fbpx
Skip to main content
Kladovo

Ovde je Dunav najlepši: Put u Kladovo - san za svakog turistu! (VIDEO/FOTO)

Foto: Privatna arhiva
Turistička organizacija opštine Kladovo predlaže da posetite mnogobrojne prirodne lepote koje se nalaze u opštini Kladovo, među kojima je najvažniji Nacionalni park Đerdap, kao i kulturno istorijske spomenike od izuzetnog značaja.

Kladovo i još 22 naselja čine Opštinu Kladovo koja se nalazi na istoku Srbije, na površini od oko 63.000 hektara koja svojom lepotom oduzima dah svim putnicima namernicima koji ovde dolaze ne samo iz Srbije, već i širom regiona.

Bogat istorijski, ali i turistički sadržaj odolevaju rubu vremena, a čini se, dodaju malo modernog doba koji ne seže i ne kvari istoriju, već je na poseban i primamljiv način čini još dostupnijom, lepšom, lakšom za pronaći i obići što će vas učiniti bogatijim za još jedno iskustvo, za još jednu priču o istoriji, za još jedan novi pogled na sumrak i svitanje sa divnih plaža u Kladovu.

"Plava dama" vas čeka: Raj za odmor i provod, sve na jednom mestu usred borove šume Devojačkog bunara (VIDEO/FOTO)

"Plava dama" vas čeka: Raj za odmor i provod, sve na jednom mestu usred borove šume Devojačkog bunara (VIDEO/FOTO)

Ovakva svetinja se retko gde može videti: Hram Svetih Blagovesti daje poseban sjaj Alibunaru (FOTO/VIDEO)

Ovakva svetinja se retko gde može videti: Hram Svetih Blagovesti daje poseban sjaj Alibunaru (FOTO/VIDEO)

Tamo gde se vrteška vrti već 15 godina, a zaljubljeni uživaju u ljubavi: Ovaj Trg slobode posebno je omiljen turistima! (VIDEO/FOTO)

Tamo gde se vrteška vrti već 15 godina, a zaljubljeni uživaju u ljubavi: Ovaj Trg slobode posebno je omiljen turistima! (VIDEO/FOTO)

Na istoku i severoistoku Dunav predstavlja granicu, ne samo opštine Kladovo, već i Srbije sa Rumunijom. Slatinska reka i planina Miroč čine granice sa susednim opštinama Negotin i Majdanpek. Opština zahvata oblast Ključ, deo Đerdapske klisure i deo Negotinske krajine. Kladovo je preko Golupca, đerdapskom magistralom, udaljeno od Beograda 257 kilometara. Novi Sad je udaljen 332 kilometra, a Niš 222 kilometra, a samim tim predstavlja veliki i povoljan geografski položaj koji dodatno doprinosti turizmu i njegovom značaju.

Turistička ponuda Kladova

Turistička organizacija opštine Kladovo predlaže da posetite mnogobrojne prirodne lepote koje se nalaze u opštini Kladovo, među kojima je najvažniji Nacionalni park Đerdap, kao i kulturno istorijske spomenike od izuzetnog značaja.

Ono što se svakako izdvaja i što vredi i treba obići jesu:

 • Nacionalni park Đerdap
 • Kazan - mesto na kome je Dunav najuži (140m) i najdublji (90m)
 • Belederijski vodopad (Spomenik prirode II kategorije)
 • Oaza ptica u Maloj Vrbici
 • Planinarske staze na Miroču

Pored ovih, postoje brojne turističke atrakcije koje treba obići, a među kojima su:

 • Trajanova tabla
 • Hajdučka vodenica
 • Trajanov most
 • Diana Zanes
 • Fetislam
 • Crkva Sv. Đorđa u Kladovu
 • Manasir Svete Trojice - Manastirica
 • Hidroelektrana Đerdap I
 • Balon stanice Pena i Varnica na Đerdapu
 • Arheološki muzej Đerdapa
 • Stara čaršija u Kladovu
 • Petrovo selo sa okolnim pećinama

 Nisu samo ove destinacije ono što turističku ponudu opštine Kladovo izdvaja i ono što je čini posebnom. Turistička organizacija ove opštine neguje, čuva i sprovodi različite manifestacije koje same po sebi nose određenu priču, atmosferu i nezaboravni provod, koji, kada jednom osetite, istog momenta postajete stalni posetilac i stalni član manifestacije.

Đerdapska regata Tekija - Kusjak, Sabor Dijaspore, Ljubičevac, Etno festival, Međunarodna TID regata, Zlatna bućka Đerdapa, Tekija, Velikogospoinski vašar, Izložba pčelarskih proizvoda, Kladovo - opština otvorenog srca... Samo su neke od manifestacija koje se organizuju u okviru opštine Kladovo.

Direktor TO Kladovo Nenad Čerganović pokušao je da kroz priču dočara i približi samu turističku ponudu, koliko se ona može opisati, a najbolje će biti ako se upustite u pustolovinu i osetite to.

Opština Kladovo nudi pre svega posetu našem najvećem Nacionalnom parku Đerdap, zatim, Đerdapsku klisuru gde je Dunav najširi, najuži, najdublji i najlepši, započinje svoju priču direktor TO Kladovo.

- Najveći hidro-tehnički objekat na Dunavu, Hidro-elektranu "Đerdap 1" koja je ujedno i jedna od najvećih elektrana na svetu. Nezaobilaznu tvđavu Fetislav koja datire još iz Osmanskog perioda koja je trenutno u rekonstrukciji i koja čeka da kroz neki naredni period zasija svojim punim sjajem, tvrđava Dijana koja je iz rimskog perioda, ostaci Trajanovog mosta, Trajanovu tablu, krstarenje Đerdapskom klisurom - objašnjava  direktor TO Kladovo Nenad Čerganović i dodaje:

- Pored toga nudi još i spomenik prirode Blederija koji je karakterističan po svom čuvenom vodopadu.

Kada je reč o manifestacijama, direktor TO Kladovo navodi kao najznačajnije manifestacije u TO opštine Kladovo, pre svega, Kladovsko leto, koje traje od maja pa do septembra i uključuje različite priredbe i predstave koje se odigravaju svakog vikenda, poput predstava za decu ili različiti koncerti, dok je najznačajnija manifestacija Etno festival koji se održava, po tradiciji, krajem jula.

- Ove godine manifestacija slavi svoj 15 rođendan. Pored ovih, u okviru organizacije TO Kladovo, održava se i poznati festival Bućka u Tekiji i jedna je od najstarijih manifestacija tog tipa, odnosno, njena glavna tema jeste lov, stara tradicionalna manifestacija lova na soma - rekao je  direktor TO Kladovo Nenad Čerganović.

Na pitanje zašto treba doći, obići, posetiti Kladovo, objašnjava: Kladovo treba posetiti iz jednog jedinog prostog razloga, a to je ono staro, svima dobro poznato "lepe stvari se nalaze tamo gde su sakrivene, gde su daleko od glavnih događaja, centara i velikih gradova", a da biste došli u Kladovo, morate namenski izdvojiti dva, do tri dana kako biste uspeli da sve lepo obiđete, celokupnu ponudu i zaista vidite i uživate u prirodi, ali i mestu gde je Dunav najlepši.

Projekat je finansiran iz budžeta opštine Kladovo. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.  

 

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
3 Beograd