fbpx
Skip to main content
Korona virus

NAJNOVIJI PODACI! Blagi porast korona brojki, preminule 62 osobe: Dr Tiodorović objasnio, evo da li će biti proslava

Foto: Profimedia
Najnoviji korona presek u Srbiji.

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 20.428 osoba, od kojih je 5.103 pozitivno dok su, nažalost, preminule 62 osobe.

Na respiratorima je 277 pacijenata.

Podsetimo, juče je od ukupno 16.799  testiranih, njih 4.378 je bilo pozitivno, dok je nažalost 67 osoba preminulo. Na respiratorima je bilo 270 pacijenta.

"OVO SADA NIJE TALAS, OVO JE CUNAMI" Dramatična poruka dr Udovičića: Svi ćemo se jednom zaraziti, ili vakcinisati

"OVO SADA NIJE TALAS, OVO JE CUNAMI" Dramatična poruka dr Udovičića: Svi ćemo se jednom zaraziti, ili vakcinisati

"RAZLIKUJEMO PACIJENTE UMRLE OD KOVIDA I UMRLE SA KOVIDOM" Dr Stevanović o jezivim scenama iz kovid bolnica širom Srbije

"RAZLIKUJEMO PACIJENTE UMRLE OD KOVIDA I UMRLE SA KOVIDOM" Dr Stevanović o jezivim scenama iz kovid bolnica širom Srbije

SRPSKI GRAD ZAVIJEN U CRNO: U danu preminulo sedam osoba od korone, hospitalizovano dete

SRPSKI GRAD ZAVIJEN U CRNO: U danu preminulo sedam osoba od korone, hospitalizovano dete

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović dao je ne baš optimističnu prognozu epidemiološke situacije u Srbiji tokom narednih meseci.

S obzirom na to da idu brojne proslave, Nova godina, Božić pitalo smo profesora Tiodrovića kako će s eto odraziti na trenutnu situaciju sa korona virusom, ali i šta, s obzirom na trenutne mere koje su na snazi i broj novozaraženih močemo da očekujemo.

Nema drugog načina nego da se ponašamo u skladu sa trenutnom situacijom, a to je da ne zaboravimo na oprez i na zdravlje. Najbolje bi bilo da se u kratkom vremenu vakciniše što veći broj ljudi . I da postignemo što veći zaštitni bedem, da vakcinišemo još 30 odsto ljudi. Ali da li je to moguće, ja u to ne verujem. Počelo je da raste interesovanje za vakcinaciju zbog ovih kovid propusnica, može da se to održava i dalje, ali to je sve u granicama onoga što narod prihvata. Ali to neće povećati više od 10 do 15 odsto, ali to je nedovoljno. Što se slava i proslava tiče, bilo bi dobro da makar kao prošle godine, slavimo u porodičnim uslovima što slave i jesu zapravo, porodični skupovi. Da se ne dešavaju velika okupljanjima. Bez kafana, bez restorana. To najverovatnije važi i za Novu godinu. Bio sam optimista, govorio sam da je moguće da ćemo biti slobodniji, ali nažalost pokazalo se da taj optimizam nije realan - rekao je profesor.

korona virus
Foto: SD/ilustracija

Međutim, na pitanje čemu možemo da se nadamo u narednoj godini, prof. dr Tiodorović dao je nešto optimističniji odgovor.

Ako bude više vakcinisanih, i ako bude više prebolelih sa dobrim imunitetom, možemo očekivati da bolest nema epidemijski karakter, nego da postane endemska. Na proleće može da bude mirno ako se broj vakcinisanih bude povećao makar na 70 odsto. Tu imamo i one sa prirodnim imunitetom, ali pokazalo se da on traje nešto kraće. Zato je važna vakcinacija, i bez velikog obuhvata nema povratka u normalu. Dakle, sve zavisi od nas i naše sopstvene odgovornosti. Pa tako i tok epidemije. Koliko virusa damo prostora da cirkuliše, tako će nam i biti - kaže profesor Tiodorović.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
3 Beograd