fbpx
Skip to main content
dr Branislav Tiodorović

"JOŠ UVEK IMAMO VISOK BROJ ONIH KOJI FATALNO ZAVRŠE" Dr Tiodorović naglašava da ima i dece u ozbiljnom stanju

Foto: SD/ilustracija
Branislav Tiodorović je rekao da se situacija ne poboljšava dinamikom koju su očekivali.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović kaže da se iz vanredne prešlo u nepovoljnu epidemijsku situaciju, ali da to ne važi za celu zemlju. Navodi da ima i dece koja su u ozbiljnom stanju.

DVA VIRUSA, DVE SLIČNE PRIČE: Gde je tačka vezivanja, a gde razlika između španske groznice i korona virusa

DVA VIRUSA, DVE SLIČNE PRIČE: Gde je tačka vezivanja, a gde razlika između španske groznice i korona virusa

"POSLE BUSTER DOZE IMUNITET ĆE TRAJATI GODINAMA" Dr Babić najavljuje treću dozu cepiva koja može biti KONAČNI SPAS

"POSLE BUSTER DOZE IMUNITET ĆE TRAJATI GODINAMA" Dr Babić najavljuje treću dozu cepiva koja može biti KONAČNI SPAS

MALA MIA IDE HRABRO NAPRED! Pobedila je koronu, sad nastavlja borbu sa opakom bolešću - roditeljima je potrebna POMOĆ

MALA MIA IDE HRABRO NAPRED! Pobedila je koronu, sad nastavlja borbu sa opakom bolešću - roditeljima je potrebna POMOĆ

- Iz vanredne smo prošle u nepovoljnu, koja je jedna nijansa. To ne važi za celu zemlju, kao u Novom Pazaru i oko Novog Pazara. Imamo značajno smanjenje pozitivnih dijagnostikovanja novih slučajeva. Može se reći da imamo malo smanjenje broja prvih pregleda i da postoji smanjenje broja primljenih u hospital. Još imamo visok broj onih koji fatalno završe. Najvažnije je kontrolisati radno aktivno stanovništvo, a oni koji fatalno završe su stariji hronični bolesnici - navodi Tiodorović.

Ima, napominje, i dece koja su u ozbiljnoj situaciji.

- Podaci govore da su oni pod kontrolom, ali da su u teškoj situaciji. Ako se kaže da su neka deca u Kragujevcu, Nišu, Beogradu na respiratoru, onda to govori o njihovom stanju - napominje Tiodorović.

Na pitanje šta zna o stanju četvorogodišnjeg dečaka koji je na respiratoru u Nišu i bebe u Kragujevcu, navodi da ne zna ništa novo, sem da se pedijatri bore za njihov život.

- Radi se u oba slučaja o stečenom oboljenju. Ta deca koja imaju predispozicije, na njih se mora posebno paziti, a njihovi roditelji treba da razmišljaju o tome da im se ne donese virus i ne napravi još veći problem nego što ga imaju - ističe Tiodorović.

Važno je zaštititi decu i tinejdžere

Deca, navodi, moraju da pođu u školu, to je stvarno preka potreba.

- Ona je došla i sa strane pedagoga, psihologa. Čak su i deca govorila jednim dobrim procentom da bi ipak više želela da uče u školi, a da onlajn bude zastupljen koliko mora. Oni će ići po sistemu koji smo primenjivali i koji će se nadalje primenjivati - kaže Tiodorović.

Prema njegovim rečima, vrše se ozbiljna ispitivanja vakcinacije kod dece.

- Mlađi od 18, odnosno 16 godina ne mogu da se vakcinišu, a vrlo je važno zaštititi ih. Prisutna su velika ispitivanja, pa "Fajzer" to radi sa decom od 7 do 15 godina, možda će do kraja godine da se ispostavi da deca mogu da prime tu vakcinu. Tu situaciju smo imali sa gripom, doduše istraživanje je mnogo duže trajalo. Ali, se sa uzrasta od 15 spustilo na sedam godina, pa se sada zna da protiv gripa sa predlogom pedijatra mogu da se vakcinišu i deca iznad šest meseci - kaže Tiodorović.

Danas i sutra svi oni građani koji nisu prijavljeni, mogu da se vakcinišu "Fajzerovom" vakcinom u centralnom objektu Doma zdravlja, a sutra u hali "Čair" i Niškoj Banji.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd