fbpx
Skip to main content
Goran Stevanović

KLINIKE U BEOGRADU PREGAŽENE: Doneta hitna odluka za prestonicu, promenjen sistem testiranja na koronu

Foto: Srbija Danas
Pacijenti često idu drugim putem, nešto je moralo da se preduzme da se rastereti zdravstveni sistem

Radno vreme kovid ambulanti u Beogradu je produženo, a pacijenti moraju da odu tamo, pa tek onda u prijemno-trijažne centre, rekao je posle sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica dr Goran Stevanović.

SVAKA DRUGA ŽENA OBOLI OD OVE BOLESTI! Ovako ćete se rešiti simptoma

SVAKA DRUGA ŽENA OBOLI OD OVE BOLESTI! Ovako ćete se rešiti simptoma

SPREMA LI SE SRBIJI KATASTROFALNI SCENARIO IZ AUSTRALIJE? Bili su žarište sa gotovo potpunom stopom mortaliteta!

SPREMA LI SE SRBIJI KATASTROFALNI SCENARIO IZ AUSTRALIJE? Bili su žarište sa gotovo potpunom stopom mortaliteta!

ČIJA PLUĆA KORONA NAJVIŠE VOLI? Dr Stojanović otkrila da li su pušači zaista otrporniji na novi virus

ČIJA PLUĆA KORONA NAJVIŠE VOLI? Dr Stojanović otkrila da li su pušači zaista otrporniji na novi virus

- Zvanična odluka je da se svi od danas jave u kovid ambulante, gde će biti urađen pregled pluća i ostala dijagnostika. Dok stignu laboratorijske analize i uzorak krvi, pojedinačnom pacijentu je to sat i po vremena, kada nije ogroman broj bolesnika. Dovoljno je desetak takvih da prosečno vreme čekanja na pregled bude produženo na tri, četiri sata. Produženo je radno vreme svih kovid ambulanti u Beogradu do 22 časa, i tek sa urađenim analizama i uputom dolaze u prijemno-trijažne centre. Odlučeno je da svi pacijenti koji nisu vitalno ugroženi, a dođu bez analiza, budu vraćeni za domove zdravlja - rekao je direktor Infektivne klinike.

Dr Stevanović je istakao da zna da pacijenti često idu drugim putem, ali da je ovo jedino smisleno rešenje kako bi se rasteretio sistem.

- Znam da je najlakše doći u KBC Zemun ili Bežanijska kosa, Infektivnu, pa čekati tamo, ali sada to prosečno iziskuje dva, četiri ili šest sati čekanja, a sve to možete da uradite u kovid ambulanti. Odluka je doneta da bi se smanjio pritisak, bez umanjivanja kvaliteta nege koje će dobiti pacijenti - rekao je dr Goran Stevanović.

- Molim vas da ovo poštujemo, svi koji su bolesni i imaju simptome, da počnu od svojih ambulanti, tako ćemo lakše prebroditi sve ovo - rekao je on.

Koronavirus u Srbiji
Foto: SD/ilustracija

Preraspodela lakših slučajeva

Dr Mijomir Pelemiš je nakon sastanka izjavio da ćemo pobediti epidemiju, ali da moramo da radimo zajedno. Najavio je i novi sistem preraspodele pacijenata.

- Lakši ili slučajevi koji su pri izlečenju biće iz klinika upućivani u kovid bolnice. Ako budemo svi zajedno radili, usporićemo ovu epidemiju. Doći će trenutak, nije tako daleko, kada ćemo je i pobediti - rekao je dr Mijomir Pelemiš.
 

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd