Utorak 19. mar 2024.
korona virus u Srbiji

HOSPITALIZOVAN NAJMLAĐI KORONA PACIJENT U SRBIJI: Najteža borba mu predstoji na samom početku života!

Foto: SD/Ilustracija/Profimedia
Srbija je na vrhuncu trećeg talasa pandmeije

Broj novoobolelih od korona virusa raste, a prekjuče je zabležen i najveći broj zaraženih od početka pandemije - njih 757. Raste i broj hospitalizovanih, kako u Beogradu, tako i u drugim gradovima Srbije, dok je u Dečjoj klinici KBC "Dr Dragiša Mišović" primljena i beba od pet meseci.

U ARENI ZBRINUT PRVI ZARAŽENI: Lončar pozvao na odgovornost građana, spremni smo za najgori scenario!

U ARENI ZBRINUT PRVI ZARAŽENI: Lončar pozvao na odgovornost građana, spremni smo za najgori scenario!

VREMENSKA KLACKALICA U SRBIJI: Sutra toplo i sunčano, a kada nas očekuje potpuni temperaturni obrt?

VREMENSKA KLACKALICA U SRBIJI: Sutra toplo i sunčano, a kada nas očekuje potpuni temperaturni obrt?

MIRSAD ĐERLEK: Epidemiološka situacija u Novom Pazaru je vrlo nestabina!

MIRSAD ĐERLEK: Epidemiološka situacija u Novom Pazaru je vrlo nestabina!

U KBC "Dragiša Mišović" na lečenju beba od pet meseci

Dr Olivera Ostojić, rukovodilac Dečje klinike KBC "Dr Dragiša Mišović" ističe za RTS da su deca koja se nalaze na lečenju u toj ustanovi u dobrom stanju i da se broj ne povećava drastično.

- Trenutno je u našoj bolnici sedmoro pacijenata. Za vikend je bilo devetoro. Nema puno dece. Imamo dete od pet meseci koje je visoko febrilno koje nije lošeg opšteg stanja, ali je kovid pozitivno i primljeno je u bolnicu da se isprati njegovo stanje - istakla je Ostojićeva.

Na lečenju su, navodi, deca od pet meseci do 18 godina. U kovid ambulanti ATD tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 60 pregleda, a ukupan broj prvih pregleda je 37. Uzorkovana je krv kod 43 pacijenta i sačinjeno 36 RTG pluća.

Takođe, urađena su 23 pi-si-ar i 33 brza testa, a dijagnostikovana bronhopneumonija kod 4 pacijenta.

U kovid bolnici ZC Vranje hospitalizovano je 30 pacijenata, od kojih je 17 pozitivno na korona virus. Sa bronhopneumonijom su 23 pacijenta, na kiseoniku 11. Primljena su 3 pacijenta, a otpušten isti broj.

Među hospitalizovanima nema dece, a trenutan broj slobodnih postelja je 150, saopštava gradski štab.

Utrostručen broj pregleda u KBC "Bežanijska kosa", 236 hospitalizovanih pacijenata
Dr Bogdan Crnokrak, pomoćnik direktora za medicinska pitanja KBC "Bežanijska kosa" kaže za RTS da se broj pregleda u toj ustanovi utrostručio.

Korona virus
Korona virus
Foto: Profimedia/ilustracija

- U stabilnoj fazi koja je bila do pre dve nedelje bilo je 30-40 pregleda u 24 sata, sada ih je preko stotinu.

Što se tiče broja hospitalizacija one su drastično porasle. U proseku je bilo pet do sedam pacijenata, sada je u petak i subotu bilo preko 40 za 24 sata. Trenutan broj pacijenata je 236, što je četiri petine naših ukupnih kapaciteta - kazao je Crnokrak.

U kovid ambulanti u Bujanovcu za vikend 20 pregleda

Raste broj obolelih od korona virusa i u tri od sedam opština Pčinjskog okruga, Bujanovcu, Vranju i Preševu, a prvi slučajevi posle dužeg vremena pojavili su se i u Surdulici i Vladičinom Hanu. Od 60 testiranih osoba, 16 je pozitivno na korona virus, najviše iz Vranja, Bujanovca i Preševa.

U toj opštini bilo je slučajeva nisu ljudi želeli da se jave lekaru, pa su se lečili kod kuće, a u jeku epidemije organizovala su se veselja i proslave.

Daliborka Pavlović, direktorka Doma zdravlja u Bujanovcu, kaže za RTS da je sudeći po podacima o broju pregleda iz kovid ambulante Doma zdravlja u Bujanovcu za vikend bilo mirno.

- U subotu smo imali 11, a u nedelju devet pregleda. Prošle nedelje je došlo do blage destabilizacije situacije i registrovali smo povećanje broja prvih pregleda u kovid ambulanti. Reč je o odraslom stanovništvu i infekcije nije bilo u dečjoj populaciji - kazala je Pavlovićeva.

Od početka epidemije, navodi, ukupno je 210 zaraženih, a u oktobru je bilo 11 novoregistrovanih kovid pacijenata. Kaže da se danas svi uglavnom javljaju lekarima u kovid ambulanti i ne leče se kod kuće.

- Sve što može završava se na primarnom nivou. U slučaju težih bolesnika, pacijenti se upućuju prema Vranju, Surdulici i Kliničkom centru u Nišu - kazala je Pavlovićeva.

U kovid bolnici u Vranju je 30 pacijenata, 20 je sa upalom pluća, a deset na respiratoru.

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd