Skip to main content
Novo Selo

Junacima sa Kupresa: Delegacija Velike Plane danas položila venac na spomenik borcima VRS u Blagaju

Foto: Dušan Marić
Spomenik je podignut u dvorištu Osnovne škole "Miloš Ždero" u Novom Selu

Nakon posete srpskom vojničkom groblju na Sokocu, Malom Zejtinliku, u sklopu obeležavanja 30 godina od proglašenja Republike Srpske, danas je delegacija Velike Plane, koju čine predsednik Skupštine opštine i narodni poslanik Dušan Marić i članovi Udruženja potomaka ratnika od 1912. do 1918. iz Miloševca Dejan Pisarević i Dejan Pavković položila venac i na spomenik poginulim vojnicima i oficirima VRS sa Kupreške visoravni.

Spomenik je podignut u dvorištu Osnovne škole "Miloš Ždero" u Novom Selu, jednom od četiri sela predratne mesne zajednice Blagaj koja su po Dejtonskom sporazumu pripala Republici Srpskoj i formirala opštinu srpski Kupres.

U ratovima koji su vođeni od 1991. do 1995. godine na kupreškom i drugim ratištima poginulo je ili na drugi način stradalo ukupno 235 Srba sa Kupresa. Od tog broja 194 su borci, koji su većinom ratovali u sastavu Sedme kupreške motorizovane brigade, jedne od najboljih jedinica u sastavu VRS. 

Novo Selo
Foto: Dušan Marić

Čak 53 borca iz ove male opštine, koja je pre rata imala manje od pet hiljada stanovnika srpske nacionalnosti, poginula su na drugim ratištima, braneći srpski narod i Republiku Srpsku u drugim delovima BiH.

Najviše njih poginulo je u borbama kod Mrkonjić Grada, na donjovakufskom i na rogatičko-goraždanskom ratištu. Među poginulim kupreškim Srbima  je i 41 civil. Oni su  uglavnom stradali u zločinačkim akcijama hrvatske vojske.

Dvadeset i sedam Kuprešaka stradalo je u hrvatskim logorima i zatvorima. Hrvati još uvek kriju posmrtne ostatke njih šesnaest.

O obimu, značaju i žestini bitaka koje su vođene na Kupreškoj visoravni najbolje govori podatak da je u njima poginulo ukupno 344 pripadnika VRS, JNA i dobrovoljačkih jedinica. Osim Kuprešaka, među njima je najviše boraca iz Šipova (63), Mrkonjić Grada (31), Ključa (25) i Banjaluke (24).

Na spomen-obeležju u Novom Selu, koje je podigla opština srpski Kupres, upisana su imena svih poginulih kupreških ratnika.

Novo Selo
Foto: Dušan Marić

Među palim srpskim borcima iz predratne opštine Kupres je trinaest Marića,  dvanaest Duvnjaka, dvanaest Lugonja, osam Sprema,  sedam Dragoljevića,  pet Kanlića, četvorica braće Mašić, koji su nestali u hrvatskim logorima, Bogoljub Lugonja sa sinovima Stevanom i Ratkom, braća Nenad i Stojan Škobić, Simo Vasić i njegov sin Žarko, Miloš Duvnjak i njegov sin Mitar, braća Petar i Jovo Zubić, braća Mitar i Todor Keranović, braća Ljupko i Predrag Milić, Dragun Pavlica i njegov sin Miroljub, Branislav Spremo i njegova kćerka Milka...

 

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd