fbpx
Skip to main content
Roda, Porodilište

STIMULATIVNE MERE DRŽAVE DAJU REZULTATE: Bebi-bum u Leskovcu, žene se češće odlučuju za drugo i treće dete

Foto: Profimedia/ilustracija
U leskovačkom porodilištu samo žele da jul potraje.

U leskovačkom porodilištu ovog meseca beleže pravi bebi-bum. Rođene su 22 bebe više nego u julu prošle godine. Posebno se raduju prvim trojkama posle 2013. godine.

VELIKE GUŽVE NA GRANICAMA: Na pojedinim prelazima čeka se i po više sati!

VELIKE GUŽVE NA GRANICAMA: Na pojedinim prelazima čeka se i po više sati!

TVRDNJA DR ĐERLEKA POKRENULA NOVU DILEMU - OGLASILI SE STRUČNJACI: Da li virus korone mutira zbog manjeg broja vakcinisanih?

TVRDNJA DR ĐERLEKA POKRENULA NOVU DILEMU - OGLASILI SE STRUČNJACI: Da li virus korone mutira zbog manjeg broja vakcinisanih?

POŽAR GUTA MOKRU GORU: Vatra se brzo širi, vatrogasci hitno upućeni na teren (VIDEO)

POŽAR GUTA MOKRU GORU: Vatra se brzo širi, vatrogasci hitno upućeni na teren (VIDEO)

Jedini putokaz do udaljene mahale bez puta i kuće Dimitrijevića u Velikoj Sejanici iznad Grdelice su dečji glasovi. Za koji dan kraj petogodišnje Une i trogodišnjih blizanaca biće još tri sestre.

Una, kći Mirjane Dimitrijević, jedva čeka da dođu Sloboda, Vladana i Anđelija.

Svetlana Dimitrijević, svekrva, presreća je i ističe da u kraju nema bogatije babe.

Dvadesetšestogodišnja Mirjana još ne može da prigrli svoje tri devojčice. Na licu se izmešalo iščekivanje, radost, neizvesnost, zbunjenost.

- Dobro se osećam, sve u redu, hvala Bogu i sa bebicama i sa mnom - kaže Mirjana i dodaje da straha nema.

U leskovačkom porodilištu od 1986. godine ovo su pete trojke, čekali su ih osam godina, ali trojke posle blizanaca prvi put beleže.

- Do sada nisam čula da je žena tako iz trećeg puta sa trojkama, posle blizanaca, mislim da je ovo prvi slučaj možda u Srbiji - kaže Jelena Mitrović, ginekolog-akušer.

porodilište
Foto: Profimedia

Kao dan sa čak 13 rođenih beba, najviše u poslednjoj deceniji, ostaje ispisan 22. jul. Sa 156 beba, ovaj jul je posebno berićetan.

- Sad imamo otprilike prosek četiri-pet beba, nekada bude jedna beba, nekada bude devet i ovo je za nas stvarno pomak - ističe Slađana Stojanović, načelnica Odeljenja ginekologije Opšte bolnice Leskovac. 

Žene se češće odlučuju za drugo i treće dete 

Da se roditeljstvo sve manje odlaže, a žene češće odlučuju za drugo i treće dete, potvrđuje profesorka engleskog jezika Andrea Gašić. Trogodišnjem Maksimu pre četiri nedelje podarila je sestru Aleksiju.

- Sve moje drugarice imaju decu, evo dve najbolje su se skoro porodile, jedna prošle nedelje, jedna prošlog meseca. U odnosu na prošli put kada sam bila i sada, sada je bilo prepuno, sve sobe su bile prepune skoro, da u jednom trenutku nije ni bilo kreveta za nove porodilje - priča Gašićeva.

Stimulativne mere su dobrodošle, kaže Andrea. Očito je da već daju rezultate, i da će nove uticati na još punija porodilišta i parkove. U leskovačkom porodilištu samo žele da jul potraje.

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd