fbpx
Skip to main content
deca Blace

"NADAMO SE DA NEĆE POKUŠATI DA NAS ODVOJE OD BAKE" Deci iz Blaca pomoć stiže sa svih strana, i dalje strahuju

Foto: Printscreen/RTS
Baka Ljiljana naglašavada je ostvarila pravo na penziju, kao i da se nada da će dobiti tuđu negu i pomoć.

- Uplašeni smo, pod stresom smo i dalje, ali smo bolje. Nadamo se i da nas više niko neće dirati niti pokušati da nas odvoji od bake. Ako smo mogli da boravimo kod nje dok smo bili mlađi, zašto nam sada to brane, pogotovu sada kad imamo sve, i hranu i garderobu i novac...

NEDOPUSTIVO RUGLO! Ogromna količina otpada nagomilana kod najveće turističke atrakcije u Bajinoj Bašti (FOTO)

NEDOPUSTIVO RUGLO! Ogromna količina otpada nagomilana kod najveće turističke atrakcije u Bajinoj Bašti (FOTO)

SUTRA STIŽE PRAVO PROLEĆE: Poznato koliko ćemo dana uživati u lepom vremenu

SUTRA STIŽE PRAVO PROLEĆE: Poznato koliko ćemo dana uživati u lepom vremenu

DA LI STE SPREMNI ZA LETNJE RAČUNANJE VREMENA: Za vikend spavamo čas kraće!

DA LI STE SPREMNI ZA LETNJE RAČUNANJE VREMENA: Za vikend spavamo čas kraće!

Dečje iskreno, ovim rečima, dočekao nas je Marko Dačević (14), dečak iz Suvog Dola kod Blaca koji je prošle sedmice dospeo u žižu javnosti nakon što su radnice tamošnjeg Centra za socijalni rad pokušale na silu da ga izvuku iz kuće u kojoj živi sa sestrom Marijanom (10) i bakom Ljiljanom.

Poslednje dve godine od kada im je preminula majka, a otac ih još ranije napustio, Marijana i Marko žive sa babom Ljiljanom kojoj je nedavno amputirana noga. Grleći decu, ona, pak, kaže, da ne shvata zašto su radnice Centra uopšte i pokušale da odvedu decu iz sopstvene kuće u kojoj su ranije živela u daleko težim okolnostima.

- Deca su tri i po meseca bila sama dok sam bila u bolnici, a o njima su se starale komšije. Tek kada je naša priča dospela u javnost, radnice Centra su počele da dolaze svakodnevno, čini mi se sa namerom da ih odvedu ne govoreći nam čak ni gde. Podnela sam zahtev za starateljstvo, a one su jednu od radnica imenovale za privremenog staratelja zbog čega su verovatno smatrale da mogu da rade šta hoće, iako konačnu odluku o tome donosi sud - nastavlja baka Ljiljana.

SMENJENA DIREKTORKA CENTRA

Direktorka Centra za socijalni rad u Blacu smenjena je juče, nakon što su radnice ove ustanove 19. marta na silu vukle dečaka (14) iz Suvog Dola iz kuće u kojoj živi sa bakom Ljiljanom Dačević i mlađom sestrom (10).

- Protiv radnica Centra za socijalni rad je pokrenut disciplinski postupak. Nadležni organi će na kraju odlučiti da li će one i dalje obavljati tu funkciju, ali po pravilu trebalo bi da budu suspendovane. Odluku o tome će doneti novi direktor Centra, koji će u narednih nekoliko dana biti izabran - navode iz blačke opštine i dodaju da će narednih dana biti održana Skupština opštine Blace, na kojoj će se odlučivati ko će biti novi direktor.

Zahvaljuje se i komšijama koji su im se uvek "našli" prethodnih godina i dodaje da su sada materijalno zbrinuti. Zahvalna je i svim humanim ljudima koji su ih proteklih dana obilazili i donosili pomoć. Naglašava i da je ostvarila pravo na penziju, kao i da se nada da će dobiti tuđu negu i pomoć.

Ljiljana Blace
Foto: Youtube/Printscreen/Večernje novosti

- Zahvaljujući pomoći humanih ljudi, Dačevićima su izmirena sva dugovanja koja su imali, čak su sada u pretplati za struju 50.000 dinara. Osim notarke iz Novog Sada koja je potpisala ugovor da će plaćati deci stipendiju za školovanje u iznosu od 20.000 dinara po detetu, javili su se ljudi iz Žitorađe koji će o svom trošku da okreče kuću i urede fasadu, a ono što je najvažnije javili su se profesori i nastavnici iz Prokuplja koji žele da daju privatne časove Marijani i Marku kako bi lakše savladali nastavu i poboljšali učenje - kaže Dejan Milošević, predsednik Udruženja boraca i humanitarac koji je skrenuo pažnju na muke ove porodice.

Predlog ministarstva

Smenu direktorke Centra za socijalni rad i disciplinski postupak protiv radnica koje su primenile silu nad dečakom predložilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Takođe, povodom slučaja porodice Dačević oglasio se i Ratko Dmitrović, ministar za brigu o porodici i demografiju koji je pre nekoliko dana naveo da neće odustati od realizacije onoga što je ocenjeno kao najbolje za budućnost dece - da ona pređu u drugu srodničku porodicu odnosno kod bake po majci.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd