Utorak 19. mar 2024.
Autoput

Najkrvaviji srpski DRUM odlazi u istoriju: Za pola veka ZAVIO u CRNO hiljade ljudi

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Posebno opasna noćna vožnja

Okončanjem radova na istočnoj trasi Koridora 10, od belopalanačke Crvene reke do Bancareva i Jelašnice i puštanjem za panevropski saobraćaj "obilaznice", Magistrala kroz Sićevačku klisuru, sa svojih 13 tunela, uzanim kolovozom i ambisom koji omeđuje Nišavu i prugu, gde se proteklih decenija ginulo kao na frontu, odlazi u istoriju.

Postaje lokalni put od Pirota i Palanke ka Nišu i selima s jedne i druge strane klisure.

Ovaj deo puta kroz Srbiju u crno je zavio mnoge naše porodice, ali i porodice iz Turske i Bugarske, Grčke, pa i Nemačke i zvanično je bio označen kao balkanska crna tačka od zapada ka istoku i obrnuto. Vozačima se od ove sedam kilometara duge deonice s pravom dizala kosa na glavi onog momenta kada na nju naiđu, jer se nikad ne zna ko vozi u susret, a ko iza. Mesta za "eskiviranje" sudara nema, jer je dole ambis, a gore su stene s kojih vrebaju odroni.

Najveće gužve ovde nastaju tokom sezone godišnjih odmora ili oko božićnih praznika kad svakodnevno protutnji po nekoliko desetina hiljada automobila.

U strahu su velike oči, kaže narodna poslovica, pa niko od motorizovnih putnika i ne primeti da prolazi kroz prelepi park prirode. Na opasnost saobraćajnice, koja je zvanično puštena 1964. godine i rekonstruisana 2006, upozoravaju i policijski podaci.

Prema tim podacima, samo u periodu od 2014. do 2016. godine ovde se desilo 50 saobraćajnih nesreća u kojima je učestvovalo 60 putničkih, 20 teretnih vozila, pet autobusa i po dva traktora i motocikla.

Toliko pominjana deonica između Pirota i Niša dobro je poznata vozačima iz ovog kraja, a među njima je i Zoran Panajotović, iz Pirota, koji je godinama vozio autobus:

- Iz prakse znam da je najopasnije krenuti u preticanje kolone kroz klisuru. Ginule su čitave porodice. Posebno je opasna noćna vožnja, odnosno umor koji savlada vozača dok motor jednolično radi.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd