fbpx
Skip to main content
Koronavirus

NOVI SIMPTOM KORONE! Upozorenje lekara - ovo nikako ne smete zanemarivati

Foto: Profimedia
Novi sojevi virusa korona imaju i nove karakteristike.

Pored simptoma kašlja i povišene temperature, nedostatka daha, kao "sporadični" simptom, kod zaraženih može se javiti i dijareja. Iako na prvi pogled može delovati kao da je u pitanju stomačni virus, proverite za svaki slučaj da li ste kovid pozitivni.

KORONA U ISTOM DANU ODNELA ŽIVOTE SUPRUŽNIKA: Tuga u Opštoj bolnici u Loznici, Mladen i Vinka živeli zajedno pola veka

KORONA U ISTOM DANU ODNELA ŽIVOTE SUPRUŽNIKA: Tuga u Opštoj bolnici u Loznici, Mladen i Vinka živeli zajedno pola veka

OBOLJENJE SRCA I KORONA! Dr Srdić upozorio: Ovo je znak za HITNU posetu kardiologu

OBOLJENJE SRCA I KORONA! Dr Srdić upozorio: Ovo je znak za HITNU posetu kardiologu

STIŽE NAM MIHOLJSKO LETO! Najavljuje se pravi tropski oktobar - evo kakve nas temperature čekaju

STIŽE NAM MIHOLJSKO LETO! Najavljuje se pravi tropski oktobar - evo kakve nas temperature čekaju

Naime, Crvena zvezda će zbog korone biti u deficitu sa igračima u narednih mesec dana, izjavio je doktor Miljko Ristić, član Upravnog odbora kluba, razlog je jer su igrači pozitivni, a kao ključni simptom javila se dijareja.

- Novi sojevi virusa korona imaju i nove karakteristike. U početku smo mislili da se radi o stomačnom virusu, zbog učestalih proliva, jer nisu imali problema sa plućima. Ali, kada su im uzeti brisevi bili su pozitivni. Lakša je klinička slika, moraće da pauziraju dve do tri nedelje - rekao je za "Kurir" dr Miljko Ristić.

I ostali lekari se slažu da dijareja može biti jedan od simptoma kovida, na koji se u prvi mah ne posumnja.

Prof.dr Milorad Jerkan, direktor doma zdravlja u Nišu, izjavio je da nešto nalik stomačnom virusu, i te kako može ukazivati na koronu. Ovaj simptom, kako kaže, može biti karakterističan za sportiste.

- To je tačno, dr Miljko Ristić je iskusan sportski lekar i potpuno sam saglasan u vezi sa ovim što je rekao. Čim se javi nešto kao stomačni virus, naravno da treba ispitati odmah o čemu se talno radi, i da li je u pitanju kovid ili nešto drugo. Inače, ovaj simptom generalno nije toliko karakterističan za samu koronu, on se sporadično javlja, ali svaku sumnju treba otkloniti. Sportisti mogu biti na udaru, oni neredovno jedu, uzimaju čvrstu hranu, a virus lako dođe do creva i tako se javlja proliv. Takođe se može desiti i zbog fizičkih napora. Dakle, sve što se javi od simptoma proveriti detaljno o čemu se radI - kaže profesor Jerkan, koji je takođe sportski lekar.

Dr Danijela Cvetković, specijalista opšte medicine, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih, kaže da su najčešći simptomi kovida povišena temperatura, mučnina, pa gubitak apetita, ali mogu se javiti i prolivaste stolice.

- Mi imamo pacijente sa simptomima kao što su povišena temperatura, može se javiti uz to i mučnina, gubitak apetita, prolivaste stolice, ili stolice više puta u toku dana. Međutim, sa takvim simptomima koje mogu biti raznih priroda, ako ide i temperatura onda pacijent ide odmah u kovid ambulantu. Kod pacijenata se kovid-19 različito ispoljava, najčešće imamo kašalj, nedostatak vazduha, gubitak mirisa i ukusa, povišenu temperaturu, bar jedan od ovih simptoma se javi. Međutim, ako pacijent bude negativan na kovid i antgenski i PCR a ima povišenu temperaturu, bolove u stomaku, grčeve... radimo brzu laboratorijsku dijagnostiku koja nam je od velikog značaja. Ako postoji veći broj leukocita, visok CRP tu može da se posumnja da se radi o nekoj akutnoj abdomenalnoj bolesti. Naravno, pričamo o pacijentu koji nije pozitivan na koronu. Onda to može biti upala slepog creva, žučne kese ili slično. Dakle, koji god simptom da se javi odmah se javite lekaru kako bi se na vreme utvrdilo tačno o čemu se radi, kaže dr Cvetković.

Kako lekari objašnjavaju, važno je javiti se na vreme, i ako je korona u pitanju, ili neka druga bolest. Dati ciljanu terapiju na vreme od velikog je značaja.

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd