fbpx
Skip to main content
Spomenik na Iriškom vencu

LEPOTE FRUŠKE GORE: Ovo su izletišta koja ako jednom posetite, želećete ponovo (VIDEO)

Foto: Profimedia
Fruška Gora je jedan od 5 nacionalnih parkova u Srbiji.

Da li treba da odmorite za vikend, na dan ili možda i duže jedno od mesta koje je blizu svima i koji žive u okolini Beograda, ali i Novog Sada jeste prelepa Fruška Gora.

Mnogi putevi vode ka kraljici Panonske nizije koja se nalazi na 60 km udaljenosti od Beograda, i na oko 10 km razdaljine od Novog Sada.

Šefe, ofarbao sam bager, šta ćemo sad: Urnebesna priča o nastanku čuvenog jezera u Alibunaru (VIDEO/FOTO)

Šefe, ofarbao sam bager, šta ćemo sad: Urnebesna priča o nastanku čuvenog jezera u Alibunaru (VIDEO/FOTO)

PRAVI ODMOR NA PRAVI VOJVOĐANSKI NAČIN: Parkovi Bele Crkve - čudo prirode koje mami turiste (FOTO/VIDEO)

PRAVI ODMOR NA PRAVI VOJVOĐANSKI NAČIN: Parkovi Bele Crkve - čudo prirode koje mami turiste (FOTO/VIDEO)

Mesto gde u pletenoj korpi nastaje magija za nepce: Znate li za legendarni PIROTSKI KAČKAVALJ sa leskovog pruća? (FOTO/VIDEO)

Mesto gde u pletenoj korpi nastaje magija za nepce: Znate li za legendarni PIROTSKI KAČKAVALJ sa leskovog pruća? (FOTO/VIDEO)

Verujemo da ste već imali prilike da posetite predivnu i jedinu planinu u Vojvodini, ali da li ste videli sve ono što ona nudi?

Fruška Gora  nalazi se na severu Srbije, a predstavlja ostrvsku planinu, što znači da je ona, nekada davno, bila ostrvo u Panonskom moru. Kada je more presušilo, ostrvo je ostalo je ostalo bez svog mora, ali mu je u zamenu za to priroda dodlelila ulogu jedine planine u ravnoj Vojvodini, izdignute u obliku jednog uskog grebena, dugačkog 75 km, sa kog se pružaju pojedinačni bočni grebeni obrasli hrastovim, grabovim, bukvinim i lipovim šumama.

Zbog svojih prirodnih bogatstava, ali i kulturno-istorijskog značaja Fruška Gora predstavlja zaštićeno područje.

Kao jedan od 5 nacionalnih parkova u Srbiji, osnovan je 1960. godine i svojom lepotom, unamenitostima, a pre svega izletištama privlači veliki broj turista, najčešće domaćih, ali i stranih.

Iako postoji mnogo delova ove predivne planine koji su posebni, izdvajamo mesta koja su najbolja za odmor i koja morate posetiti, ukoliko već niste.

Iriški venac

Iriški venac nalazi se na vrhu Fruške Gore, smešten je na visini od 502 metara nadmorske visine, a jedno je od najpopularnijih izlezišta ove vojvođanske planine.

Prelepa priroda ovog mesta, uz uređeni deo za kamp i veliko parkiralište, čini ga odličnim mestom za provođenje dana u prirodi, uglavnom uz roštilj, porodicu ili prijatelje. Ono što je posebno kod Iriškog venca jeste veličanstven pogled koji doseže čak do beogradske Avale, a na njemu se nalazi i veliki spomenik “Sloboda”, podignut 1951. godine, u čast palim borcima i Narodnooslobodilačkoj borbi.

Stražilovo

Stražilovo se nalazi iznad Sremskih Karlovaca i smešten je na 321 m.n.v. Ppopularno je izletište zbog beskrajnog zelenila, mira i prirodne lepote, ali i bogate kulturno-istorijske prošlosti koju baštini.
Na ovom mestu sahranjen je velikan sprskog pesništva – Branko Radičević, a njemu u čast tu je podignut spomenik. Svake godine se i održava manifesticija “Brankovo kolo”. Radičević je pohađao obližnju Karlovačku gimnaziju, a slobodne sate voleo je da provodi upravo na Stražilovu, koje ga je inspirisalo.

Ovom mestu, i Branu Radičeviću, Miloš Crnjanski je posvetio stihove jedne od najlepših poema ikada napisanih na srpskom jeziku, pesme “Stražilovo”, a pesnička nagrada koja se dodeljuje najboljim od svoje branše još od 1973. godine i nosti istovetan naziv – “Stražilovo”.

Stražilovo ima i planinski centar koji onima koji žele rekreaciju u prirodi pruža mogućnost za najrazličitije aktivnosti, a onima koji žele kvalitetan i miran odmor takođe ispunjava očekivanja. Stražilovo je i obavezna stanica na putu ka Sremskim Karlovcima, pa ga obavezno obiđite ako se uputite njime!

Borkovac

Kraj Fruške Gore, ali ne na njoj samoj, u blizini Rume i na samo 60 km od Beograda, nalazi se mesto koje lokalci zovu i “plućima regije”, zbog bujne vegetacije i prirodnog okruženja kojima se može pohvaliti. Borkovac je najpoznatiji po Borkovačkom jezeru, koje je glavna lokacija za izlete u ovom mestu.

U izletištu postoji nekoliko kafića, restorana i popularni hotel smešten u borovoj šumi, koji nudi wellness mogućnosti za sve željne kvalitetnog odmora i detox-a. Borkovac spa užitak pretvara u neverovatno iskustvo, s obzirom na pogled na netaknutu prirodu, koji se pruža iz ovog centra. Izletište je domaćin mnogih manifestacija, a najposećenije je u prolećnim danima, posebno za prvomajski uranak.

Popovica

Popovica je poynata jer se svake godine može održavati Fruškogorski maraton. Jedan je od planinskih vrhova vojvođanske planine, a naziv je i naselja u Sremskoj Kamenici.

U ovom izletištu nalazi se malo mesto za kampovanje, jezero i veličanstven pogled na Novi Sad i Dunav koji vijuga severnim delom Fruške Gore. Popovica je popularo izletište na Fruškoj Gori, posebno kod stanovnika okolnih sela i gradova.

 

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
19 Beograd