Skip to main content
 Crkva Uspenja presvete Bogorodice u Derventi

Lepotica na Trgu pravoslavlja: Crkva Uspenja presvete Bogorodice u Derventi

Foto: Srbija Danas/ Dušan Marić
Građevinski radovi na crkvi završeni su 2010. godine

Hram Uspenja presvete Bogorodice u centru Dervente, zahvaljujući centralnoj kupoli koja je visoka 27 i zvoniku koji je visok 47 metara, dominira na ovim posavskim gradom i njegovom okolinom.  

Crkva je sagrađena na Trgu pravoslavlja, jedinstvenom religijskom mozaiku, čiju celinu čini i spomen obeležje palim borcima. Hram je posvećen srpskim junacima, učesnicima odbrambeno-otadžbinskih ratova od 1992. do 1995. godine, koji su boreći se u redovima Vojske Republike Srpske i specijalnih jedinica srpske policije dali život za stvaranje i odbranu Republike Srpske.

Crkva uspenja presvete Bogorodice u Derventi
Foto: Srbija Danas/ Dušan Marić

U arhitekturi hrama čiji temelji su udareni još ratne 1995. godine prožeti su vizantijski i srpski folkor. Crkva ima i kriptu,  može da primi i do 3.000 vernika, po čemu je jedna je od najvećih pravoslavnih bogomolja u BiH.

Osnovu spomenika palim borcima u porti crkve čini reljef stroja boraca koji grudima jurišaju za slobodu. Upravo sa Krnjina kod Dervente 14. juna 1992. pripadnici proslavljene 16. banjalučke brigade VRS krenuli su u proboj koridora prema Srbiji. U ovoj operaciji poginulo je 413 a ranjeno 1.920 boraca i policajaca iz Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.

 Crkva Uspenja presvete Bogorodice u Derventi
Foto: Srbija Danas/ Dušan Marić

Na spomeniku koji je podignut 2002. godine postavljena je ploča sa stihovima Jovana Dučića: „Ova ista polja što krv jednih zali urodiće drugim pričešćem i hlebom, i trag ovih istih što su danas pali videće se sutra kako svetle nebom“. 

Građevinski radovi na crkvi završeni su 2010. godine, a živopisanje unutrašnjosti hrama, za koje su vernici izdvojili više od 300.000 evra, privedi se kraju.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd