fbpx
Skip to main content
vakcinacija

KOJE STE GODIŠTE? Pitanje važno zbog cepiva koje ćete primiti - određene STAROSNE GRANICE za vakcinaciju u Srbiji

Foto: Reuters
Predstavljamo vam koje starosne kategorije mogu da se vakcinišu sa kojim cepivom.

Pošto je u Srbiju stiglo milion vakcina protiv Covida 19 kineskog proizvođa "Sinofarm" građani će već od sledeće nedelje moći da biraju između tri različite vrste cepiva. Međutim, slobodu izbora neće imati sve generacije pošto nijedna vakcina trenutno nije odborena za decu dok, recimo, rusku vakcinu "Sputnjik V" trenutno u Srbiji mogu da koriste samo mlađi od 60 godina.

ZAŠTO JE MILENA TEK SADA REŠILA DA PROGOVORI? Svet u kojem žive žrtve silovanja i zlostavljanja je MRAČAN

ZAŠTO JE MILENA TEK SADA REŠILA DA PROGOVORI? Svet u kojem žive žrtve silovanja i zlostavljanja je MRAČAN

RECIMO "STOP" KORONI! PRIDRŽAVAJTE SE PRAVILA: Izdato važno upozorenje Sekretarijata za javni prevoz

RECIMO "STOP" KORONI! PRIDRŽAVAJTE SE PRAVILA: Izdato važno upozorenje Sekretarijata za javni prevoz

"TRPE IŽIVLJAVANJE REDITELJA..." Poznati glumac otkrio "mračnu stranu" profesije - mnogo "monstruma" je na SLOBODI

"TRPE IŽIVLJAVANJE REDITELJA..." Poznati glumac otkrio "mračnu stranu" profesije - mnogo "monstruma" je na SLOBODI

Ako je nešto dobro u ovoj zlokobnoj pandemiji, to je da Covid 19 ne ubija decu. Zato trenutno ne zabrinjava mnogo informacija da nijedna od proizvedenih vakcina nije odobrena za upotrebu na najmlađoj populaciji.

"Fajzerovu" vakcinu mogu da koriste i oni koji nisu punoletni

Za sada od vakcina koje su stigle u Srbiju najnižu „donju granicu“ ima američki "Fajzer" koju mogu da koriste devojčice i dečaci koji nisu punoletni i imaju više od 16 godina. S druge strane, "Sputnjik V" je odobren samo za punoletne građane dok će i kineski „Sinofarm“ kada prođe sva ispitivanja u Agenciji za lekove i medicinska sredstva moći da koriste jedino stariji od 18 godina.

U Agencije za lekove i medicinska sredstva ističu da specifičnosti kliničkih ispitivanja i visoke etičke norm definišu posebne uslove kada su u pitanju deca, trudnice i druge osetljive grupe stanovništva.

-Naravno da će se obaviti određena ispitivanja perspektivno i na ovim kategorijama, ali trenutno dokumentacija koju dostavljaju proizvođači kako Fajzerove, odnosno Sputnjikove vakcine, nije pokazala da su one ispitane na ovim kategorijama, pa samim tim ne mogu biti ni korišćene u našoj zemlji – naglašavaju u ovoj agenciji i dodaju da "Fajzerovu" vakcinu tako ne mogu da prime mlađi od 16 godina, a "Sputnjik" mlađi od 18.

Uskoro kineska vakcina za decu od tri do 17 godina

Virusolog Nada Kuljić Kapulica naglasila je za RTS da za decu vakcina mora ipak da se posebno dizajnira, kao što je vakcina za grip koju deca mogu da dobijaju.

- Međutim, tu se preporučuje da doza vakcine bude manja i to duplo manja, ili kod gripa postoji varijanta da deca dobijaju subjunit vakcinu - samo se uzme onaj jedan deo virusa na koji se stvaraju antitela, praktično prečišćenija vakcina - objasnila je Kuljić Kapulica.

Sa druge strane, kod starije populacije imuni sistem je slabiji, sporije reaguje.

- Kod starijih mora nasuprot ove vakcine kod dece da se pojača antigen virusa da bi vakcina bila delotvorna. To imamo sa četvorovalentnom vakcinom kod gripa umesto trovalentne, ili što se često radi kod starijih osoba, da se dodaju različiti dodaci u vakcini koji pojačavaju imuni odgovor, što je neophodno kod starijih osoba - apostrofirala je Kuljić Kapulica.

vakcinacija
Foto: Reuters

Na sreću, svi proizvođači vakcina rade i na cepivu protiv Covida 19 i za decu i uskoro bi trebalo da počnu ispitivanja cepiva i za tu populaciju. Kako naučnici kažu, prvo će biti testirana starija deca, a zatim će se starosna granica spuštati.

Očekuje se da će za nekoliko meseci vakcina biti bezbedna i efikasna i za decu, a predsednik Vučić danas je najavio da bi u toj trci Kina trebalo dabude najbrža. Prdesednik Srbije Aleksansdar Vučić je istakao da se uskoro očekuje da kineska vakcina bude dozvoljena i za decu od tri do 17 godina.

Inače, Član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije virusa korona Zoran Gojković izjavio je prethodno da bi po dobijanju svih odobrenja od Agencije za lekove i medicinske sredstva, primena kineske vakcine u Srbiji mogla početi u nedelju ili ponedeljak. Ta vakcina još nema dozvolu Agencije za lekove.

U utorak stiže "Sputnjik" i za starije od 60 godina

Zanimljivo da je prema informacijama proizvođača, prvi kontigent od 2.400 ruskih vakcina "Sputnjik V" koji je u stigao u Srbiju i odobren je 31. decembra prošle godine, namenjen za mlađe od 60 godina.

Prema najavama predsednika Vučića sledeći kontigent od 250.000 ruskih vakcina stići će u Srbiju u utorak. U Agenciji za lekove i medicinska sredstva očekuju da te vakcine mogu da koriste i stariji od 60 godina.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd