fbpx
Skip to main content
Marijan Ivanuša

VANREDNO STANJE U NAŠOJ ZEMLJI? Direktor SZO u Srbiji otkrio kolika je verovatnoća da se glasine obistine

Foto: Tanjug/​Sava Radovanović
SZO iz medicinskih razloga ne može preporučiti da se trajanje karantina skrati na manje od 14 dana.

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je danas da je epidemiološka situacija u Srbiji trenutno među najboljim u Evropi i da nema razloga za uvođenje dodatnih mera.

Denver uzvraća udarac - Podrži Jokića i društvo uz 1.000 RSD bonusa i to BEZ USLOVA

Denver uzvraća udarac - Podrži Jokića i društvo uz 1.000 RSD bonusa i to BEZ USLOVA

Dr Kisić: POD NADZOROM TRENUTNO 23.000 GRAĐANA, njih 36 je sumnjivo na prisustvo virusa

Dr Kisić: POD NADZOROM TRENUTNO 23.000 GRAĐANA, njih 36 je sumnjivo na prisustvo virusa

GRAĐANI SRBIJE OD SUTRA MOGU NA JOŠ JEDNU DESTINACIJU: Ova država otvara granice za naše državljane

GRAĐANI SRBIJE OD SUTRA MOGU NA JOŠ JEDNU DESTINACIJU: Ova država otvara granice za naše državljane

Ivanuša je za RTS rekao da se, kada je reč o Evropi, broj zaraženih korona virusom povećava u zemljama koje su bile najviše pogođene na početku pandemije, kao što su Francuska i Španija.

- Uz to imamo i zemlje koje su do sada dobro prolazile, poput Mađarske i Češke, a koje su trenutno medu top deset zemalja po broju novoobolelih u Evropi. To je dokaz da virus ne posustaje i da moramo biti oprezni, naročito na jesen, kada ćemo sve više vremena provoditi u zatvorenim prostorijama - objašnjava Ivanuša.

Upozorava da je virus još ovde i da je većina populacije osetljiva. Ivanuša kaže da je Srbija po epidemiološkoj situaciji trenutno među najboljim zemljama u Evropi, te da se jako dobro drži nakon pogoršanja u julu i avgustu.

- To je dokaz da se epidemija može staviti pod kontrolu poštovanjem osnovnih i jednostavnih mera - naglašava Ivanuša.

Ističe da je situacija u Srbiji dobra i da ne vidi nikakav razlog za uvođenje vanrednog stanja ili bilo kakvih dodatnih mera.

On navodi i da SZO iz medicinskih razloga ne može preporučiti da se trajanje karantina skrati na manje od 14 dana. Kada je u pitanju vakcina protiv koronavirusa, Ivanuša kaže da ih je puno u razvoju, ali da nijedna još nije završila treću fazu kliničkog ispitivanja.

- Ne bih isticao nijednu zemlju. Prihvatićemo svaku vakcinu koja prođe sva tražena klinička ispitivanja u skladu sa visokim međunarodnim standardima. Cilj nam je da bude bezbedna i efikasna. Iz koje će biti države ili institucije, videćemo. Ja se nadam da će ih biti više - ističe Ivanuša.

Srbija je potpisala obavezujući sporazum o pridruživanju "Kovaksu", a Ivanuša kaže da je taj projekat nastao jer se dogadalo da relativno male i siromašne zemlje imaju jako težak pristup lekovima, vakcinama i drugoj medicinskoj opremi.

- Razlog za inicijativu je da se ne dogodi da velike i snažne zemlje ne obezbede vakcine za sebe, dok će svi ostali iz manje bogatih zemalja biti prepušteni na milost i nemilost globalnog tržišta - objašnjava Ivanuša.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Fog
7 Beograd