fbpx
Skip to main content
korona virus

INHALACIJOM ĆEMO UZIMATI VAKCINU PROTIV KORONE? Srpski stručnjaci objasnili zašto je dobar ovaj način primene leka

Foto: SD/ilustracija
Britanski stručnjaci testiraće da li se bolji efekat zaštite protiv korona virusa postižu ako se cepiva uzimaju kroz usta, a ne vakcinom, dok srpski stručnjaci kažu da je cilj ovog istraživanja da se virus zaustavi na samom ulazu infekcije.

Vakcina protiv korona virusa, koju željno iščekuje ceo svet, možda se neće davati samo putem vakcine, već će se inhalirati, najavljuju britanski stručnjaci, koji su najavili da će tastirati dve vodeće vakcine protiv korone na pacijentima kako bi videli imaju li bolji efekat kada se udahnu.

Denver uzvraća udarac - Podrži Jokića i društvo uz 1.000 RSD bonusa i to BEZ USLOVA

Denver uzvraća udarac - Podrži Jokića i društvo uz 1.000 RSD bonusa i to BEZ USLOVA

ČETIRI NAJOTPORNIJA GRADA U SRBIJI: Imaju NAJVIŠE ZARAŽENIH od početka pandemije, ali i jednu VELIKU PREDNOST

ČETIRI NAJOTPORNIJA GRADA U SRBIJI: Imaju NAJVIŠE ZARAŽENIH od početka pandemije, ali i jednu VELIKU PREDNOST

ČUDO U NOVOM PAZARU: Od teške kliničke slike do potpunog izlečenja uz pomoć krvne plazme

ČUDO U NOVOM PAZARU: Od teške kliničke slike do potpunog izlečenja uz pomoć krvne plazme

Stručnjaci u Srbiji ne isključuju ovu mogućnost i kažu da je cilj takve vakcine da se poboljša lokalni imunitet i virus zaustavi na samom ulazu infekcije.

Učesnici ovih studija, kako piše britanski "Indipendent", biće vakcinisani tako što će ih udisati kroz usta, a testovima će biti obuhvaćene vakcine s Kraljevskog koledža u Londonu i Univerziteta u Oksfordu.

Vazdušni put

- Nadamo se da ćemo direktnim ciljanjem ćelija u vazdušnim putevima - uobičajenom mestu infekcije za respiratorne viruse . indukovati bolji imuni odgovor tela protiv SARS-COV-2 virusa - ističe se u saopštenju britanskog medicinskog istraživačkog saveta.

Dr Kris Čiju s odeljenja za infektivne bolesti Kraljevskog koledža, koji predvodi ispitivanja, kaže da postoje dokazi da su vakcine protiv gripa u obliku nazalnog spreja, pokazale da štite ljude od infekcija i prevencije širenja bolesti, a on i njegove kolege žele da istraže da li korona može da se spreči.

- Trenutnu pandemiju izaziva respiratorni virus koji primarno inficira ljude preko ćelija na zidovima nosa, grla i pluća. Te površine su specijalizovane da proizvedu drugačije imunološke odgovore, pa je ključno da istražimo da li direktnim ciljanjem ćelija možemo da proizvedemo još bolji efekat - objašnjava Čiju.

Čuveni virusolog prof.dr Ana Gligić kaže da je to svakako najprirodniji put, jer se respiratorni virusi tako i unose.

- Vakcine su napravljene na nosaču, adenovirusu, u koji je ugrađeno parče korone. Izabran je baš onaj deo koji će provocirati stvaranje antitela. Najvažnija je stvar naterati taj adenovirus da se razmnožava i bombarduje imunosistem kako bi reagovao i stvorio antitela. Ukoliko se vakcina da u ruku, ne mora da znači da bi se adenovirus razmnožio na odgovarajući način. Svakako će se stvoriti antitela, ali možda neće imati taj efekat i dugotrajnost koji bi imali unosom inhaliranjem - naglašava prof. Gligić.

Ona dodaje da ovakav način primene ne bi promenio strukturu vakcine, već samo razređivač, te bi sve vakcine koje se razvijaju u ovom trenutku, ukoliko se proceni da je to bolji način, mogle tako da se primenjuju.

Lokalni imunitet

Prim. dr Tatjana Radosavljević, pulmolog, kaže da već postoje neke vakcine koje se primenjuju inhaliranjem, ali se one kod nas ne koriste.

- Svaki organ, pa i pluća i gornji disajni putevi, imaju mogućnost da proizvode tzv. lokalni imunitet. Cilj ovih vakcina je verovatno da se upravo taj imunitet poboljša i da se pokuša na samom ulazu uništiti. Moguće je da se na ovaj način želi sprečiti i štetno dejstvo vakcine na druge organe - objašnjava dr Radosavljević i dodaje da ostaje da se vidi da li će naučnici to i dokazati. 

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Pročitajte i:

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd