fbpx
Skip to main content
korona virus

DANAS U SRBIJI POČINJE VAKCINACIJA TREĆOM DOZOM: Kada, gde, kako do termina - svi odgovori o novoj odluci Vlade na jednom mestu

Foto: Profimedia/ilustracija
Treću dozu mogu primiti svi građani, ali se svakako preporučuje onima sa slabijim imunitetom i starijim osobama, koji su razvili slab imuni odgovor.

U Srbiji danas počinje davanje treće doze vakcine protiv virusa kovid-19, saopštila je zvanično Vlada Srbije. Iako se pre svega savetuje posebno ugroženim grupama, odnosno onima sa slabim imunitetom, treću dozu vakcine mogu primiti svi građani Srbije, nakon šest meseci od primanja druge doze.

LONČAR POJASNIO PROCEDURU: Ko će prvi stati u red za TREĆU DOZU, i kako ćete biti obavešteni KADA JE VAŠ TERMIN!

LONČAR POJASNIO PROCEDURU: Ko će prvi stati u red za TREĆU DOZU, i kako ćete biti obavešteni KADA JE VAŠ TERMIN!

DA LI SRBIJI PRETE RAZORNI ZEMLJOTRESI? Nakon potresa u Bajinoj Bašti seizmolog otkriva - evo šta se dešava sa TLOM

DA LI SRBIJI PRETE RAZORNI ZEMLJOTRESI? Nakon potresa u Bajinoj Bašti seizmolog otkriva - evo šta se dešava sa TLOM

ONA JE MILICIN DONOR! Izbegla iz Knina, a sada joj donira organ - otkrila zašto to radi (FOTO/VIDEO)

ONA JE MILICIN DONOR! Izbegla iz Knina, a sada joj donira organ - otkrila zašto to radi (FOTO/VIDEO)

Dopunska, odnosno treća (buster) doza vakcine posebno se preporučuje osobama sa narušenim imunitetom - imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaocima transplantata koštane srži i solidnih organa, osobama na hemodijalizi i osobama koje žive sa primarno ili sekundarno imunosuprimiranim pacijentima.

Dakle, svako može primiti dopunsku dozu ukoliko želi, po isteku šest meseci od druge doze i nakon dobijenog poziva od eUprave.

- Svi vakcinisani građani će nakon 180 dana od primljene druge doze moći da prime treću (buster) dozu, a pozivanje građana će se obaviti SMS i i-mejl porukama sa linkom koji će ih voditi na Portal eUprave, gde će dobiti detaljnije informacije. Građani ne treba da se prijavljuju samoinicijativno za treću dozu, pre nego što budu kontaktirani od strane eUprave - navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof.dr Branislav Tiodorović kaže da podržava vakcinaciju trećom dozom i poziva građane da se vakcinišu.

- Da bismo zaustavili neku epidemiju, bilo koju, a sada govorimo o kovidu-19, neophonda je vakcinacija. Treća doza je preporučena rizičnim grupama, ali je mogu primiti svi koji žele a prošlo je šest meseci od druge doze. Vlada je izdala sopštenje i sve je jasno navedeno. Ono što ja mogu da savetujem je da se građani vakcinišu i da slušaju reči struke. Javite se svom lekaru i porazgovarajte i o vakcinaciji i o trećoj dozi - kaže profesor Tiodorović.

Ko će sve moći da primi treću dozu

Dakle, treću dozu mogu primiti svi građani, ali se svakako preporučuje onima sa slabijim imunitetom i starijim osobama, koji su razvili slab imuni odgovor.

U saopštenju Vlade, preporučuje se starijim osobama od 70 godina, osobama koji su stariji od 60 godina a stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite. Zaposlenima u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite, putnicima u međunarodnom saobraćaju - građanima Srbije koji često putuju u inostranstvo, bilo zbog posla ili iz privatnih razloga.

Beograd, korona virus
Foto: Profimedia

- Svim građanima se ostavlja mogućnost izbora vakcine, polazeći od toga da je bezbedno i moguće primiti dopunsku dozu drugačiju od onih kojima su vakcinisani i revakcinisani. Konačan izbor vakcine građani će saopštiti lekaru, tokom pregleda i konsultacija na vakcinalnom punktu. Podsećamo da u Srbiji trenutno postoje četiri vrste vakcina i svih ima dovoljno na svim punktovima u zemlji - kineska vakcina (Sinopharm), ruska vakcina (Sputnjik V) i vakcine proizvođača Pfizer-Biontech i AstraZeneka - navodu se u saopštenju Vlade.

Da li je potrebno prijavljivanje?

Kako je objašnjeno prijavljivanje za treću dozu nije predviđeno, već će se prema uputstvima i preporukama odvijati vakcinacija, a porukom ili mejlom građanima će stići obaveštenje iz eUprave. Preporuke i uslovi su jasni, a svako će nakon vakcinacije odmah dobiti potvrdu o trećoj dozi.

Gde će se davati treća doza?

Po dobijanju poziva od eUprave građani će moći da se vakcinišu u svim domovima zdravlja širom Srbije, dok će u Beogradu, pored domova zdravlja za treću dozu biti otvoren i punkt u hali 11 Beogradskog sajma, a spisak punktova za imunizaciju će biti dostupan na Portalu eUprava.

Profesor dr Milorad Jerkan, direktor doma zdravlja u Nišu, objašnjava da je sve spremno za davanje treće doze, te da će u ovom gradu biti spreman poseban punkt.

- Imamo dovoljan broj vakcina, imamo sve i građani mogu da dođu. Mi ćemo odvojiti deo za davanje treće doze, možda ćemo čak organizovati i poseban ulaz. Tu su svi lekari, stručni ljudi, i što se nas tiče mi smo spremi. Prijavljivanje ne postoji, zna se ko su prioriteti i koji su uslovi, naravno, može svako ko hoće da primi treću dozu da se vakciniše. Nikome ko želi da se vakciniše ne treba uskratiti to pravo, ako ispunjava ova dva uslova koja sam naveo - rekao je Jerkan.

Da li je moguće mešanje vakcina?

Kako profesor Jerkan objašnjava, moguće je mešanje vakcina i o tome će sa onima koji dođu na vakcinaciju razgovarati lekar.

- Imaćemo lekara na licu mesta koji će o tome razgovarati sa onima koji dođu da prime drugačiju vakcinu od one koju su primili. S tim što je jedino to pod znakom pitanja sa vakcinom Sputnjik, jer su prva i druga doza različite, pa bi treća doza trebalo da bude kao prva. Sve ostalo je moguće, s tim što se prema nekim metodološkim uputstvima navodi da bi trebalo primiti istu vakcinu, mešanje je svakako moguće, a imamo dovoljan broj svih vakcina. Dobićemo sva uputsva imamo kadar, imamo veliki broj vakcina - objašnjava profesor Jerkan.

vakcinacija, tinejdžer
Foto: Profimedia

Dr Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja Savski venac i direktor vakcinalnog punkta Sajam izjavio je da za treću dozu ne teba da se radi provera antitela, ali da je to i lična odluka, pa ko hoće i može.

- Vakcinacija sa dve doze ne daje trajan imunitet i treća doza treba da produži i pojača naš imunitet. Treća doza u ovom slučaju dođe kao i sa sezinskim gripom, kod koga su obično sojevi različiti, samo što tu ide na godinu dana, a ovde na šest meseci - izjavio je dr Bekić.

Prioriteti su uvek oni sa slabijim imunitetom

Ministarka za rad i socijalna pitanja, i članica Krizog štaba, Darija Kisić Tepavčević navela je za RTS da su prvi kandidati za treću dozu biti osobe sa smanjenim imunitetom. Takođe je pomenula, da su neke zemlje su već dale treću dozu, Turska, Emirati,Velika Britanija, Mađarska, i te da je bilo raznih kombinacija.

- Recimo, u Turskoj je 6,5 miliona ljudi dobilo vakcine i rezultati istraživanja koji će se objaviti za par dana govore u prilog tome da je nešto veća efektivnost pokazana tamo gde su recimo primenjene tri doze kineskog proizvođača u odnosu na kombinaciju kineske i Fajzerove vakcine- naglasila je Kisić Tepavčević.

Darija Kisić
Darija Kisić
Foto: Srbija Danas

Kako je dodala, suština je u tome da je moguća kombinacija svih vakcina sa jednim izuzetkom, a to je da ako je neko dobio dve doze vakcine ruskog proizvođača, koja ima prvu i drugu komponentu, za treću dozu, ako se odluči za ovu istu vakcinu, treba da primi prvu komponentu.

- Suština je da je moguća kombinacija praktično svih vakcina sa jednim izuzetkom - ukoliko je neko dobio dve doze vakcine ruskog proizvoćača "Sputnjik", znamo da tu ima prva i druga komponenta, za treću dozu, ukoliko se odluči za ovu istu vakcinu treba da primi prvu komponentu. Praktično ono što je prevashodno je da se primi vakcina istog proizvoćača ili ukoliko ne, ukoliko se iz ma kog razloga ili po preporuci lekara odlučite za drugu moguće je takođe da se i ona primi sa ovim izuzetkom - rekla je Kisić Tepavčević za RTS.

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd