fbpx
Skip to main content
ana-brnabić

"NULTA TOLERANCIJA PREMA VRŠNJAČKOM NASILJU" Premijerka Srbije SNAŽNOM PORUKOM podržala platformu "Čuvam te" (FOTO)

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Premijerka ističe da je platforma "Čuvam te" vlasništvo sve dece, svih prosvetnih radnika i građana Srbije i da je njena svrha da obezbedi sigurnije okruženje, bezbrižnije školske dane i pomogne u zdravijem i lepšem odrastanju sve dece Srbije.

Platforma "Čuvam te", prva nacionalna platforma za prevenciju i zaštitu od vršnjačkog nasilja u Srbiji, puštena je u rad danas, objavila je premijerka Ana Brnabić i navela da je platforma namenjena deci, ucenicima, roditeljima i prosvetnim radnicima, ali da će je koristiti i ljudi iz državne uprave i lokalnih samouprava kako bi se zajedno borili protiv tog problema.

DRAMA NA IGRALIŠTU NA BANJICI: Devojčica na toboganu zaglavila ruku, u pomoć pozvani vatrogasci (FOTO)

DRAMA NA IGRALIŠTU NA BANJICI: Devojčica na toboganu zaglavila ruku, u pomoć pozvani vatrogasci (FOTO)

SRBIJA I DALJE OBARA REKORDE U IMUNIZACIJI STANOVNIŠTVA: Prešli smo "magičan" broj od 1,6 miliona vakcinacija

SRBIJA I DALJE OBARA REKORDE U IMUNIZACIJI STANOVNIŠTVA: Prešli smo "magičan" broj od 1,6 miliona vakcinacija

RANI MRAZ "OBRAO" VOĆNJAKE: Srpska prestonica kajsija bori se da rod preživi (FOTO)

RANI MRAZ "OBRAO" VOĆNJAKE: Srpska prestonica kajsija bori se da rod preživi (FOTO)

- Pored vršnjačkog nasilja, koje je u fokusu ove platforme, ona je i alat koji će nam pomoći u borbi protiv nasilja prema nastavnicima i svim zaposlenima u školama širom Srbije - navela je Brnabić na Instagramu.

Istakla je da vlada ima nultu toleranciju prema vršnjačkom nasilju, nasilju u školama, a posebno prema bilo kakvoj vrsti nasilja nad prosvetnim radnicima i dodala da je zato izmenjen Protokol o postupanju u ustanovi u odgovoru na nasilje, zanemarivanje i zlostavljanje, kao prvi korak ka sistemskom uređenju tog važnog problema.

- Posebnu pažnju usmeravamo ka adekvatnoj komunikaciji sa decom, njihovim porodicama, građanima, pravovremenom informisanju i obezbedivanju sigurnog mesta za sva pitanja koja se tiču ove vrste nasilja - rekla je Brnabić.

Dodala je da je platforma "Čuvam te" jedan od rezultata zajedničkog rada Vlade Srbije, sindikalnih organizacija koje predstavljaju prosvetne radnike i organizacija civilnog društva.

- Nadamo se da će ova paltforma omogućiti centralizaciju ovog složenog problema, sistemski pristup prevenciji, integraciju ključnih aktera (deca, nastavnici, roditelji) i to kroz kvalitetni edukativni onlajn kanal - rekla je Brnabić.

Pojasnila je da na platformi "Čuvem te" roditelji, učenici i nastavnici mogu na jednom mestu naći sve informacije koje se tiču vrste nasilja i postupanja u razlicitim situacijama, a objedinjuju sve nadležne resore - Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju i Ministarstvo zdravlja.

Dodala je da su svi oni aktivno uključeni u realizaciju sadržaja platforme "Čuvam te" i istakla da je posebno važan segment koji se odnosi na onlajn obuke za učenike, roditelje i nastavnike.

- Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je pažljivo kreiralo različite obuke za sve tri grupe i pozivam sve vas da ih isprobate. Za sada ih je kreirano pet, a nastavićemo da ih razvijamo i dalje u skladu sa rezultatima i iskustvima građana - rekla je Brnabić.

Edukativni sadržaji su, kaže, namenjeni svim roditeljima, nastavnicima i učenicima srednjih škola i dodaje da će zbog zaštite maloletnika, a u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, deca osnovnoškolskog uzrasta obuke namenjene njima moći da prolaze samostalno samo uz prethodnu saglasnost roditelja ili staratelja.

Brnabić je naglasila da će platforma vremenom biti unapređivana i da se na tome kontinuirano radi.

Kako je dodala, sledeći važan korak je omogućavanje onlajn prijave nasilja, što će omogućiti građanima da u svakom trenutku mogu da prijave nasilje koje uključuje decu, ali i da oni lično prate tok i rešavanje svoje prijave.

Time ćemo, ističe premijerka, dobiti potpuno novu dimenziju borbe protiv vršnjačkog nasilja, sigurnije okruženje za najmlađe sugrađane i mnogo kvalitetnije uslove rada za prosvetare.

- Želim da vam se zahvalim na poseti ovoj platformi i pozovem vas da koristite sve sadržaje koje ona pruža, bez obzira na to da li ste učenik, nastavnik ili roditelj. Ovo je platforma za sve nas. Svi zajedno treba da učestvujemo u njenom daljem razvoju kako bi je stalno unapređivali - rekla je Brnabić.

Dodala je da je platforma "Čuvam te" vlasništvo sve dece, svih prosvetnih radnika i građana Srbije i da je njena svrha da obezbedi sigurnije okruženje, bezbrižnije školske dane i pomogne u zdravijem i lepšem odrastanju sve dece Srbije.

- Od srca se nadam da će tako i biti - zaključila je premijerka Srbije. 

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
11 Beograd