fbpx
Skip to main content
Zoran Gojković

"PROGLAŠAVAMO SITUACIJU IZRAZITO TEŠKOM" Dr Gojković se obratio građanima posle sednice Kriznog štaba (VIDEO)

Foto: Printscreen/Srbija Danas
Već danima u Srbiji se otkriva petocifren broj zaraženih

Sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa počela je u 15.00 časova na kojoj su razmatrali epidemiološku situaciju nakon što se već nekoliko dana evidentira petocifreni broj novozaraženih.

ČEKA SE JEDNA ODLUKA: Svi spremni za otvaranje KOVID AMBULANTE na SAJMU, evo šta će biti ključno

ČEKA SE JEDNA ODLUKA: Svi spremni za otvaranje KOVID AMBULANTE na SAJMU, evo šta će biti ključno

"NE MOŽEMO REĆI DA VIRUS SLABI" Omikron blaži, ali klinička slika nije zanemarljiva - lekari uputili apel građanima

"NE MOŽEMO REĆI DA VIRUS SLABI" Omikron blaži, ali klinička slika nije zanemarljiva - lekari uputili apel građanima

Beograđanin zaražen OMIKRON SOJEM detaljno opisao sve SIMPTOME kroz koje je prošao "Počelo je samo sa znojenjem"

Beograđanin zaražen OMIKRON SOJEM detaljno opisao sve SIMPTOME kroz koje je prošao "Počelo je samo sa znojenjem"

Sastali su se članovi Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, koji će najpre analizirati epidemijsku situaciju, a zatim i razgovarati o antikovid merama u našoj zemlji. 

"Slažem se da je bilo većih okupljanja, molimo da se mere ne krše"

Govoreći o merama za one koji prekrše samoizolaciju Gojković kaže da ako ste pozitivni stiže nalog za samoizolaciju.

- Sanitarna inspekcija je dužna da vas vrati u samoizolaciju. Kako naši pravnici tumače ne postoji zakonska mera koja bi naterala nekog na samozolaciju - ističe pokrajinski sekretar.

Gojković je odgovarajući na pitanje novinara o velikim okupljanjima građana kazao da su sve vrste okupljanja rizične.

- Imamo države u svetu koje su maltene ograničile kretanja u potpunosti pa imaju veći broj zaraženih. Ja se slažem da je bilo većih okupljanja. Znamo da su mnogi odustali od dočeka Pravoslavne nove godine. Ajde malo svi da ne gledamo u tuđem oku, nego da se okrenemo prema sebi. Samo molimo da se mere ne krše - kazao je on.

Raspust u centralnoj Srbiji kao u Vojvodini

 On je istakao da je razgovarano o početku škole na nivou centralne Srbije.

- Kao što znate škole u Vojvodini su krenule sa radom i od ponedeljka osnovci do 5. razreda će u školeske klupe, a stariji osnovci i srednjoškolci će na kombinovanu nastavu - istakao je pokrajinski sekretar.

Što se tiče nastave u centralnoj Srbiji u utorak će se nastaviti konsultacije, ali smo najbliži rešenju iz Vojvodine - od prvog do 8. razreda neposredno, ostali kombinovana nastava.

- Ono što je dobro je što zdravstveni sistem ne pati, što je posledica omikron soja koji je kako kaže dr Tanja Jovanović dominantan u Srbiji - kazao je Gojković, dodavši, međutim, da je zabeležena i pojava gripa, kojeg nije bilo prošle godine, što bi moglo dodatno da oteža situaciju.

Buster doze i cene testova

 - U Srbiji će se između 2. i buster doze vakcine biće dovoljno da prođe 3 meseca, dakle građani će 3. dozu moći da prime nakon 3 meseca, to jedna je od prvih odluka Kriznog štaba.+ - rekao je Gojković na konferenciji za medije nakon sednice.

Takođe, Gojković je rekao da se period izolacije sa 10 smanjuje na 7 dana, budući da "omikron" soj pokazuje da daje blaže simptome od prethodnih.

Pored toga, Gojković je najavio da će cena testiranja biti smanjena.

- Doneta je odluka da svi oni koji žele da se testiraju na lični zahtev mogu to da učine po nižim cenama, umesto 9.000 sada je PCR 6.000 dinara, dok je antigenski sa 3.500 sada smanjen na 1.800 dinara - naveo je danas posle sednice Kriznog štaba dr Zoran Gojković

Situacija teška

Proglašavamo našu epidemiološku situaciju kao izrazito tešku, vanrednu i u skladu s tim pozivam građanje da aktivno učestvuju u sprečavanju prenosa virusa, rekao je nakon sednice krize Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Podsećamo, sastanak je zakazan nakon rekordno visokih brojki zaražnih kovidom, a samim tim i mnoge teme bile su danas na stolu pred Kriznim štabom.

Na sednici se raspravljalo o novim merama, vakcinaciji i kovid propusnicama. Ipak, pouzdano se ne nije znalo da će do nekih izmena i doći, mada epidemiloška situacija diktira tako.

Nova odluka

Poslednjih nedelja došli smo do zaključka da sve mere koje su sada na snazi, treba da se nastave i u narednom periodu, rekla je članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević nakon današnje sednice.

Reč je o nošenju maski u zatvorenom prostoru, poštovanju fizičke distance i apelu na vakcinaciju za sve koji se do sada nisu vakcnisali.

- Imamo 52,8 odsto punoletnih stanovnika koji su vakcinisani, ali bez onih 47 odsto ne možemo pobediti virus - istakla je Kisić Tepavčević.

Kako je rekla, poslednjih dana imali stabilnu epidemiološku situaciju. Kada su u pitanju apsolutni brojevi, beležimo nešto veći broj, naročito u Beogradu. Broj od 8,2 odsto pozitivnih sada je oko 10 odsto, istakla je Darija Kisić Tepavčević.

Oglasila se dr Jovanović pre same sednice Kriznog štaba

Razumem one članove štaba koji razmišljaju o privredi i ekonomiji, ali ima situacija kada ne treba da budemo baš toliko otvoren, kaže doktorka Jovanović, članica Kriznog štaba.

Podsetimo, sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa održava se danas, dok je glavna tema na istoj biti razmatranje postojećih mera usled pogoršane epidemiološke situacije u našoj zemlji.

O tome šta možemo da očekujemo nakon današnjeg zasedanja oglasila se i doktorka Tanja Jovanović, virusolog i članica Kriznog štaba Srbije koja smatra da je zabrana okupljanja najlogičniji korak.

- Ne mogu unapred ništa da kažem, jer je poznato da mi na tim sednicama mnogo toga tražimo, a malo dobijemo. Mi smo savetodavno telo. Razumem one članove štaba koji razmišljaju o privredi i ekonomiji, ali ima situacija kada ne treba da budemo baš toliko otvoreni. Mi ne bismo sprečili širenje omikrona oštrijim merama, ali bismo malo prolongirali masovnije zaražavanje - rekla je Jovanović i dodala da je dobro što se za sada ispod jednog procenta broj inficiranih hospitalizuje.

Kako je dalje navela doktorka, ona je mišljena da je odluka zabane proslava Srpske Nove godine jako dobar potez i istakla kako treba uspostaviti potpunu zabranu javnog okupljanja i omogućiti da kovid propusnice važe 24 sata svuda.

Vremenska prognoza
Clear sky
-4 Beograd