fbpx
Skip to main content
Medicinski fakultet Beograd

KO SU LJUDI KOJI SU OTKRILI BRITANSKI SOJ U SRBIJI: Ovako izgleda "lov" na mutacije koronavirusa (FOTO)

Tanjug/​Rade Prelić
Britanski soj virusa izolovan je u laboratoriji Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Britanski soj korona virusa potvrđen je i u Srbiji kod žene koja je doputovala iz Ujedinjenog kraljevstva, a izolovan je u laboratoriji Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

NAJNOVIJI PODACI! Još 1.523 novoobolelih, preminulo 19 lica: Koju vakcinu primiti s obzirom na godine i zdravstveno stanje?

NAJNOVIJI PODACI! Još 1.523 novoobolelih, preminulo 19 lica: Koju vakcinu primiti s obzirom na godine i zdravstveno stanje?

KORONA PRESEK PO GRADOVIMA: Brojke obećavaju, Beograd i dalje na prvom mestu

KORONA PRESEK PO GRADOVIMA: Brojke obećavaju, Beograd i dalje na prvom mestu

IMUNIZACIJA U NOVOM PAZARU TEČE PO PLANU: Skoro hiljadu Novopazaraca primilo vakcinu protiv korone

IMUNIZACIJA U NOVOM PAZARU TEČE PO PLANU: Skoro hiljadu Novopazaraca primilo vakcinu protiv korone

Sekvenciranje virusa korona i praćenje njegovih mutacija obavlja se u dva centra u Srbiji - Veterinarskom institutu u Kraljevu i Institutu za mikrobiologiju Medicinskog fakulteta.

Tim koji je otkrio britanski soj u Srbiji

Tim koji je otkrio britanski soj čine tri virusologa - koordinator prof. Aleksandra Knežević, prof. Tanja Jovanović, Aš Marko Janković, kao i bioinformatičar Aš Ognjen Milićević.

Prof. Knežević kaže da su od maja prošle godine do danas sekvencirali (proučavali) oko 200 uzoraka u dva centra i da je do sada potvrđen britanski soj samo u jednom uzorku.

Sva sekvenciranja koja su do sada urađena deponovana su u svetskoj genskoj bazi podataka koja je dostupna svima.

- Od početka pandemije naučnici su ukazali na veliki značaj sekvenciranja virusa, s obzirom na to da se radi o virusu koji izuzetno mutira. Prema preporukama SZO, kao i Evropskog centra za kontrolu bolesti preporučena metoda je sekvenciranje celog genoma i na osnovu ti preporuka su definisane odgovarajuće platforme na kojima mogu da se rade ovakve analize - kaže Knežević.

Dodaje da je Vlada Srbije dala zeleno svetlo i odobila sredstva za projekat sekvenciranja virusa. Projekat "Nacionalna studija ispitivanje seroprevalence i molekularne karakterizacije SARS CoV-2", sprovodi se na Medicinskom fakultetu i Veterinarskom institutu u Kraljevu.

- Uzorci su prikupljani prema odgovarajućim kriterijumima koji omogućavaju da se dobije sekvenca celog genoma, jer se mutacije javljaju u svim delovima genoma ovog virusa - pojasnila je Knežević.

prof. Aleksandra Knežević
Prof. Aleksandra Knežević
Tanjug/​Rade Prelić

 

Kako izgleda sekvenciranje

Uzorci im stižu iz svih laboratorija gde se radi PCR testiranje, a jedan od kriterijuma je pozitivnost PCR testa, da li je pacijent putovao negde....

- Ovo nije metoda kojom se dokazuje britanski soj virusa. Mi analiziramo sve, dobijeni rezultat poredimo sa sojevima virusa koji se nalaze u svetskim genskim bazama podataka. Tačno je definisano koje karakteristike ima britanski soj, južnoafrički soj, odnosno brazilski soj - navela je ona.

Ističe da sekvenciranje nije postupak koji se završava za dan, već da se radi više dana - nekoliko dana traje priprema uzorka, zatim nekoliko dana se obrađuje u mašini, pa opet nekoliko dana traje opsežna bioinformatička analiza.

Uzorak u kome je dokazan britanski soj virusa stigao je u Institut za mikrobiologiju iz laboratorije u Torlaku.

sekvenciranje virusa
Tim koji je otkrio britanski soj korone u Srbiji
Tanjug/​Rade Prelić

 

Žena kod koje je otkriven britanski soj bila negativna na ulasku u Srbiju

Žena kod koje je otkriven britanski soj virusa stigla je u Srbiju iz Velike Britanije i imala je negativan PCR test na ulasku u Srbiju.

- Nakon nekoliko dana po ulasku u Srbiju su se kod nje pojavili blaži simptomi. Ona se testirala i pokazalo se da je pozitivna. Sekvencirali smo njen uzorak i otkrili britanski soj virusa korona - navodi Knežević.

Kaže da su virusolozi sa Medicinskog fakulteta angažovani u laboratorijama gde se radi PCR testiranje. Kako je pritisak na laboratorije sada manji, jer je epidemiološka situacija bolja, sada mogu da se intenzivnije posvete radu na sekvenciranju virusa.

- Sada imamo više vremena da se posvetimo sekvenciranju. Nadamo se da će i druge kolege da se uključe u to, da što veći broj uzoraka obradimo - kaže ona.

Reagenasa imaju za još oko 70 uzoraka, a nakon toga moraće da se rade nove nabavke.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Slaba kiša
4 Beograd