Skip to main content
Halejeva kometa, Zemlja, planeta

NAUČNICI UPOZORAVAJU: Planeta se sve više KLATI, a ovo je razlog! (VIDEO)

Foto: Profimedia
Nasa otkrila

Novo istraživanje pokazalo je da se Zemlja sve više klati dok se okreće oko svoje ose, a naučnici NASA misle da su ljudi bar delimično krivi.

Temperaturni ŠOK! Ujutru mraz, tokom dana sunčano, do 20 stepeni

Ketanje osi Zemljine rotacije u odnosu na koru planete, uvećalo se za više od 10 metara samo tokom prošlog veka. Stručnjaci veruju da otapanje polarnog leda, ubrzano sagorevanjem fosilnih goriva, igra važnu ulogu u izbacivanju Zemlje iz ravnoteže.

Avion Vlade Srbije poleće za Grčku? Devojčica u komi, čini se sve za njen život

Naučnici NASA Laboratorije za mlazni pogon u Pasadeni, Kalifornija, identifikovali su tri glavna faktora koja utiču na rotaciju planete. Prethodno se mislilo da je za blago pomeranje isključivo odgovoran proces poznat kao "glacijalno odizanje".

LEPOTE SRBIJE! Magično jutro na Dunavu kod Novog Sada (FOTO)

Međutim, ovaj proces je suviše spor da bi isključivo bio odgovoran. Nova studija identifikovala je još dva faktora ovih promena, koji igraju jednaku ulogu u uticanju na Zemljinu rotaciju. Prvi od njih je takozvana "konvekcija plašta". Ovaj proces upravlja kretanje tektonskih ploča na površinu planete, a NASA sada veruje da utiče i na njeno "klaćenje". Drugi uzrok je topljenje leda, posebno na Grenlandu, koje se računa za 33 odsto efekta klaćenja. Taj proces se ubrzava veštačkim, ljudskim zagrevanjem okoline.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd