fbpx
Skip to main content
Srbija

JOŠ JEDNA POŠAST HARA SRBIJOM: Dr Ana o stvarima koje BOLE sve nas

Foto: YoutubePrintscreen/RTS Tako stoje stvari - Zvanični kanal
Profesorka Ana Mitrović Jovanović o razlozima spontanog prekida trudnoće i pregledima koje treba obaviti

Broj spontanih pobačaja poslednjih godina se znatno povećao. Uzroci su mnogobrojni i jedan od njih jeste loš spermogram muškarca, ali nije retkost da veliki broj spontanih pobačaja ostane enigma, na koju nikada ne dobijemo  odgovor. 

Profesorka dr Ana Mitrović Jovanović, načelnica dnevne bolnice GAK "Narodni Front", objašnjava za zbog čega se gubitak trudnoće najčešće dešava, koje preglede je potrebno obaviti i da li ovaj problem može da se spreči.

Kod starijih rizik do 35 odsto

Prema našim iskustvima, kod pacijenkinja mlađih od 35 godina očekuje se i do 20 odsto pobačaja u ranoj trudnoći, kaže profesorka Ana Mitrović Jovanović.

- Taj procenat se godinama ne menja, ali je porastao broj pobačaja kod žena starije životne dobi, nakon 38 godine. On se kreće i do 35 odsto. To je posledica i većeg broja procedura vantelesne oplodnje - objašnjava ona.

Genetika i prirodna selekcija

Spontani pobačaji najčešći su u ranoj trudnoći, ali mogu da se dese i tokom kasnijih nedelja.

- Gubici trudnoće u ranom periodu kod mladih pacijentkinja, najčešće su neka vrsta priprodne selekcije lošeg embriona, ili loše deobe samog embriona. To može, ali ne mora biti uslovljeno genetikom. Problem genetike se češće dešava kod starijih pacijentkinja, gde je zbog životne dobi kvalitet jajne ćelije loš - kaže profesorka. 

Od alkohola do lošeg spermograma

Uzrok može da bude stanje majke, sam plod, posledica neželjenih efekata lečenja, ali može i  zauvek da ostane nepoznat.

- Gubitak trudnoće može biti posledica loših životnih navika kao što su pušenje, nepravilna ishrana, konzumiranje alkohola i narkotika, ekstremni fizički napori, poremećen srčani ritam. Sve to utiče na lošu placentaciju i stvaranje posteljice tokom trudnoće. Mladi su skloni da zamene noć za dan, što stvara problem sa hormonima melatonina i kortizola. S obzirom na sve veći udeo muškaraca sa lošim spermogramom gubitak trudnoće može biti posledica i lošeg spermograma muškarca.

Dva ili više pobačaja zahteva protokol

Posebno je značajno i zahteva ispitivanje ukoliko je pacijentkinja imala dva ili više pobačaja, objašnjava načelnica.

- Postoje tačni protokoli šta ona i partner treba da urade od analize. Ukoliko se ponovi spontani pobačaj,  minimum dva ili više, takvu pacijentkinju tretiramo i ispitujemo pod dijagnozom sekundarnog steriliteta, jer ona nema problem da zatrudni, ali ima problem jer se plod ne razvija ili pobaci - kaže doktorka.

Kontrola cista i mioma

Zbog svega toga, najbolje je obaviti preventivene preglede pre planiranja trudnoće, kako bi se pobačaji sprečili.

- Važno je da žena pre trudnoće ode na pregled i proveri da li možda postoji neka anomalija, miom, tumor, oštećenja grlića, sindrom policističnih jajnika, preddijabetes, hipertenzija, oboljenje štitne žlezde ili infekcije. Postojanje trombofilije ne treba dokazivati pre planiranja prve trudnoće, osim ako je ranije bilo problema ili kada se zna da postoje genetske predispozicije za trombozu.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd