fbpx
Skip to main content
Kuga

LOVCI IZ PIROTA UPOZORAVAJU: Ponovo se pojavila afrička kuga među divljim svinjama

Foto: Profimedia/ilustracija
Članovi Lovačkog udruženja "Ponišavlje" iz Pirota upozoravaju da su se proteklih dana pojavili novi slučajevi afričke svinjske kuge kod divljih primeraka ove vrste, zbog čega će biti proširen pojas zabrane lova.

Prvi čovek LU Zoran Aleksić kaže da je jedna uginula divlja svinja pronađena nedaleko od Zavojskog jezera, u ataru sela Koprivštica.

Na drugom kraju lovišta, kod sela Kamik, jedan od lovaca je odstrelio čak tri divlje svinje, za koje se odmah posumnjalo da su zaražene afričkom kugom, što je kasnijim analizama i dokazano.

OGLASIO SE DR KON NA FEJSBUKU: Kratko i JASNO upustvo za ovaj VIKEND!

OGLASIO SE DR KON NA FEJSBUKU: Kratko i JASNO upustvo za ovaj VIKEND!

NAREDNIH DANA ČEKA NAS POVEĆANJE BROJA PREMINULIH: Doktori stalno najavljuju skok crnih brojki, a imaju jak razlog za to

NAREDNIH DANA ČEKA NAS POVEĆANJE BROJA PREMINULIH: Doktori stalno najavljuju skok crnih brojki, a imaju jak razlog za to

ČEKAJU NAS TEŽAK NOVEMBAR I CRNI DECEMBAR: Vapaj profesora Tiodorovića nateraće vas da se trgnete

ČEKAJU NAS TEŽAK NOVEMBAR I CRNI DECEMBAR: Vapaj profesora Tiodorovića nateraće vas da se trgnete

Zato će na obe pomenute lokacije biti proglašena zaraza - čim ovu meru odgovarajućim rešenjima potvrde nadležno Ministarstvo i Uprava za vaterinu.

Pirotski lovci zbog ovakve situacije oprez preporučuju ne samo svojim kolegama, već i svima onima koji se bave sakupljanjem šumskih plodova, a pojačanu pažnju bi trebalo da obrate i drvoseče, pastiri i drugi namernici koji se kreću pomenutim lokacijama.

Opšta preventivna mera podrazumeva da se po povratku kući obavezno opere i dezinfikuje obuće koju su toga dana nosili, a isto važi i za odeću - naročito prilikom uzlaska u vlastite torove i obore. Zoran Aleksić preporučuje korišćenje aklohola.

Podsetimo, afrička svinjska kuga je u Pirotskom okrugu buknula još početkom godine, u okolini dimitrovgradskog sela Petrlaš, gde je pronađeno nekoliko grla uginulih divljih primeraka.

Ubrzo je to područje proglašeno zaraženim, baš kao i teren od Gornjeg Krivodola do Pirota, odnosno čitava leva strana magistrale u smeru ka Dimitrovgradu.

Zaraza se, nažalost, ubrzo pojavila i kod domaćih svinja, što je na teritoriji grada Pirota i u dimitrovgradskoj opštini glavom platilo više od 1.500 ovih životinja. Otprilike polovina je zauvek uspavana ili upućena na prinudno klanje. Ovom preventivnom akcijom je bilo obuhvaćeno ulupno 150 domaćinstava.

Bolest je, međutim, registrovana i u belopalanačkom kraju, pa se osnovano pretpostavlja da se afrička svinjska kuga, zapravo, proširila iz susedne Bugarske - već uhodanim migratornim stazama.

Susedi se, naime, već nekoliko godina bore sa ovom zarazom, ali to još ne daje zadovoljavajuće rezultate, pa je već drugi put od početka godine ugroženo i područje krajnjeg jugoistoka Srbije.

Vremenska prognoza
Clear sky
-2 Beograd