Skip to main content
Dina Galorini

Ispovest ćerke Srpkinje koju su Albanci ubili na Kosovu: I dalje mi suza krene na pomisao majke (FOTO)

Foto: Facebook/Dina Galorini
Odlikovana je ordenom u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena

Ova ratna heroina stradala je 1. aprila 1999. godine kod sela Ljubenić kraj Peći kad je, prema ratnom dnevniku 125. motorizovane brigade grupa vojnika upala u albansku terorističku zasedu. Pored Ljiljane, te kobne noći stradala su još dva pripadnika srpske vojske.

Odlikovana je ordenom u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena. Bila je jedna od onih neustrašivih žena koja je bila spremna sve da izgubi za svoju zemlju, a sećanje na nju i dalje živi zahvaljujući njenim naslednicima. Bila je majka šestoro dece, a njena ćeka Dina Galorini trudi se da očuva sećanje na nju.

- Mediji treba da pišu o njoj što više. Nije što je bila moja majka, ali - prava je heroina. Porede je sa Milunkom Savić, a o njenom herojstvu govori sama činjenica da je život dala za svoju domovinu - priča Dina, koja je lepotu nasledila od heroine koja je inače bila pobednica na takmičenju za Mis Srbije 1978. godine. 

VASKRS JE! Pogledajte šta OBAVEZNO morate i šta nikako NE SMETE danas da uradite

I dalje joj suza krene na pomisao majke, lepotice čije je i lice krasilo mnoge naslovnice u bivšoj Jugi, ali i male ekrane. 

Danas, osim fotografija u medijima sa opisom "srpska heroina", njeno ime stoji na "zidu plača". 

- Glumila je u domaćim filmovima "Balkan ekspres", "Grlom u jagode", "Tigar", "Nije nego". Dok je cela njena porodica živela u inostranstvu, i brat i sestra i otac, ona je ostajala verna svojoj domovini. Srbiji se uvek vraćala - priča Ljiljanina najmlađa ćerka, i mezimica kojoj je heroina posvetila pesmu. 

Majke i ćerke, obe lepotice, kriju tužnu priču, još iz dana kad su bile zajedno. Naime, pre nego što je Ljiljana na Kosmet otišla kao dobrovoljac, svojoj najboljoj prijateljici iz Hrvatske poverila je svu svoju ušteđevinu i zamolila je da se brine o njenoj deci ukoliko joj se nešto desi.

Kako je stigla vest o njenoj pogibiji, ta žena je ostavila dvoje male dece koji su živeli sa Ljiljanom i pobegla sa novcem. Dina i brat Alberto tada su imali sreće što je jedna žena baš u to vreme htela da usvoji dvoje dece. Dini je tad bilo tek sedam godina, a do saznanja da je mama preminula došla je kad su je tako malu odveli na njen grob, na kom je stajala njena slika. 

U NEDOUMICI STE? "Vaskrse" ili "voskrese"? Ovako se pravilno čestita Uskrs. Ili Vaskrs?

Dina se kroz život borila hrabro, poput lava. Odrastala je maltene sama, a kako kaže u mnogo čemu joj je pomogla država. 

- U vreme kad je Aleksandar Vulin bio ministar za rad, socijalna i boračka primanja on je rekao da će izaći u susret svoj deci palih boraca koji su živote dali za otadžbinu i da će oni imati besplatne studije. 

- Tako sam 2015. godine postala student MEF-a, a studije polako privodim kraju. Do tada nisam imala uslova za školovanje, a to mi je tada omogućeno. Trudim se da sve dam u roku,i nadam se poslu u nekoj državnoj ustanovi, jer zakon koji je na snazi nalaže da upravo deca palih boraca imaju prvenstvo pri zapošljavanju.

- A tada...nastaviću da bijem neke svoje bitke. Ne onako teške poput onih koje je bila moja majka, ali nastavljam da se borim. Ona je moj ponos. Ceo život mi je sećanje na nju, i čak ni sada kad imam svoje dete emocije su prema njoj i dalje veoma jake - zaključuje sagovornica.

Takođe, već drugi put pominje se da će ova žena, koja je posle rata odlikovana je Ordenom zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena dobiti ulicu u Kragujevcu koja će nositi njeno ime. 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd