fbpx
Skip to main content
planina

NA OVOJ SRPSKOJ PLANINI CENE RASTU VRTOGLAVOM BRZINOM: Gosti menjaju stanove u Dubaiju za malo parče ove blagorodne zemlje

Foto: RINA
Da je planinska varošica Rudnik postala sve traženija destinacija, gotovo "u žiži" interesovanja kada su u pitanju potražnja za vikend kućama, kao i kućama za život uopšte, pokazuje i skok prodajnih cena koje se odnose na placeve i nekretnine.

U skladu sa tim, u poslednjih godinu dana cene rastu i prate opšte trendove na domaćem tržištu nekretnina, ima kuća koje su se u međuvremenu temeljno renovirale i vlasnici ih koriste što za sebe što za iznajmljivanje tokom vikenda i praznika, ali je najverovatnije i pandemija virusa korona "odradila" dobar deo posla "vraćajući ljude prirodi".

Meštani ističu kako ne prođe skoro pa nijedan dan, a da ih neko ne pita za cenu i slobodne placeve i kuće na Rudniku.

TUGA DO NEBA! Upokojio se otac Grigorije (FOTO)

TUGA DO NEBA! Upokojio se otac Grigorije (FOTO)

SRPSKO SELO ČUVA DREVNU ISTORIJU: Ovo je mesto gde leže grobovi velikih rimskih osvajača (FOTO)

SRPSKO SELO ČUVA DREVNU ISTORIJU: Ovo je mesto gde leže grobovi velikih rimskih osvajača (FOTO)

DANAS SLAVIMO SVETU EKATERINU: Ukoliko niste upoznali ljubav svog života izgovorite reči ove molitve

DANAS SLAVIMO SVETU EKATERINU: Ukoliko niste upoznali ljubav svog života izgovorite reči ove molitve

- Prolaznici pitaju da li znamo da je nešto na prodaju, interesuju se, traže, kako kažu, i najmanje parče zemlje da tu nešto naprave. Skoro su dolazili neki naši državljani i povratnici iz Emirata i Dubaija sa ciljem da otkupe placeve, sagrade kuću i tome slično. Maltene ne pitaju za cenu. A, prepoznala sam ih, dolazili su opet nakon nekog vremena ali se drugačije predstavljaju! Međutim, koliko mi je poznato, ovde slobodnih stvari na prodaju nema - kaže meštanka M. P., čija je kuća prema putu za Cvijićev vrh.

Ona je parafrazirala jednog od njih koji je navodno kazao:

- Menjam i kredite i stan u Dubaiju, štednju, sve, za najsitnije parče zemlje na Rudniku. Ova zemlja je blagorodna. Vidimo da šta god se ovde zasadi od poljoprivrednih kultura uspeva i niče kao od šale.

Njen sused Zoran Mančić iz Beograda navodi da su nekoliko puta u poslednjim mesecima dolazili i njemu se obraćali stanovnici Mladenovca i Aranđelovca kojima je, kako su naglašavali, Rudnik interesantniji za odmor, čak i bez obzira što je dosta dalji od njima "matičnih" Kosmaja i Bukulje.

- Bukulja je lepa i šumovita ali malo mesta ima za gradnju kuća. Kosmaj je sa druge strane jako poskupeo i verovatno smatraju da bi na Rudniku mogli da pronađu optimum, ono što im najviše odgovara i što je u skladu sa 'kućnim budžetom - kazao je on.

Nešto niže u varošici kupuju i stanove da bi ih "rentirali".

- Dolaze ljudi i iz Vojvodine, ne samo iz Šumadije ili Beograda, kupuju stanove i dalje iznajmljuju - kaže D. I., koji stanuje na putu prema Dečjem odmaralištu Rudnik.

Cene kuća u vikend naseljima su sa prosečnih 20.000 evra od pre dve godine danas porasle gotovo duplo, i kreću se od minimalnih 35.000 pa naviše.

Vremenska prognoza
Clear sky
-2 Beograd