fbpx
Skip to main content
poplava

"Ni najstariji žitelji ovog kraja ne pamte takvu bujicu" Pirotski kraj, još uvek zbraja štete od poplava

Foto: Profimedia
Upravnik parka prirode "Stara planina" Darko Đorđević, kaže da je najviše šteta napravljeno nizvodno od staroplaninskog sela Rsovci

Od nezapamćenih bujičnih voda koje su proteklih dana zapljusnule pirotski kraj, još uvek se zbrajaju štete. Osim poplavljenih domaćinstava, pojedinih industrijskih pogona, oranica u priobaljima reka, znatne štete pričinjene su i u izletištima u kanjonu Visočice, ali i Jerme.

U NAREDNIM DANIMA SLEDE REZULTATI NAŠEG PONAŠANJA: Povećava se rizik od zaražavanja! Novi soj dodatno remeti planove?

U NAREDNIM DANIMA SLEDE REZULTATI NAŠEG PONAŠANJA: Povećava se rizik od zaražavanja! Novi soj dodatno remeti planove?

DOLAZI NAM TEMPERATURNI ŠOK: Sneg će se istopiti gotovo svuda u Srbiji, a onda u nedelju sledi totalni obrt

DOLAZI NAM TEMPERATURNI ŠOK: Sneg će se istopiti gotovo svuda u Srbiji, a onda u nedelju sledi totalni obrt

Kako nam se dogodio Mika? I kako da nam se ne dogodi ponovo? Godinama bez posledica vređao našu decu

Kako nam se dogodio Mika? I kako da nam se ne dogodi ponovo? Godinama bez posledica vređao našu decu

Upravnik parka prirode "Stara planina" Darko Đorđević, kaže da je najviše šteta napravljeno nizvodno od staroplaninskog sela Rsovci. U pomenutom selu je poprilično oštećen betonski most, tačnije njegov srednji stub koga su oštetila stabla. Tim mostom se prelazi Visočica i stiže na desnu obalu reke iznad koje je čuvena pećinska crkva Svetog Petra i Pavla, poznata po fresci Ćelavog Isusa, nastaloj u 13. veku.

Jesenas napravljen pešački most, nekoliko kilometara nizvodno prema Pakleštici u Vladikinim pločama je odnet jer je bujica potkopala i bukvalno iščupala ogromnu kamenu stenu na koju je jedan kraj 16 metara dugačkog mosta bio naslonjen. Konstrukcija je uništena i najveći deo je odnet dalje kanjonom Visočice. Šteta ima i nizvodno, ali i uzvodno od Rsovaca, ali su ovde nesumnjivo najveće.

U specijalnom rezervatu prirode "Jerma", istoimena reka koja je pričinila velike štete u mestima od Petačinaca do Sukova i prema Rakiti, na nekoliko mesta je potpuno uništen izletnički mobilijar, koji je bio na priličnoj udaljenosti od desne obale reke Jerme.

- Ni najstariji žitelji ovog kraja ne pamte takvu bujicu. Na tri lokacije oštećeni su senici, klupe, i ostali mobilijar koji se podrazumeva. Šteta je ogromna i sve što smo napravili proteklih godina je bukvalno uništeno. Visina nanosa, taloga i korenja na pojedinim mestima je i preko metar, a ima puno nanetih stabala, granja i ostalog što izletišta čini neprepoznatljivim. zatrpani su ili teško oštećeni i pristupni putevi. Uz mnogo rada i truda obnovićemo sve uništeno - kaže Đorđević.

"Preživeo" samo mobilijar na višim lokacijama

Bratislav Zlatkov, direktor Turističke organizacije Pirot, koja uspešno sarađuje sa Parkom prirode, kaže da je ostao samo mobilijar na višim lokacijama, oko Zavojskog jezera, u selima Gostuša, Pokrovenik, a da je stradao mobilijar od mesta Toplove kod Sukovskog manastira, i kod sela Vlasi.

Oštećena izletišta će se delimično sanirati iz vlastitog poslovanja, ali i u saradnji sa nadležnim Ministarstvom, kako bi bila spremna za narednu sezonu. U okolini Pirota ima preko 30 uređenih lokacija sa 150 postavljenih senika, klupa i ostalog što se obično montira na izletištima.

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mist
9 Beograd