fbpx
Skip to main content
Jovanović

KOLEKTIVNI IMUNITET JE KLJUČ: Članica kriznog štaba objasnila kako možemo pobediti opaki virus

Foto: Printscreen
Prema rečima Tanje Jovanović, da bi vakcinacija postigla efekat potrebno je da se imunizuje od 50 do 70 odsto građana

Daleko smo od kolektivnog imuniteta i ukoliko ga ne dostignemo korona virus bi mogao toliko da se izmeni da bi trenutne vakcine postale neefikasne, upozorila je danas članica Kriznog štaba, virusolog Tanja Jovanović.

Nezaboravna putovanja za Uskrs i 1. Maj! TOP 5 PONUDA: Najbolje cene omiljenih destinacija Srba

Nezaboravna putovanja za Uskrs i 1. Maj! TOP 5 PONUDA: Najbolje cene omiljenih destinacija Srba

DIVNE VESTI: Pronađena devojčica (13) iz Kragujevca koja je nestala 20. marta

DIVNE VESTI: Pronađena devojčica (13) iz Kragujevca koja je nestala 20. marta

VIRUSOLOG OBJASNILA ZAŠTO SE KOD NEKIH NE RAZVIJAJU ANTITELA: Poznato je šta je potrebno da bi vakcina imala efekta!

VIRUSOLOG OBJASNILA ZAŠTO SE KOD NEKIH NE RAZVIJAJU ANTITELA: Poznato je šta je potrebno da bi vakcina imala efekta!

Prema njenim rečima, da bi vakcinacija postigla efekat potrebno je da se imunizuje od 50 do 70 odsto građana kako bi sprečila cirkulacija virusa i stvorio kolektivni imnunitet i apelovala na masovnu imunizaciju.

Kako je navela, zbog "zabrinjavajućih" sojeva virusa, vakcinalni odgovor koji je napravljen na vuhansku varijantu virusa nekada nije apsolutno efikasan kada je reč o novim sojevima.

Jovanović je za naglasila da u Srbiji, gde je prisutan britanski soj virusa, sve raspoložive vakcine koje se daju pružaju aposolutan zaštitini i efikasan odgovor.

Međutim, dodala je, južnoafrička varijanta smanjuje kvalitet humoralnog imuniteta, pošto se količina antitela smanjuje za dve trećine, pokazale su studije "Fajzera".

- Modernina ispitivanja ukazuju da se posle vakcinacije njihovim cepivom broj antitela smanjuje čak šest puta kada je reč o južnoafričkom soju virusa - navodi Jovanović.

Kako ističe, pošto Fajzerova i Modernina vakcina indukuju proizvodnju velike količine antitela na nove varijante virusa, još postoji mogućnost zaštite od teških oblika kovida 19.

Ukazuje da se imunski odgovor na vakcinu razlikuje prema polu, starosti, hormonskom statusu, hroničnim bolestima.

- Vakcinalni i prirodni odgovor može da nas zaštiti od zaražavanja duži vremenski period od iste varijante virusa - kaže Jovanović.

Ona je istakla da je neophodno da se građani pridržavaju mera, kritikujući prizore iz bašti kafića, gde se, kako ističe, vidi da se ne nose maske.

- Kao da živimo u nekom virtuelnom svetu. Ne vidim građane koje nose maske u bašti i pridržavaju se epidemijskih mera. Brojevi novozaraženih jesu malo niži, ali ono što je relevantno za procenu situacije je broj hospitalizovanih i popunjenost bolnica - rekla je Jovanovićeva.

Naglasila je da su sve kovid bolnice skoro popunjene pacijentima sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, sa više od 290 ljudi na respiratoru.

- Te brojke upozoravaju i pokazuju nam da i dalje treba da se pridržavamo mera - dodaje Jovanovićeva.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd