Skip to main content
Prostitutka

SKANDAL TRESE SRBIJU! Legalizaciju PROSTITUCIJE traže oni od kojih se to NAJMANJE OČEKUJE! ŠOK!

Foto: Profimedia/ilustracija
Mišljenja stručne javnosti o ozakonjenju "najstarijeg zanata na svetu" podeljena.

Sindikat policije i policijskih starešina predložio je ovih dana da se u Srbiji legalizuje "najstariji zanat na svetu" kako je to odavno regulisano u mnogim razvijenim evropskim zemljama poput Holandije, Nemačke, Švajcarske, Španije.

Blažo Marković, predsednik Sindikata policije i policijskih starešina, kaže da je prostitucija, koja je u nekim zemljama legalna, i solidan izvor prihoda države.

- Prostituke su u tim zemljama zakonski zaštićene, a takođe i zdravstveno (pa i penzijski osigurane). Rešenje tih zemalja je, mada u nešto drugačijoj formi, postojalo i u Srbiji, čak i za vreme okupacije tokom Drugog svetskog rata - ističe Marković.

On kaže da o dokumenta iz tog doba potvrđuju da su prostituke u Beogradu imale dvojezični papir, nalik na legitimaciju, gde se upisivalo kada je i kod kog lekara "seksualna radnica" išla na kontrolni pregled zbog eventualne polne bolesti, a davala je i izjuavu u kojoj kafani je "radila".

Prostitucija
Prostitucija
Foto: Profimedia/ilustracija

U Zakonu o javnom redu i miru piše: "Ko se odaje prostituciji kazniće se kaznom zatvora od 30 dana." Zatim sledi i krivična odgovornost za onoga ko vrši posredovanje u prostituciji, pa kazna za ustupanje prostorija za vršenje prostitucije...

- Očigledno je da Srbije ne samo što ne prati davno usvojena zakonska rešenja iz ove oblasti u demokratski razvijenijem zemljama, već su i propisi od pre gotovo jednog veka bili liberalniji nego što su danas - zaključuje Marković.

Moralna mapa

Holandija je, na primer, pre dvadesetak godina zakonom dozvolila prostituciju. U Nemačkoj i Švajcarskoj takođe je legalna. U Engleskoj, Velsu i Škotskoj prodaja i plaćanje seksa nisu protivzakoniti, ali, kao i u Francuskoj, podvođenje i držanje bordela je zabranjeno. Prostitucija je legalna i u Belgiji, Španiji, Portugaliji, Austriji, Irskoj, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Estoniji, Danskoj, Finskoj... Prema raspoloživim podacima, sve zemlje bivše Jugoslavije spadaju u grupu država gde je "najstariji zanat na svetu" u potpunosti protivzakonit.

U sindikatu ističu da bi u slučaju legalizacije i policajci mogli da se u mnogo većoj meri fokusiraju na hapšenje trgovaca belim robljem, nemilosrdnim posrednicima u ovom prljavom poslu.

S druge strane, dr Veljko Delibašić, advokat, protivnik je legalizacije prostitucije.

Buvljak nadgrobnih spomenika nalazi se na u Požarevcu, a mušterije bizarnim zahtevima šokiraju kamenoresce!

- U trenutku kada je naše društvo u ozbiljnoj krizi morala, besmisleno je legalizovati takvu nemoralnu pojavu. To ne dozvoljavaju ni međunarodne konvencije koje smo potpisali. Protiv prostitucije se moramo boriti edukativnim, zatim svim ostalim merama: ekonomskim, medicinskim i prekršajno pravnim. Bavljenje prostitucijom i dalje treba da ostane sankcionisano kao prekršaj - kaže Delibašić.

On tvrdi da je u zemljama gde je prostitucija legalizovana došlo do povećanja krivičnog dela trgovine ljudima.

Vesna Stanojević, koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici, pod čijim okriljem su i sigurne kuće u Beogradu, kaže da više razumevanja treba imati za žene koje se bave prostitucijom, a manje za ljude koji ih iskorišćavaju i koriste njihove usluge. Ona je pristalica legalizacije prostitucije, ali smatra da ima objektivnih razloga i za i protiv. Ističe da bi najbolje rešenje bilo - dekriminalizacija prostitucije. To bi podrazumevalo da se progone i kažnjavaju oni koji podvode žene, a ne da se hapse prostitutke.

- Žene koje se time bave to ne rade dobrovoljno, već prisilno. Zato i treba imati više razumevanja za njih. Čini mi se da se u Srbiji kažnjavaju samo žene, a oni koji koriste njihovo telo i dušu su na slobodi - dodaje Vesna Stanojević.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže da na pitanje o legalizaciji prostitucije nije lako dati odgovor. Ipak, on smatra da bi takvo rešenje bilo dobro za Srbiju.

prostitucija
Foto: Profimedia

- Nažalost, "najstariji zanat" ima tradiciju od kada postoji prvi oblik države. Prostitucija je dugovečna i čista je iluzija da se može iskoreniti. Zabrana prostitucije stvara neverovatne teškoće državi zato što mora da postoji i posebna policija koja bi se time bavila, zatim i državni aparat koji bi sprovodio sistem kažnjavanj, kao i ustanove u kojima bi se izdržavale kazne za ta dela - objašnjava Radovanović.

Kriminolog smatra da je najveći problem kada je reč o ilegalnoj prostituciji - zdravstvena kontrola.

- Kada je prostuticija nelegalna, velika je opasnost od zaraznih bolesti. Sve države koje su priznale činjenicu da prostitucija postoji kod njih i legalizovale je, odredili su obavezu zdravstvene kontrole onih koji se time bave, kao i mesta gde mogu da obavljaju taj "posao". Time su prostituciju sveli na najmanju meru. Zato je legalizacija mnogo pametnija, nego zabranje i kažnjavanja - zaključuje Dobrivoje Radovanović.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd