Skip to main content
Tehnički pregled

Ostavljeni na milost i nemilost radnicima tehničkog! Ne preostaje ništa drugo: Skidaćemo OVO sa vozila

Foto: Profimedia
Nijedna institucija ne radi atestiranje naknadno ugrađenih farova

Veliki broj vlasnika vozila u Srbiji koji su ugradili nefabričke ksenon i led farove pita se da li će moći da prođu novi rigorozni tehnički pregled i registruju automobil. Dodatni nervozu stvara im činjenica da ne postoji jedinstven odgovor na to pitanje. 

Ni zaposleni na tehničkim pregledima ne znaju šta da rade sa vozilima sa takvim farovima. 

Farovi na putu
Foto: Profimedia

- Poznato je da svi originalni ksenon farovi imaju prskalice na branicima. To je dokaz da se radi o fabričkim farovima. Pošto oni koji su naknadno ugrađeni nemaju te prskalice, lako je utvrditi da nisu fabrički  i morali bi da imaju atest. Na osnovu toga trebalo bi da vraćamo vozila sa takvim farovima sa pregleda, međutim, ni u pravilniku, ni u zakonu, nije precizirano već je ostavljeno kontoroloru na slobodnu procenu. A kada je već tako, onda postoji mogućnost da saobraćajni inspektor danas-sutra napravi problem kontroloru, odnosno kontrolor vlasniku vozila - kažu u jednom od tehničkih pregleda. 

Inače, kineski ksenon farovi se prodaju u velikom broju preko oglasa, a ima ih i u prodavnicama od 20 evra za komplet. Stavljaju ih uglavnom mlađi vozači kako bi im automobil lepše izgledao. 

Vlasnicima vozila koji ne prođu tehnički pregled zbog nefabričkih farova, ne preostaje ništa drugo nego da ih skinu, jer ih ne mogu atestirati ni u jednoj instituciji u Srbiji ili da strepe kako će proći na tehničkom pregledu. 

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
33 Beograd