fbpx
Skip to main content
Severna Makedonija

GUŽVE NE JENJAVAJU, VELIKI ZASTOJI NA GRANIČNIM PRELAZIMA: Naoružajte se strpljenjem i hladnim osveženjem - redovi su ogromni (FOTO)

Foto: Srbija Danas/Milana Pavković
Na auto-putevima i glavnim putnim pravcima saobraćaj je jutros pojačanog intenziteta, što je i očekivano, s obzirom na to da se nalazimo u turističkoj sezoni.

Vreme letnjih odmora prate gužve na graničnim prelazima, i na ulasku u Srbiju i na izlasku iz zemlje.

"Oplođavam devojke koje žele da se udaju za nekog" Uz oglas momka iz Smedereva stoji fotografija maljavih grudi

"Oplođavam devojke koje žele da se udaju za nekog" Uz oglas momka iz Smedereva stoji fotografija maljavih grudi

REDAK AZIJSKI INSEKT NASTANIO SE U OBRENOVCU: Ima žaoku, liči na stršljenja ali nije - građani odmah zvali stručnjake

REDAK AZIJSKI INSEKT NASTANIO SE U OBRENOVCU: Ima žaoku, liči na stršljenja ali nije - građani odmah zvali stručnjake

BRSTE PO CRVENOM ZLATU BEZ TRUNKE SRAMA: U ivanjičkom i dragačevskom kraju, pod okriljem mraka, sve su češće krađe malina

BRSTE PO CRVENOM ZLATU BEZ TRUNKE SRAMA: U ivanjičkom i dragačevskom kraju, pod okriljem mraka, sve su češće krađe malina

Kada je reč o tome kakva je situacija ne graničnom prelazu iz Srbije u Severnu Makedoniju, na prelazu Preševo, frekvencija saobraćaja je velika tokom celog dana, pa tako i danas a gužve ne jenjavaju.

Na izlazak iz zemlje čeka se oko sat vremena, a saobraćaj i kolone duge su i guste.

Tempo ulaska u Srbiju diktira Severna Makedonija, i sa te strane zadržavanja su oko sat vremena, a može se desiti da traju i duže.

Gužva se očekuje i danas tokom dana, tokom noću, a i sutra shodno tome da se nalazimo u špicu letnje sezone.

Kakvo je trenutno stanje na graničnom prelazu Preševo možete pogledati na fotografijama.

Podsetimo, u komšijsku državu na jugu srpski turisti putuju najviše zbog odmora na Ohridskom, Prespanskom i Dojranskom jezeru. Pritom, ona je najčešće tranzitna zemlja na putu za Grčku.

Za ulazak u Severnu Makedoniju nema mnogo izbora. Mora se ili preko Preševa, glavnog, ili Prohora Pčinjskog, alternativnog graničnog prelaza koji su otvoreni non- stop.

Kako je rečeno u Auto moto savezu Srbije oba su poslednjih dana frekventna i tako će ostati tokom leta.

Šta je potrebno za ulazak naših državljana u Severnu Makedoniju?

U skladu sa odlukom Vlade, od 12.oktobra državljani Srbije mogu da uđu u Severnu Makedoniju bez posedovanja negativnog PCR testa. Istovremeno, u saopštenju Vlade Severne Makedonije se apeluje da se putovanja svedu na minimum i isključivo za neodložne potrebe.

GRČKA

Ukoliko putujete u Grčku, najveći granični prelaz između Severne Makedonije i Grčke je Bogorodica - Evzoni i udaljen je 177 kilometara od ulaska u Severnu Makedoniju iz pravca Preševa.

Samo deset kilometara treba duže putovati do prelaza Dojran - Dojrani koji je daleko manje prometan i na kome nema većih zadržavanja. Ka njemu se skreće na 149. kilometru autoputa od ulaska u Severnu Makedoniju.

Za turiste koji bi da letuju da obalama Jonskog mora preporučuje se prelaz Medžitlija - Niki, 204 kilometra udaljen od Preševa, na kome nema većih gužvi na putu ka Krfu, Lefkadi, Kefaloniji, Pargi ili Sivotu. Ovaj prelaz preporuka je i za turiste koji bi pre Grčke da posete Ohrid.

grčko-bugarska granica
Foto: Profimedia

 

Šta je potrebno za ulazak naših državljana u Grčku?

Državljani Srbije mogu da uđu u Grčku avionom, brodom ili preko nekog od otvorenih drumskih prelaza. 

Za ulazak je potrebno posedovati:

- negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, odnosno antigenski (rapid) test ne stariji od 48 sati (oslobođena su deca do 12 godina starosti), ili
- potvrdu o završenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku, izdatu od strane nadležnog organa (potvrda, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza), ili
- potvrdu o preležanom Covid 19, koja se izdaje 30 dana nakon prvog pozitivnog testa i važi 180 dana.

Potvrde treba da budu izdate na engleskom, francuskom, nemačkom, italijanskom, španskom ili ruskom jeziku.

Putnici na graničnom prelazu mogu biti podvrgnuti testiranju brzim testom, a ukoliko je test pozitivan obavezna je kućna izolaciji 10 dana u objektu po izboru putnika ili onom koji bude određen od strane grčkih nadležnih organa (o trošku grčke države), dok vakcinisani putnici koji budu pozitivni na brzom testu, podležu karantinu u trajanju od 7 dana i poslednjeg dana karantina bivaju testirani PCR testom.

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd