fbpx
Skip to main content
Pećina

MILUTIN JE PROVEO 464 DANA ZAZIDAN U PEĆINI KOD SVRLJIGA: Napisao je knjigu u kojoj opisuje detalje (VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/Južne vesti
U svom poduhvatu uspeo je održavajući radio-vezu sa selom, hraneći se iz konzervi i dvopecima i uz pomoć agregata koji je imao u pećini

Ukupno 464 dana Milutin Veljković bio je zazidan u pećini Samar u svrljiškom selu Kopajkošara, postavivši Ginisov rekord u boravku čoveka pod zemljom.

DEVOJČICA (13) JE UGLEDALA BOGORODICU, A ONDA SE SVE PROMENILO: Meštani sela Đunis tvrde da ih je ova voda izlečila

DEVOJČICA (13) JE UGLEDALA BOGORODICU, A ONDA SE SVE PROMENILO: Meštani sela Đunis tvrde da ih je ova voda izlečila

DA LI JE LJUBAV ILI SAMO VIRUS? ODGOVOR DR BELOJEVIĆA IZAZVAO BURU U JAVNOSTI: "Koronu najviše šire švaleri"

DA LI JE LJUBAV ILI SAMO VIRUS? ODGOVOR DR BELOJEVIĆA IZAZVAO BURU U JAVNOSTI: "Koronu najviše šire švaleri"

PRAVI JESENJI DAN PRED NAMA! Kišobrani su danas obavezni: Pogledajte kakvo nas vreme očekuje do kraja nedelje

PRAVI JESENJI DAN PRED NAMA! Kišobrani su danas obavezni: Pogledajte kakvo nas vreme očekuje do kraja nedelje

Povodom 50 godina od njegovog izlaska, ispred pećine Samar je obeležen jubilej tog događaja, a prikazan je i film "Speleonaut/Pod kamenim nebom" Sonje Đekić o njegovom petnaestomesečnom samovanju u pećini.

Samu pećinu, selo, ali i tada mladog speleologa Milutina Veljkovića jedan poduhvat početkom sedamdesetih godina proslavio je nadaleko, a čak privukao i pažnju svetske javnosti.

Juna 1969. godine, tada 34-godišnji Milutin, sprovodeći naučni eksperiment, neprekidno je, zazidan u pećini, boravio sam u njoj ukupno 464 dana, oborivši svetski rekord u boravku pod zemljom koji je do tada, sa 109 dana, držao Francuz Anri Fiout.

U svom poduhvatu uspeo je održavajući radio-vezu sa selom, hraneći se iz konzervi i dvopecima i uz pomoć agregata koji je imao u pećini. Većina meštana i danas se seća Milutinovog izlaska iz pećine gde ga je sačekalo nekoliko hiljada ljudi.

Milutin je o svom boravku u pećini Samar izdao i knjigu "Pod kamenim nebom" baziranu na dnevniku koji je vodio tokom svog samovanja, kojim oživljava svakodnevne poslove (pripremanje kafe, prikupljanje pećinske faune…), ali i dramatična zbivanja kakva su vađenje sopstvenog zuba, čežnja za ženom, borba sa poplavom i halucinacijama i druge stvari.

Za ovu pećinu i pećinski sistem Jezava, i pored nekadašnje svetske slave, danas se ne zna puno, osim među speleolozima i avanturistima.

Pećina Samar nalazi su u netaknutoj prirodi nadomak Svrljiga, na obroncima planine Kalafat kod sela Kopajkošara.

Pećinu je formirala Kopajska reka i duga je preko tri kilometra. Ponornica se uliva na jednom kraju pećine, a izlazi na drugom kraju pećine, praveći vodopad od oko pet metara visine.

Glavni kanal pećine obiluje virovima i kaskadama, pa se ne preporučuje samostalan obilazak pećine upravo zbog brojnih vodenih prepreka i lavirinata.

U ovoj pećini pronađena je do sada najbolje očuvana u Srbiji lobanja pećinskog lava, ali i ostaci pećinskog medveda i kabaloidnog konja.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
20 Beograd