fbpx
Skip to main content
korona virus u Srbiji

NAJNOVIJI PODACI! Još 1.622 novozaraženih, preminulo 15 lica: Da li hronični bolesnici mogu da se vakcinišu?

Foto: Reuters
Najnoviji podaci o korona virusu u Srbiji.

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 9.091 osoba, od kojih je pozitivno 1.622, dok je, nažalost 15 osoba preminulo.

korona virus
korona virus
Foto: SD/ilustracija

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut", na respiratorima je 135 pacijenata.

Podsetimo, već danima imamo oko ili iznad 2.000 zaraženih za dan, a juče smo imali 1.928 zaraženih od 11.699 testiranih osoba, dok je 16 osoba preminulo.

STIŽU NOVE DOZE VAKCINA: Pomoć Meridiana za više od 50 bolnica Srbije

STIŽU NOVE DOZE VAKCINA: Pomoć Meridiana za više od 50 bolnica Srbije

OVAKVE BROJKE ULIVAJU NADU! Korona je na IZLAZNIM VRATIMA, u Mačvanskom okrugu manje novozaraženih

OVAKVE BROJKE ULIVAJU NADU! Korona je na IZLAZNIM VRATIMA, u Mačvanskom okrugu manje novozaraženih

SJAJNE VESTI! U Srbiju uskoro stiže novi kontigent "Sputnjik V" vakcine

SJAJNE VESTI! U Srbiju uskoro stiže novi kontigent "Sputnjik V" vakcine

Posle primljene prve doze vakcine protiv korona virusa i dalje se treba pridržavati svih mera, jer se tek 10-15 dana posle primanja druge doze osoba može smatrati zaštićenom. Na to danima apeluju stručnjaci.

Goran Stevanović
Foto: Srbija Danas

Direktor Infektivne klinike u Beogradu dr Goran Stevanović je rekao da postoje pacijenti koji su se zarazili "između dve doze".

Da li se posle toga prima druga doza i koliko treba da se čeka? Da li hronični bolesnici mogu da se vakcinišu?

Na ova pitanja otkriva odgovor prof. dr Branislav Tiodorović.

Zdravi ljudi moraju da budu zdravi

- Najpre, da razjasnimo prvo kako se kreće na vakcinaciju. Savetovao sam sve kolege da ljudima treba skrenuti pažnju: zdrave osobe, dakle oni koji nemaju nikakve hronične bolesti, kada dolaze na vakcinaciju moraju biti potpuno zdravi, ne smeju da imaju temperaturu, bilo koju zaraznu bolest, moraju da budu, sportskim rečnikom rečeno - "fit" za primanje vakcine - rekao je Tiodorović.

Takođe, istakao je da sve osobe sa hroničnim bolestima moraju da traže savet svog lekara u vezi sa vakcinacijom.

- Kada je reč o ljudima sa hroničnim bolestima, njihovo stanje mora da bude kontrolisano. Da li je jedan pacijent sa hroničnom bolešću, bilo da je reč o malignim bolestima, dijabetesu ili kardiovaskularnim bolestima, spreman za vakcinaciju, to može jedino da kaže njegov izabrani lekar. On je jedini kompetentan za hronične bolesnike. Oni znaju da li je njihov pacijent u stanju da primi vakcinu. To mora da se poštuje i onda neće biti nikakvih problema i neželjenih reakcija. Dakle, hronični bolesnici, prvo kod svog izabranog lekara, pa na vakcinaciju - savetuje prof. Tiodorović.

On naglašava da je i pre primanja vakcine i posle primanja prve doze neophodno pratiti kontakte i obratiti pažnju da li neko u našem okruženju ima simptome korona virusa.

Branislav Tiodorović
Branislav Tiodorović
Foto: SD/ilustracija

- Zdravim ljudima treba ovo reći: razmislite dobro da li u porodici ima nekog ko ima znake oboljenja, da li na vašem radnom mestu ili među prijateljima sa kojima pijete kafu ima nekog ko ima simptome ili već ima potvrđen kovid 19. Ako ima – onda je pretpostavka da ćete i vi dobiti neki oblik kovida 19. Može da se desi da budete u inkubaciji, treći, četvrti, peti dan, pa da dođete i primite vakcinu. A onda prođe još koji dan i kod vas se pojavi bolest u kliničkom obliku. Izgubite čulo mirisa, ukusa, dobijete temperaturu, malaksalost… Imali smo takve slučajeve. Jave se ljudi, pa kažu: ja sam vakcinisan pre tri, četiri dana i sada sam bolestan. To nije od vakcine! Zarazili ste se ranije. Zato je važno pratiti sebe, svoje kontakte i znati u kakvom ste stanju pred vakcinaciju - naglasio je.

Ukoliko dođe do rizičnog kontakta a osoba sluti da je zaražena, odgovoran potez bi bio sačekati nekoliko dana, zatim uraditi PCR test. Ukoliko je test pozitivan, sa vakcinacijom bi trebalo sačekati mesec dana posle preležane bolesti.

- Ništa se neće desiti ako posle rizičnog kontakta koga treba da budete svesni, sačekate nekoliko dana da vidite da li ste se i vi zarazili i onda odete na vakcinaciju, ako se bolest ne razvije. Ali, možete biti i asimptomatski. Da nemate simptome. To, kao što već znamo ne znači da nemate kovid 19. Zato, ponavljam: ako ste imali kontakte sa obolelima, uradite PCR test, ako je test pozitivan onda se ne vakcinišete. Tek kada budete "čisti", onda idite na vakcinaciju. Šta znači čisti: negativan PCR test, ili da imate antitela, potom da vam D-dimer ne bude povišen, da vam broj leukocita bude u normali. Kada sve to bude kako treba, onda možete da idete na vakcinaciju. Otpilike mesec dana posle preležanog kovid 19, možete na vakcinu. Dakle, i onaj ko je preležao mora da se vakciniše. Zato, da ne biste morali da odlažete drugu dozu, vodite računa da između dve doze vakcine poštujete sve mere. Maska, distanca… - objašnjava.

Međutim, šta se dešava u slučaju kada osoba nije svesna toga da ima kovid i vakciniše se?

- Ništa loše vam se neće dogoditi. Da razjasnimo, nas sve koči faktor vreme. Niko u svetu nije imao dovoljno vremena da prouči sve moguće reakcije na vakcinu. Možda će nekome ko ima lakši oblik bolesti, vakcina biti samo "buster" koji će da mu poveća broj antitela i dodatno ojača imuntet. Zdravom, mladom organizmu će tako i biti. Ali, ako neko ima neke druge bolesti, hronične, njemu vakcina u tom slučaju može da izazove problem. Dakle može da se desi da bolest, koja je počela, bude pojačana vakcinom. Zato, ponavljam – važno je da pratite svoje zdravlje i posavetujete se sa svojim izabranim lekarom. I, čuvajte se između dve doze: maska, distanca, perite ruke to je najvažnije. Bićete potpuno zaštićeni od korona virusa od 14 do 21 dan posle druge doze vakcine - zaključio je prof. dr Branislav Tiodorović.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd