fbpx
Skip to main content
dečaci

"MAMA, LJUBIO SAM SE SA MARKOM" Beograđanku ovo priznanje sina nije zabrinulo, ali ju je nešto drugo VEOMA ZAČUDILO

Foto:Profimedia/ilustracija
Sin mi se pohvalio da se u vrtiću ljubio sa Markom, a onda sam saznala...

- Sin koji ima tri godine, po povratku iz vrtića rekao mi je: "Mama, danas sam se ljubio s Markom", kad sam pitala kako, pokazao mi je da su se "cmokuli" u usta. Posle nekoliko dana, dok smo mi roditelji čekali decu ispred vrtića, videla sam da se Marko i njegov tata isto pozdravljaju tako što se ljube u usta - ispričala je Beograđanka.

Ona je mirno prihvatila informaciju koju je sin preneo. Priznaje da je bila iznenađena, ali ne i uznemirena, te nije smatrala da taj događaj iziskuje ikakvu reakciju.

Međutim, ono što joj nije bilo prijatno jeste pozdravljanje roditelja i deteta na ovaj način, a kako kaže, to u poslednje vreme sve češće primećuje.

Da li je u pitanju još jedan od trendova koji smo preuzeli od holivudskih, instagram uzora pita se se ona, ali roditelji u Srbiji ranije nisu ljubili decu u usta, uočava.

PRAZNIK ZA OČI: Tradicionalni PLES MATURANATA širom Srbije (FOTO)

PRAZNIK ZA OČI: Tradicionalni PLES MATURANATA širom Srbije (FOTO)

OVI KLINCI ZARADE I DO 100.000 DINARA: Od đaka iz Banata i njihove učiteljice TREBA SVI DA UČIMO (FOTO)

OVI KLINCI ZARADE I DO 100.000 DINARA: Od đaka iz Banata i njihove učiteljice TREBA SVI DA UČIMO (FOTO)

EVO ČIME SVAKO MOŽE DA NAS ŠPIJUNIRA ZA SAMO 100 EVRA: Dok vodite ljubav UGASITE TELEFON!

EVO ČIME SVAKO MOŽE DA NAS ŠPIJUNIRA ZA SAMO 100 EVRA: Dok vodite ljubav UGASITE TELEFON!

- Ne postoje neka posebna istraživanja koja bi mogla da pretpostave kako ljubljenje usta roditelja i deteta utiče psihološki na dete, niti da li je to trend došao sa zapada ili postojao i ranije u našoj kulturi. Iskreno, ako postoji takvo neko istraživanje, ne znam za njega - rekla je Nikolina Milosavljević, diplomirani psiholog i savetnik za roditelje.

Da li je ovakvo ponašanje za nekog prijatno ili neprijatno, zavisi od ličnih granica koje roditelji gaje u okviru svoje porodice, kaže.

- U nekim porodicama, postoje jasne granice gde se braća, sestre, kao ni roditelji i deca ne ljube u usta, već isključivo u obraz. U tim porodicama ljubljenje u usta je razervisano za partnere, odnosno supružnike i može imati seksualnu konotaciju ili to ne rade prosto da ne bi prenosili bakterije i viruse na decu. U drugim porodicama je ljubljene dece u usta pokazivanje bliskosti. Međutim, jako je važno poštovati i detetove lične granice i ne insistirati na poljupcu u usta ukoliko dete to ne želi ili sklanja glavu - kaže psiholog.

Međutim, postavlja se pitanje, da li dete koje je kao malo naviknuto da se ovako izražava bliskost, prihvata isto ponašanje sa roditeljima i pri odrastanju.

- Kako dete odrasta i sazreva, ono i prepoznaje da li mu nešto prija ili ne. Ukoliko roditelji pokazuju razumevanje i poštovanje za detetove lične granice, dete će svakako samostalno reći ili pokazati da mu poljubac u usta sa roditeljem ne prija, i ne želi ga. Vrlo verovatno je da sa 13 godina više neće želeti da se "cmače" u usta sa roditeljima zato što će mu biti neprijatno. Potrebno je samo da roditelj ispoštuje detetove lične granice i ne insistra na tom ritualu - zaključuje Milosavljević.

DEVOJČICA iz Bogatića je tri dana ćutala o SILOVANJU: Evo šta joj se DEŠAVALO za to vreme, a šta nakon što je PROGOVORILA

DEVOJČICA iz Bogatića je tri dana ćutala o SILOVANJU: Evo šta joj se DEŠAVALO za to vreme, a šta nakon što je PROGOVORILA

OVAJ DAN JE POSEBNO ZNAČAJAN: "Porodica je remek-delo prirode"

OVAJ DAN JE POSEBNO ZNAČAJAN: "Porodica je remek-delo prirode"

NOVI TREND U SRPSKIM ŠKOLAMA: Osnovci se SKIDAJU, pa kače na INTERNET, a razlog je PORAŽAVAJUĆI

NOVI TREND U SRPSKIM ŠKOLAMA: Osnovci se SKIDAJU, pa kače na INTERNET, a razlog je PORAŽAVAJUĆI

A da li je međusobno ljubljenje u usta uobičajeno, urođeno ponašanje kojim deca izražavaju bliskost, ili jednostavno oponašaju ono što su videli kod odraslih?

- To je u većini slučajeva oponašanje odraslih ili nečega što su "uhvatili" na nekim drugim mestima i delovalo im je interesantno da probaju, recimo na televiziji i slično - kaže psiholog.

- Postoje kulture u kojima je poljubac u usta između deteta i roditelja prihvatljiv i nema negativno značenje. Takva je, između ostalih, američka kultura. Ovaj trend koji dolazi sa zapada posebno prihvataju javne ličnosti. Prihvatanje ovog trenda od strane "slavnih" u našem podneblju, motivisano je, moglo bi se reći, pre svega željom da se naglasi simbioza između roditelja i deteta i javnosti pruži nedvosmislen dokaz ljubavi koji postoji između slavnog roditelja i njegovog deteta – rekla je nedavno psiholog Tatjana Daničić.

- Ljubljenje dece u usta treba da se posmatra u zavisnosti od kulture i običaja. Tamo gde jeste deo kulture, kao što je slučaj sa Amerikom, taj postupak nije negativan. Problem može da izazove u kulturama u kojima ljubljenje u usta nije običaj. Dete u tim sredinama može da se pita zbog čega njega mama i tata ljube u usta kad drugi roditelji ne čine isto sa svojim decom. I ono to može da shvati kao nešto erotično - objasnio je psihoterapeut Nebojša Jovanović.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Gastabayter's picture

Gastabayter

apsoluttno se slazem sa textom osim da je to takvo ponasanje roditelja normalno u Americi. Severna Amerika je veoma konzervativna u vecini slucajeva a ono so vidite na fimovima I I njihovim proslavama ne predstavlja cak ni celu Kaliforniju a kamoli Ameriku. Amerika je cak konzervativnija i cak do nekih granica da su moralno zatucani za nase poglede sto mozda nije pogresno ali drugacije jeste.

0 | 0

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
9 Beograd