladičinom Hanu. Od 60 testiranih osoba, 16 je pozitivno na korona virus, najviše iz Vranja, Bujanovca i Preševa.

U toj opštini bilo je slučajeva nisu ljudi želeli da se jave lekaru, pa su se lečili kod kuće, a u jeku epidemije organizovala su se veselja i proslave.

Daliborka Pavlović, direktorka Doma zdravlja u Bujanovcu, kaže za RTS da je sudeći po podacima o broju pregleda iz kovid ambulante Doma zdravlja u Bujanovcu za vikend bilo mirno.

- U subotu smo imali 11, a u nedelju devet pregleda. Prošle nedelje je došlo do blage destabilizacije situacije i registrovali smo povećanje broja prvih pregleda u kovid ambulanti. Reč je o odraslom stanovništvu i infekcije nije bilo u dečjoj populaciji - kazala je Pavlovićeva.

Od početka epidemije, navodi, ukupno je 210 zaraženih, a u oktobru je bilo 11 novoregistrovanih kovid pacijenata. Kaže da se danas svi uglavnom javljaju lekarima u kovid ambulanti i ne leče se kod kuće.

- Sve što može završava se na primarnom nivou. U slučaju težih bolesnika, pacijenti se upućuju prema Vranju, Surdulici i Kliničkom centru u Nišu - kazala je Pavlovićeva.

U kovid bolnici u Vranju je 30 pacijenata, 20 je sa upalom pluća, a deset na respiratoru.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd