fbpx
Skip to main content
korona virus

KRIVIČNA PRIJAVA BEZ IKAKVE OSNOVE: Direktori škola u Beogradu zbog POŠTOVANJA MERA završili u policiji

Foto: SD/Ilustracija
Direktorima se na teret stavlja i da navodno protivustavno i nezakonito, ali i suprotno stavu Svetske zdravstvene organizacije, primoravaju đake i nastavnike da nose zaštitne maske.

U jeku epidemije korona virusa u Srbiji, dok premijerka, ministar prosvete i zdravstveni stručnjaci Kriznog štaba za suzbijanje kovida 19 uporno napominju da su škole najbezbednia mesta upravo zato što se striktno pridržavaju preporučenih mera zaštite - protiv direktora osnovnih i srednjih škola u Beogradu, a ukupno ih ima skoro 290, podnete su krivične prijave u kojima se tvrdi da "poštujući preporuke nelegitimnog kriznog štaba" ugrožavaju život i zdravlje učenika i zaposlenih.

Mladi jedva čekaju Black Friday – evo i zašto!

Mladi jedva čekaju Black Friday – evo i zašto!

OGLASIO SE MINISTAR PROSVETE: Srbija je spremna za onlajn nastavu, obrazovanje neće stati

OGLASIO SE MINISTAR PROSVETE: Srbija je spremna za onlajn nastavu, obrazovanje neće stati

SVE ŠKOLE KOJE SU PREŠLE NA ONLAJN NASTAVU: Čeka se odluka za celu Srbiju

SVE ŠKOLE KOJE SU PREŠLE NA ONLAJN NASTAVU: Čeka se odluka za celu Srbiju

Direktorima se na teret stavlja i da navodno protivustavno i nezakonito, ali i suprotno stavu Svetske zdravstvene organizacije, primoravaju đake i nastavnike da nose zaštitne maske.

Krivične prijave podneo je Dejan Đukić, predsednik Sindikata zaposlenih u policiji.

Imajući u vidu epidemiološku svakodnevicu kojoj smo svedoci, opravdano je pitati da li su navodi iz ovih prijava apsurdni i bespredmetni u sukobu sa zdravim razumom.

Nadležni javni tužilac nije ih odbacio kao neosnovane. Treće osnovno javno tužilaštvo, postupajući po pojedinačnim prijavama, naložilo je policiji da obavi razgovore sa direktorima škola i u što kraćem roku dostavi izveštaje. Tim povodom su u policiji, već ispitani direktori škola u opštinama Zemun i Savski venac. Među pozvanima na informativni razgovor zbog krivične prijave bili su i sagovornici Miloš Bjelanović, direktor Zemunske gimnazije i Đurađ Banjac, direktor Elektrotehničke škole "Zemun", krajnje neprijatno iznenađeni besmislom krivične prijave za rad po propisima.

- Zbog izvršenog krivičnog dela ugrožavanja zdravlja zaposlenih i učenika škole, čiji je direktor odgovorno lice, u obrazloženju krivične prijave navodi se da smo poštujući preporuke nelegitimnog kriznog štaba prekršili Ustav Republike Srbije koji u članu 24 kaže da je ljudski život neprikosnoven i član 25 koji nalaže da je fizički i psihički integritet nepovrediv, niko ne može biti izložen nečovečnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju, niti podvrgnut medicinskim ili naučnim ogledima bez svog slobodno datog pristanka. Ukazuje se da Krizni štab nije zakonom uređeno nego savetodavno telo Vlade i ne može da donese bilo kakav obavezujući akt već samo da daje preporuke u vezi sa epidemiološkim merama. Navodi se i da smo prekršili odluke privremenog parlamenta i stav SZO da maske ne štite od virusa kovid 19 - navode iz krivičnih prijava Bjelanović i Banjac.

U dopisu koji potpisuje Simonida Petrović, zamenik javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu zahteva se da u razgovoru sa prijavljenim direktorima policija osim na navode iz krivičnih prijava posebno obrati pažnju na to da li su i čije antiepidemijske preporuke poštovali direktori škola i da li su i koje mere suzbijanja zarazne bolesti preduzimali.

koronavirus škole
Foto: Profimedia

- Umesto hvala za to što su škole najbezbednija mesta u aktuelnim okolnostima, dobili smo krivičnu prijavu. Zbog toga što radimo po preporukama i propisima idemo da dajemo izjave u policiji? Ne možemo to da prećutimo i da ne reagujemo - saglasni su direktori.

Nije im jasno zbog čega su prijave podnete protiv svakog od njih ponaosob, zašto nije upućena jedna resornom Ministarstvu prosvete po čijim smernicama rade, a najmanje im je razumljiva činjenica da je tužilaštvo naložilo da policija ispituje direktore škola.

Zašto Tužilaštvo nije odbacilo prijave

Ukoliko tužilaštvo smatra da je krivična prijava neosnovana ono može da je odbaci, potvrđeno je u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu.

Na pitanje zbog čega nisu odbacili prijave u kojima se diskredituje republički Krizni štab, a direktori škola terete da ugrožavaju zdravlje učenika i zaposlenih radeći po preporukama tog štaba i smernicama državnog i prosvetnog vrha, koje su u datoj situaciji obavezujuće zarad zaštite javnog zdravlja, juče nisu mogli da odgovore. Objasnili su da "tužilaštvo kad zaprimi krivičnu prijavu bilo kog podnosioca mora da izvrši proveru navoda iz te krivične prijave preko policije ili pozivanjem građana da daju izjavu".

Pod pretpostavkom da ima nešto u tim prijavama, zbog čega one nisu odbačene, kazali su i da će odgovoriti nakon uvida u predmet i provere sa zamenikom javnog tužioca kao obrađivačem predmeta.

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd